Teemu Hartikainen ja muut Leijonien avainpelaajat jättävät väliin MM-kisat – kertovat nyt syynsä

Suomen jääkiekkojoukkue kohtaa merkittäviä poissaoloja tulevissa MM-kisoissa Tshekissä, kun useat pitkäaikaiset pelaajat päättävät jäädä kotiin.

Jääkiekon MM-kisat alkavat Tshekissä alle kuukauden päästä, ja Suomen joukkue on kohdannut poikkeuksellisia haasteita. Viime vuosien avainpelaajat, kuten Sakari Manninen, Teemu Hartikainen, Harri Pesonen, Jussi Olkinuora, Ville Pokka, Sami Vatanen ja Marko Anttila eivät ole mukana tällä kertaa.

Tämä yllättävä joukkueen muutos on herättänyt huomiota, erityisesti kun Geneven kaksikon, Mannisen ja Hartikaisen, poissaolot paljastettiin. Hartikainen, joka on tunnettu kestävyydestään ja tärkeästä roolistaan joukkueessa, avasi päätöksensä taustoja julkisuudessa.

”Runkosarjan lopussa tunsin itseni erittäin väsyneeksi. Monet pitkät kaudet ovat verottaneet, ja tuntui, että tarvitsen aikaa akkujen lataamiseen ja pidemmän kesän, jos haluan jatkaa uraani korkealla tasolla”, kertoo pian 34-vuotias Hartikainen. ”Kyse on yksinkertaisesti jaksamisesta. Perhe-elämä ja matkustaminen ovat vieneet veronsa, joten on hyvä hetki pysähtyä.”

Myös Mannisen perheessä on koettu iloisia uutisia, sillä hänen perheeseensä syntyi äskettäin esikoislapsi, mikä vaikutti hänen päätökseensä keskittyä perheeseensä.

Aloin yksinkertaisesti tuntea tarvetta ladata akkujani ja viettää pidempi kesä.

CHL-mestaruuden juhlinut ja Sveitsin mestaruutta puolustanut Geneve-Servette päätti kautensa jo pudotuspelien karsintakierroksella, mikä antoi Hartikaiselle mahdollisuuden pitkään lepotaukoon ennen seuraavaa kautta. ”Nyt saan viisi kuukautta keskittyä kropan ja mielen kuntoon laittamiseen. Tällä kaudella huomasin, että lepo on välttämätöntä,” Hartikainen lisää.

Vaikka Hartikainen ei osallistu kisoihin, hän aikoo seurata Leijonien otteita tiiviisti televisiosta ja tukee Jukka Jalosen viimeistä turnausta päävalmentajana: ”Totta kai seurataan ja ollaan hengessä mukana! Jukan viimeiset kisat kiinnostavat erityisesti. Olisi ollut mahtavaa olla mukana, mutta parempi jättäytyä sivuun, kun tuntee ettei ole paljoa annettavaa.

Sakari Manninen (vasemalla) ja Teemu Hartikainen ovat olleet viime kisoissa Leijonien kantavat voimat | © EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

Hartikainen vietti kuukauden lomaillen Sveitsissä kauden päätyttyä. Viime viikolla hän palasi perheensä kanssa Kuopioon viettämään kevätkautta.

Sveitsissä Hartikainen nautti vapaa-ajastaan harrastaen kalastusta, joka on hänen suosikkiharrastuksensa.

– Ehdin olla joella kalastamassa aika paljon, Hartikainen kehaisee ylpeänä.

– Ensi viikolla suuntaan Lappiin pilkkireissulle. Kuopiossa jäät ovat tällä hetkellä heikossa kunnossa eikä järvissä voi kalastaa, sillä ne eivät ole vielä avautuneet.

Alkuviikosta Hartikainen vietti iltaa Kuopion omien tähtien, Iivo Niskasen ja Perttu Hyvärisen kanssa.

– Jo Pekingin olympialaisten aikana puhuimme, että meidän täytyy kokoontua yhteen. Suunnittelimme alun perin menevämme katsomaan KalPan kuudetta välieräottelua, mutta koska peliä ei järjestetty ja olimme jo sopineet päivän, vietimme illan kotona. Illan ohjelmassa oli ruokailu ja saunominen.

Metsästäjänä tunnettu Hartikainen tarjosi hiihtäjätähdille riistaherkkuja.

– Tarjolla oli hirveä ja hieman riekkoa. Nautimme riistaruoista ja vaihdoimme kuulumisia.

Aika hyvin tuli saalistakin. Taimenta, kirjolohta ja harjusta. Olen löytänyt paikat.

Hartikaisen jääkiekkoura jatkuu seuraavallakin kaudella Genevessä, sillä hänen ja Mannisen yksivuotisesta jatkosopimuksesta kerrottiin äskettäin.

Hartikainen aloittaa pian jo 15. peräkkäisen kautensa ulkomailla, kiertueellaan hän on pelannut sekä NHL:ssä että KHL:ssä.

Viime aikoina on pohdittu, milloin Hartikainen palaa kasvattajaseuraansa KalPaan, jonka osaomistajaksi hän on ryhtynyt ja josta hän lähti maailmalle keväällä 2010.

Voimmeko vielä nähdä Hartikaisen SM-liigassa ja KalPan riveissä?

– Toivottavasti. Uskon, että minulla on vielä pelivuosia jäljellä, mutta otetaan vuosi kerrallaan. En vielä voi luvata mitään.

– Katsotaan, kuinka kauan keho kestää. Nyt keskitytään nauttimaan jääkiekon loppu-urasta ja elämästä, Hartikainen toteaa.

Nuori ”Härski” edusti KalPaa keväällä 2010. Sen jälkeen Hartikaista ei ole SM-liigassa nähty. | © PENTTI VÄNSKÄ

Lähde: Ilta-Sanomat