Venäjän sodan takia Venäjää ja Valko-Venäjää ei tulla näkemään MM-kisoissa. Myös entinen Hartwall Arena jouduttiin vaihtamaan pienempään Helsingin jäähalliin.

Jääkiekon MM-kisojen hämeenlinnasta kotoisin pääsihteeri Heikki Hietanen myöntää, että erityisesti Venäjän sulkeminen MM-kisoista on ollut urheilullisesti ikävä uutinen. Venäjä on nimittäin jääkiekon suurmaa.
– Fakta on se, että jos verrataan esimerkiksi Ranskaa, joka tuli Venäjän tilalle, niin taitotaso on paljon erilaisempi. Venäjäisten urheilijoiden kannalta on erittäin surullista, että Venäjän johto on tehnyt niin tyhmiä asioita, että muuta mahdollisuutta kuin joukkueen sulkeminen pois kisoista ei ollut mahdollista toteuttaa.
Hietanen toteaa, että MM-kisojen urheilullisen arvostuksen kannalta Venäjän sulkeminen luo pienen aukon kisojen tasoon.
– Toisaalta ei Venäjä aina ole varma mitalijoukkue. Maailmalla taso on erittäin kova ja hyvät kisat kyllä saamme kasaan, Hietanen luo ison luoton.
Järjestelyt jouduttiin laittamaan uusiksi
Venäjän sota luo kisajärjestäjille todella isoja paineita. Joukkueiden saaminen Venäjän ja Valko-Venäjän paikalle oli helppoa, mutta lippujen vaihdot on vieläkin käynnissä.
Kisajärjestäjät oli alun perin suunnitellut, että Suomen pelit ja tärkeimmät loppuottelut tullaan pitämään Tampereen uudessa areenassa ja Venäjän pelit oli laitettu entiselle Hartwall Arenalle, jonne venäläiset oli helppo tulla.
Sota laittoi venäläisten omistavan Hartwall Arenan kiinni ja Helsingin ottelut jouduttiin siirtämään erittäin isosti pienemään Helsingin vanhaan jäähalliin, eikä venäläisiä faneja tule näkymään Helsingissä.

– Jouduimme peruuttamaan kaikki Helsinkiin alun perin ostetut liput. Vieläkin joudutaan vaihtamaan vanhoja lippuja uusiin. Tämä on valitettavasti erittäin iso homma. Tietysti venäläisten fanien pois jäänti luo erittäin isoja tappioita.
Vanhan vuonna 1966 rakennetun jäähallin tilat on pakko saada nopeasti nykyaikaisten MM-kisojen vaatimaan kuntoon.
– Halliin pitää esimerkiksi rakentaa kaksi pukuhuonetta ja paljon erilaisia asioita hallin ulkopuolelle, sanoo Heikki Hietanen.
Kaikesta näistä edellisistä asioista huolimatta kisat alkaa 13. toukokuuta. Suomi on järjestänyt aiemmin MM-kisoja viisi kertaa.
Surullinen tilasto on kuitenkin se, että Suomi ei ole aiemmin saanut mitaleita kotikisoista, vaikka muuten mitaleita on tullut monta aiemmin sanotaan vaikka esimerkeiksi olympiakulta keväällä Pekingistä ja vuonna 2019 kultaa Bratislavasta.
– Näissä kisoissa tuo tilasto laitetaan historiaa eli mitali tullaan saamaan, uskoo kovasti Hietanen
Lähde: Yle.fi