Leijonien apuvalmentajana toimiva Mikko Manner: ”Yhtä suurta perhettä tässä ollaan”

Leijonien apuvalmentaja Mikko Manner jakaa saman mielipiteen, kuin koko muu Leijonat-joukkue. Manner vahvistaa sen, että joukkue on yhtenäinen ryhmä, jossa jokaisella on oma paikkansa ja mahdollisuus olla oma itsensä.

Leijonien joukkueesta kuin muusta valmennustiimistä sekä toimihenkilöistä välittyy tiivis yhteenkuuluvuus ja luottamus. Joukkueesta puhutaankin useasti Leijonat-perheenä.

– Kyllä yhtä suurta perhettä tässä ollaan. Jukka (Jalonen) on ollut meille sellainen isähahmo ja me olemme hänelle hyviä, lojaaleita perheenjäseniä. Jos tätäkin joukkuetta katsoo ja keitä siihen kuuluu, niin aika hyviä ihmisiä tässä on – sellaisia, jotka monet työnantajat ottaisivat omaan tiimiinsä, Manner vahvistaa mielikuvaa Leijonat-perheestä.

Kaukalossa ja penkillä joukkueen toimintatavat ovat hioutuneet. Joukkueessa ei nähdä olevan yksilöitä, on vain me: joukkue, jossa kaikilla on selkeä rooli ja mahdollisuus olla oma itsensä mielipiteineen.

– Roolit ovat hyvin selkeät ja se tuo meille itseluottamusta. Jos on jotain mieltä jostain, voi hyvin nostaa käden ylös ja sanoa asian ääneen. Muut kuuntelevat silloin ja ovat päinvastoin onnellisia, että joku sanoo asiat ääneen eikä sillä ole väliä kuka sen sanoo, Manner kuvaa Leijonat-tiimiä.

Seuratyössä Manner toimii päävalmentajana Ruotsin pääsarjatasolla pelaavassa Brynäs IF:ssä, jolloin työnkuva on erilainen kuin maajoukkueessa apuvalmentajana. Vastuu muuttuu pelaajien tukemiseksi ja pitkä sarjakausi turnausmuotoiseksi.

–Apuvalmentajan rooli on paljon myös pelaajien tukemista, kun peluutusvastuuta ei ole. Kun ottelussa tulee vaikeuksia ja turhautumisia, yrittää sitä silloin verbaalisti lieventää. Kun pelataan liian riskillä tai huolimattomasti, yrittää taas huomauttaa niistä voittavista pelitavoista, avaa Manner rooliaan joukkueessa.

Manner ei ole valmennuksesta ainoa, jonka työnkuva eroaa maajoukkueessa seurajoukkueesta. Valmennustiimiin kuuluvat apuvalmentaja Ari Pekka Selin toimi edelliskaudella Ässien päävalmentajana, videovalmentaja Jukka Varmanen JYPin ja Janne Hietaniemi HPK:n apuvalmentajana.

– Meidän valmennustiimimme on hyvä kombo. Pystyn jakamaan arjen päävalmentajatyössäni kantapään kokemiani asioita muulle valmennustiimille. Meidän tiimistämme moni on arkityössä mukana, jolloin emme tule pelkästään yhteen tapahtumaan, Manner kertoo monipuolisen valmennustiimin hyödyistä.

Leijonat-tiimi on hioutunut vuosien varrella, matka on ollut pitkä ja tuottanut lopulta tulosta. Manner kuitenkin haluaa muistuttaa, että myös Leijonat ovat tiensä aloittaneet samasta pisteestä kuin kaikki muutkin. Valmennustiimi on käynyt läpi saman polun kuin mikä tahansa uusi valmennustiimi, jotta he ovat oppineet tuntemaan toisensa. Hyvien tulosten kautta itseluottamus on noussut ja myös hyväksi koetut toimintatavat ovat löytyneet.

– Sen tiedämme, että edelleen pelaajat pelaavat pelin. Meidän tehtävänämme on mahdollistaa mahdollisuudet onnistua. Meillä on mielenrauha siitä, että olemme tehneet asiat niin hyvin, kuin olemme osanneet. Emme ole sortuneet ylivalmentamiseen tai olleet liian laiskoja siksi, että meillä on hyviä tuloksia takana, vaan olemme eläneet hetkessä. Silloin voimme kunnioittaa lopputulosta oli se mitä tahansa, sillä sen tiedämme, että tolppa sisään tai ulos ei ole omissa käsissämme, tiivistää Manner Leijonat-taipaleen

Lähde: Leijonat.fi