”Todella hullua!” – Jukka Jalonen jyrähtää SM-liigan todella erikoisesta otteluhässäkästä, olisiko aika lanseerata uudenlainen työpaikka?

Jääkiekon SM-liigaseura Mikkelin Jukurit on tällä hetkellä todella ison otteluruuhkan keskellä. Jukurit pelasi maanantaina vierasottelun Helsingissä IFK:ta vastaan. Tiistaina ohjelmassa on puolestaan iso CHL-taisto Luulajan kanssa. Jukurit sen jälkeen tahkoaa viiteen päivään jopa huimat neljä ottelua. Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen ei ole lainkaan tyytyväinen Jukureiden erikoisesta otteluhässäkästä. Jalonen ottaa myös kantaa siihen, pitäisikö SM-liigaan tuoda uudenlainen, keskitetty urheilupesti.

Jukureiden otteluruuhka käynnistyi viikonloppuna, kun se pelasi perjantaina ja lauantaina SaiPaa vastaan.

Sunnuntai oli vapaa, mutta maanantaina nokka osoitti kohti Helsinkiä. IFK-vieraspelin jälkeen matka jatkuu nopeasti Ruotsin puolelle. Siellä Jukureiden rypistys huipentuu, kun ohjelmassa on CHL:n ensimmäinen puolivälierätaisto Luulajaa vastaan.

Viiteen päivään neljä ottelua.

– Tuntuu aika hullulta, jos ihan suoraan sanoo. Ihan jo se, että miten tuollainen voi olla edes mahdollista, Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen hämmästelee MTV Urheilulle Jukureiden kaaosta.

– Tämä on ainut liiga, jossa CHL-ottelua edeltävänä päivänä pelataan sarjapelejä. Ei missään muualla käy näin. Nytkin maanantain pelin kohdalla puhutaan ottelusta, joka on jo kertaalleen siirretty. Se olisi pitänyt siirtää toisen kerran. Jos se ei sovi toiselle seuralle, niin sitten Liigan pitää tehdä se. Ei tuossa voida alkaa kyselemään, sitä että voisiko tai onnistuuko. Se on koko sarjan etu, että SM-liigassa pelaava seura pääsee CHL:ssä mahdollisimman pitkälle. Kyllä kaikki tietävät sen, että siellä pelaavat seurat tarvitsevat vähintään yhden huilipäivän ennen noita vääntöjä. Vähintään. Ei sen pitäisi tulla yllätyksenä yhtään kenellekään, Jalonen linjaa.

Jalosen mukaan hän on puhunut asiasta Jukureiden päävalmentajan Olli Jokisen kanssa.

– Heitä ei kohdella tässä tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti, Jalonen jyrähtää.

Uudenlainen järjestely?

SM-liigan erikoiset otteluratkaisut ovat puhuttaneet jo vuosien ajan. Milloin porua on herännyt siitä, että pelejä pelataan maaotteluiden aikana ja milloin hälinää on tullut siitä, miten joku seura kokee jatkuvasti vääryyttä matkustusepätasapainon kanssa.

Niin otteluohjelmien kuin sarjan isojen pelillisten suuntaviivojen kanssa herää kysymys: pitäisikö SM-liigassa olla ihka oma urheilujohtaja?

Eli taho, joka linjaisi peliä ja pitäisi huolen siitä, että ratkaisut tehtäisiin urheilunäkökulma edellä.

Ja niin että, koko urheilutoiminta olisi vahvassa synkronisoinnissa kurinpidon ja tuomaritoiminnan kanssa.

Jalonen ei tyrmää ideaa.

– Uskon, että tuota asiaa on kyllä mietitty, Jalonen nyökkäilee päätään.

– Varmasti yksi tehtävänkuva liittyisi siihen, että urheilu olisi keskiössä. Sarjaohjelmien teko on tärkeässä roolissa, jotta jokainen joukkue pystyisi urheilemaan oikeudenmukaisella ja riittävällä tavalla. Jos miettii Jukureiden tapausta, niin kyllä noissa jo loukkaantumisriski kasvaa, kun pelaajat eivät ehdi palautua kunnolla. Kaiken päälle tulevat vielä matkustelut sun muut. He pelaavat kuitenkin tuon putken keskellä aika monta peliä vieraissa, Jalonen huomioi.

– Se, että millaista peliä SM-liigassa pelataan, niin sen seurat päättävät itse loppupeleissä. Ei sitä voi ulkopuolelta lähteä määrittelemään. Totta kai asioista voidaan keskustella. Kyllähän mekin Jere Lehtisen (Leijonien GM) kanssa juttelemme seuravierailujen yhteydessä kansainvälisen pelin vaatimuksista pelaajille. Voi olla, että Liigalle tulee jossain vaiheessa urheilujohtaja, joka pystyy paneutumaan näihin asioihin paremmin. Ehkä tuo jossain vaiheessa toteutuu, Jalonen pyörittelee asiaa.

Lähde: MTV Uutiset