Tiesulkuja, kävelykatuja ja monta uutta kameraa – Millaiset ovat turvatoimet jääkiekon MM-kisoissa, jotka tuo Tampereen areenalle monta tuhatta ihmistä?

Ensi kuussa järjestettävät jääkiekon MM-kotikisat vaikuttaa Tampereella esimerkiksi liikennejärjestelyihin. Useita katuja joudutaan sulkemaan ja joidenkin bussien reitit vaihtuu.

Kuva Tampereen areenan avajaisista 3.12.2021. Avajaisiin osallistui noin 13 000 ihmistä. Myös silloin liikkumiseen ja turvallisuuteen annettiin erilaisia ohjeita. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Toukokuussa järjestettäviin jääkiekon MM-kisoihin liittyvät turvallisuusjärjestelyt on aloitettu Tampereella jo vuosi sitten. Leijonien ottelut ja tärkeimmät ottelut järjestetään Tampereen uudella areenalla 13. -29. toukokuuta. Osa otteluista pidetään myös Helsingissä.

Kisoihin on myyty huimat 350 00 lippua. Se vastaa Tapparan ja Ilveksen vuosittaista lipunmyyntimäärää Tampereen Hakametsän jäähalliin.

Porukkaa on tulossa siis tuhatpäin Tampereen areenalle, joten kisat tulee näkymään erittäin isosti keskustassa monella eri tavalla ja osa niistä tulee vaikuttamaan kaupunkilaisten jokapäiväiseen arkeen.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen johtava palotarkastaja Perttu Mukkala painottaa isoa pinnaa kaikille kaupungissa liikkuville.

– Keskustan alueella tulee varmasti olemaan isoja ruuhkia etenkin arkipelien aikana.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen johtava palotarkastaja Perttu Mukkala viittoo Vuolteenkadulle, jonne tulee liikenteen sulkupiste. Kuva: Marko Melto / Yle

Erittäin isosti liikennejärjestelyt tulee näkymään tiesulkuina ja muuttuvina bussireitteinä.

Areenan edusta tullaan sulkemaan liikenteeltä kokonaan 13. toukokuuta. Liikenne on suljettu joko kello 10:00 tai kello 14:00 aina puoleen yöhön asti. Sulkuajan aloitus riippuu siitä, onko pelejä kaksi vai kolme ottelua päivässä.

– Silloin liikenne-sulut eli pollarit tulee esiin maasta. Pollarit on aina käytössä kun areenalla tulee olemaan yli 10 000 henkeä.

Areenan edustalla on niin pylväsmäisiä kuin myös laattamaisia pollareita. Kisojen aikana niitä on tulossa neljään eri kohtaan: Vuolteenkadulle, Sorinkadulle, Rautatienkadun eteläpäätyyn ja Sorin sillan toiselle puolelle Kalevantien alkupäähän.

– Tiesuluilla tullaan varmistamaan, että kisa-alueilla liikkuminen olisi turvallista ja ylimääräisiä ajoneuvoja ei tule lähettyville, Mukkala sanoo.

Tuomiokirkon kadusta tulee kisojen ajaksi kisakatu, joka on silloin käytössä vain kävelijöille. Otavalankadusta eteenpäin katua tullaan muuttamaan mahdollisesti pelkälle kevyelle liikenteelle jo ennen 13.5.2022

Areenalle on tulossa tiukat turvallisuustoimet

Liikennejärjestelyiden lisäksi MM-kisat tulee näkymään Tampereen areenalla myös erittäin tiukoilla turvallisustoimina.

Nokia Arenan kiinteistö, ja turvallisuusjohtaja Jani Helenius sanoo, että kansainvälisissä tapahtumissa järjestyksenvalvonnan ja turvatarkastuksen taso on paljon tiukempi kuin niin sanotuissa kotimaan tapahtumissa.

– Sanotaan vaikka esimerkiksi turvatarkastukset tullaan tekemään rakennuksen ulkopuolella jo ennen lippujen tarkastusta. Sillä tavalla katsomme, että ihmiset ei tule tuomaan sisälle kuulumattomia tavaroita mukanaan.

Nokia Arenan kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Jani Helenius mukaan suunnitelma on, että tapahtuma-aikana olisi mahdollisimman vähän häiriötekijöitä, jotta järjestyksen valvonta onnistuu sujuvasti. Kuva: Marko Melto / Yle

Sen lisäksi, että ihmiset tullaan tarkastamaan, myös Nokia Arenalle, tullaan tekemään tarvittavat turvallisuustarkastukset. Kaikki turvallisuusvalmisteluissa kiteytyy siihen, että miten ihmisiä ja liikennettä voidaan valvoa ja miten tuleminen areenalle tullaan saamaan turvalliseksi.

– Teemme erittäin tiivistä yhteistyötä pelastusviranomaisten, poliisien ja monen muun viranomaisen kanssa kaikki, jotta saamme rakennuksen erittäin turvalliseksi.

Niin myös Tampereen kaupunki on satsannut myös uusiin kaupunkikameroihin, joita tullaan hyödyntämään kisojen aikana eri alueiden vahtimisessa.

Lähde: Yle.fi