Kansainvälinen meininki, uudet tuttavuudet ja upea kisafiilis innostavat vapaaehtoistyöhön – ”Tämä on hieno mahdollisuus!”

Vapaaehtoistyöntekijät ovat erittäin tärkeässä roolissa monissa tapahtumissa. Kuten esimerkiksi Jääkiekon 2023 MM-kisoihin on haettu taas kerran satoja vapaaehtoistyöntekijöitä

Marko Maaluoto on tuttu kasvo Suomen jääkiekkoliiton tapahtumissa. Hän on ollut mukana kuljettajana jo vuodesta 2003 lähtien. Töihin häntä kysyi työkaveri, joka oli ollut MM-kisoissa kuljetuspäällikkönä.

– Hän kysyi, ettei sinua tämmöinen työ kiinnostaisi, ja ajattelin, että tullaan nyt ainakin kokeilemaan, muistelee Maaluoto.

Maaluoto on ollut kuljettajana niin miesten MM-kisoissa kuin Karjala-turnauksissakin. Viime kevään MM-kisat olivat hänelle jo viidennet. Ensi kevät, MM 2023, on jo myös merkitty kalenteriin.

– Se on jo kalenteroitu ja vuosilomat on anottu sinne ja hyväksyttykin!

Marko Maaluoto on ollut monissa MM-kisoissa kuljettajana.

Karjala-turnauksessa kuljettajia oli viisi, mutta MM-kisoissa kuljettajia on sitten moninkertainen määrä.

– Viime keväänä kun oltiin kahdella paikkakunnalla niin kuljettajia oli noin 120.

Kuljetettavana on pääasiassa organisaation henkilökuntaa, ja joskus myös urheilijoita ja tuomareita istahtaa Maaluodon autoon.

MM-kisoissa Maaluodolla oli vakikuljetettava sekä hänen nimeämänsä henkilöt. Tämä tarkoitti käytännössä koko kolmen viikon rupeamaa samojen ihmisten kanssa.

– Kuljetusten aikana ehtii tutustua ja puheenaiheita löytyy paitsi jääkiekosta niin myös vaikka harrastuksista, kertoo Maaluoto.

Kopiolähettinä mediakeskuksessa

Krista Laakso puolestaan on oman vapariuransa alkutaipaleella. Nuorelle jääkiekkoa pelaavalle ja rakastavalle naiselle pääsy viime kevään MM-kisoihin ja tämän syksyn Karjala-turnaukseen on ollut unelmien täyttymys.

Äiti patisti Kristaa hakemaan MM-kisoihin töihin.

– Näin hakuilmoituksen netissä, ja äiti sanoi, että ehdottomasti haet, että nyt on kansainvälinen tapahtuma, että hae, hae, hae, nauraa Krista.

Ville Saarikoksi ja Krista Laakso olivat mediakeskuksen kopiolähetteinä Karjala-turnauksessa.

Hakemus lähti, ja Krista pääsi kisoihin mukaan. Hän työskenteli mediakeskuksessa kopiolähettinä, ja käytännössä samaa työtä Krista teki myös vastikään järjestetyssä Karjala-turnauksessa.

 – Vien erätaukopaperit toimittajille studioihin. Niissä on tulleet maalit, jäähyt eli sellaista tietoa mitä studiot ja selostamot käyttävät lähetyksissään. He haluavat paljonkin erilaisia tilastoja, ja tietysti ennen pelejä viedään ketjuista tiedot, listaa Krista.

Vaikka tilastot ovat luettavissa sähköisestikin, ne toimitetaan paperisina studioihin ja selostamoihin.

 – He haluavat tilastot paperisina koska niihin on helpompi laittaa muistiinpanoja vaikka pelaajista kun papereihin pystyy kirjoittamaan, selventää Krista.

MM-kisatunnelmaan mukaan

Sekä Krista että Marko kuvaavat omaa innostustaan vaparityöhön hyvin samoilla tavoilla.

– Tässä näkee sieltä taustalta sen kaiken muun mikä tapahtumaan liittyy. On osa isoa organisaatiota. On hienoa päästä tutustumaan isoon kansainväliseen tapahtumaan, kertoo Krista.

– Tämä on hieno mahdollisuus! Saa nauttia ja kokea kisafiiliksen, ja olla yhdessä tekemässä muiden kanssa, sanoo Marko.

Tapahtumassa tapaa valtavan määrä uusia ihmisiä, ja osa tuttavuuksista kantaa pitkälle elämään.

 –  Ja on tässä sekin, että ihmisillä on kivaa. Se on aina palkitsevaa kun näkee, että ihmisillä on kivaa, innostuu Krista.

Vuoden 2023 Jääkiekon MM-kisojen vapaaehtoishaku Tampereelle on käynnissä 30.11. asti.

Hakulomake Tampere

Lisätietoa vapaaehtoistehtävistä

Lähde: Leijonat.fi