Kaapo Kakon erikoisvaruste kiinnitti heti huomion Leijonien pukukopissa

Kaapo Kakon ympyrä sulkeutuu Tampereen MM-jäillä. Taas on aika loistaa tähtenä

Toukokuu 2019. 18-vuotias Kaapo Kakko oli koko Suomen puhutuin jääkiekkoilija. Huippulupaus loisti Leijonien MM-kultajoukkueen ykköspyssynä. Kansa kuhisi ja media pommitti. Pohdinta kävi kuumana siitä että tulisiko Kakosta kisojen jälkeen jopa historiallinen NHL:n ykkösvaraus.

Toukokuu 2023. 22-vuotias Kakko tulee uransa toisiin MM-kisoihin hyvin erilaisessa tilanteessa. Oikeastaan Kakko ei loistanut tähtipelaajan valokeilassa koskaan neljän viime vuoden aikana.

Kakosta on kehittynyt jo laatuluokan NHL-pelaaja, mutta neljän New York Rangersissa vietetyn kauden aikana hän on saanut tyytyä lähinnä rivimiehen rooliin.

Nyt ympyrän on aika sulkeutua. Kakko tahtoo palata Tampereen MM-jäällä valokeilaan kärkiratkaisijana.

– Ihan todellakin. Se oli yksi asia, miksi tänne tulin. Tiesin, että isompaa roolia on saatavilla, Kakko kertoo.

Kun Rangersin kausi viime viikolla loppui avauskierroksen seiskapelissä New Jerseytä vastaan, Kakon ei täytynyt tarvinnut miettiä hetkeäkään MM-kisoihin tuloa.

– Oli helppo päätös. Olin valmistautunut pelaamaan vielä pari kuukautta eteenpäin NHL:ssä

Kakon edellinen maajoukkuevisiitti 2019 päättyi MM-pokaalin nosteluun. KUVA: MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA

Nimekkäässä Rangersin kokoonpanossa Kakon paikka on ollut pääosittain kolmosketjussa. Ykkösylivoimaan ei neljän vuoden aikana ollut mitään puhetta ja tämän kevään ostoksien jälkeen pieni kakkosylivoiman ruutukin otettiin pois.

– Neljä vuotta sitten en olisi ihan miettinyt, että roolini NHL:ssä on tälläinen mikä se tällä hetkellä on. Totta kai meillä oli viime kaudellakin kaksi kärkiketjua ihan täynnä tähtiä – ja ylivoimat myös.

– Pidän itseäni sellaisena pelaajana, joka pystyy luomaan tulosta. Sen takia tulin tänne. Että saisin itselleni jälleen sen hyvän fiiliksen, kun peli toimii hyvin.

Paluu MM-jäille neljän vuoden tauon jälkeen voi vielä hyvinkin muodostua vedenjakajaksi koko Kakon uran aikana. Hän on monipuolistunut pelaajana paljon edelliskerrasta ja nyt on aika palauttaa itseluottamus pitkästä aikaa korkealle.

– Silloin 2019 itseluottamus oli todellakin todella korkealla. Kun menin Pohjois-Amerikkaan ei se ollut enää samalla tasolla. Ei ole tuntunut kertaakaan että peli olisi mennyt pidempää pätkää, Kakko toteaa.

Päättyneellä NHL-kaudella Kakko teki maali- ja piste-ennätyksensä. Täyden 82 ottelun runkosarjan pelannut laituri teki tehot 18+22=40. KUVA: WENDELL CRUZ / REUTERS

Kakosta on tullut viime vuosien aikana jopa jonkin sortin voimahyökkääjä. Hän on täytynyt painimaan itselleen elintilaa maailman ykkössarjassa.

Eivät pehmeät kädet ja terävä pelipää ole kuitenkaan mihinkään mennyt.

– Se on ihan selvä juttu, että Kaapo ei ole onnistunut pelaamaan Rangerissa täysin omalla vahvuusalueellaan. Luulen, että hänellä on nyt aika kovat näytönhalut, Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen kertoo.

– Kakko on aggressiivinen pelaaja. Hän ei ole onnistunut saamaan Rangersissa tällaista roolia, mutta hän tulee saamaan täällä, Jalonen lupaa.

Paluu Leijoniin mahdollistaa Kakolle eräänlaisen ”mystisen aseen” palauttamisen käyttöön.

Leijonien mediatilaisuudessa useat pelaajat sanoivat Kakon poikkeuksellisen hartiasuojien ottaneet huomion pukukopissa tiistain harjotuksien jälkeen. NHL-miehen erikoissuojukset aiheuttivat myös pientä naurua.

– Ne on aika vanhan liiton mallia. Ne ovat olleet käytössä ihan pikkujunnuista, jostain 12-vuotiaasta lähtien, Kakko vitsailee.

– Tykkään, että ne ovat sellaiset aika pienet ja liikkuvat, aika vähän suojaavat tosin.

Kakko pelasi näillä ”naruharttareilla” ennen NHL-uran alkua myös edellisissä MM-kisoissaan.

– Ne vietiin pois heti ensimmäisenä päivänä Rangersin kopissa. Sen jälkeen mulla on ollut sellaiset aika isot ja normaalit, mutta nyt saan ne vanhat taas käyttöön.

Aivan samanlaisen vartalon ylle Kakko ei enää vanhoja harttareitaan laita. Hän on fyysisesti kuin eri mies neljän vuoden takaiseen verrattuna.

– Nyt olen sellaisen vähän yli 90 kiloa. Silloin edellisen kisojen aikana olin ehkä vähän yli 80. Eli painoa on melkein 10 kiloa tullut lisää, Kakko sanoo.

– Mutta nämä ovatkin olleet ne vuodet, kun pystyy ottamaan eniten painoa.

Tampereella Kakko tahtoo haluaa normaalisti olla auttamassa omalla panoksellaan Leijonia jälleen MM-kultaan. Hän ei kuitenkaan epäröi sanoa ääneen, että myös henkilökohtaiset onnistumiset on iso tavoite.

– Todellakin odotan itseltäni maaleja ja pisteitä, Kakko kertoo suoraan.

2019 Kakko oli Suomen kovin maalitykki kuudella osumallaan. Meneekö tämä nyt rikki?

– Kokeillaan ainakin. Silloin taisin tehdä ne kaikki heti ensimmäisiin peleihin. Jos nyt pystyisin vähän viimeisissäkin peleissään, Kakko virnistää.

Kakko tahtoo tehdä Tampereella tulosta. 

Lähde: Ilta-Sanomat

Leijonien Karjala-turnauksen otteluohjelma julkaistu - Liput myyntiin torstaina 21.9.2023Lue lisää