Tässä ovat MM-kisojen huomattavimmat tähdet – yksi Leijonista onnistuu lunastamaan paikkansa listalla

Tähtiloistoa jääkiekon MM-kisoissa on tällä kertaa runsaasti. Tässä esitellään suurimmat nimet.

JÄÄKIEKON MM-kisat alkavat perjantaina Tshekissä, ja NHL-tähtiloiston suhteen tilanne on huomattavasti erilainen kuin viime vuonna.

Tällä kertaa MM-jäillä nähdään pitkä rivi todellisia NHL-tähtiä.

Kokosimme kisojen kymmenen merkittävintä tähteä.

1) Roman Josi, Sveitsi

Nashvillen superpuolustaja, joka sijoittuu NHL:n pistepörssissä 30 parhaan joukkoon, on ainoa näkyvä NHL-edustaja MM-kisoissa. Hän on jatkanut tehojen keräämistä NHL:ssä yli piste per peli -vauhdilla. Kokonaisvaltainen puolustuspelaaja, joka on voittanut NHL:n parhaan puolustajan Norris Trophyn kerran (2020) ja on jälleen tällä kaudella finaalissa. MM-kisoissa hän nähdään viiden vuoden tauon jälkeen.

Roman Josi lukeutuu kiekkomaailman kolmen parhaan puolustajan joukkoon. KUVA: CHRISTOPHER HANEWINCKEL / REUTERS

2) Victor Hedman, Ruotsi

Kaiken voittanut tähtipakki Tampa Bay Lightningista. Hänet tunnetaan yhtenä maailman parhaista omalla pelipaikallaan. Hedman on valittu jopa NHL:n pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi kerran (2020). Isokokoisen puolustajan peli näyttää vaivattomalta. Hän liikkuu sulavasti ja lukee peliä erinomaisesti, takoen samalla pisteitä ja puolustaen eleettömän tehokkaasti. Tällä kaudella hän keräsi 76 (13+63) tehopistettä. Hedman pelaa ensimmäistä kertaa MM-kisoissa sitten kevään 2017.

Jäätävän kokoisen Victor Hedmanin otteet jäällä ovat pelottavan vaikuttavia. KUVA: DAVID KIROUAC / REUTERS

3) Connor Bedard, Kanada

Tätä nuorukaista pidetään tulevan sukupolven suurimpana tähtenä. Hänet tunnetaan poikkeuksellisesta laukaisutaidostaan, ja hänen rannelaukauksensa on niin nopea ja teknisesti taitava, että maalivahdit joutuvat vaikeuksiin. Hänellä on potentiaalia tehdä paljon maaleja MM-jäillä. 18-vuotias kanadalainen lahjakkuus teki heti tällä kaudella Chicago Blackhawksin paidassa 68 runkosarjaottelussa 22 maalia ja antoi 39 maalisyöttöä. Hänen pelityylinsä on aina vaarallinen ja juonikas, ja hän on kisojen seuratuimpia pelaajia.

Connor Bedardia pidetään sukupolven huippulahjakkuutena. Hänen taitojaan verrataan jo Sidney Crosbyyn ja Connor McDavidiin. KUVA: JAMIE SABAU / REUTERS

4) Brady Tkachuk, Yhdysvallat

Ottawa Senatorsin tulinen kapteeni tekee ensiesiintymisensä MM-kisoissa. Ja hän todellakin tulee näkymään, sillä Tkachuk on kuin kävelevä energiapakkaus, joka hallitsee kausi toisensa jälkeen NHL:n taklaus-, laukaus- ja jäähytilastoja. Vaikuttavan pelityylinsä ohella hän myös takoo kovaa pistetilastoa. Yksi Yhdysvaltojen poikkeuksellisen lahjakkaan joukkueen kiinnostavimmista pelaajista.

Brady Tkachuk on aina tapahtumien keskipisteessä. KUVA: BOB DECHIARA / REUTERS

5) Erik Karlsson, Ruotsi

Pelkkä nimi herättää kunnioitusta. Världens bästa. Hyökkäyspään virtuoosi ja puolustuksen kiekkotaiteilija, joka on vertaansa vailla. Karlsson, 33-vuotias, nähdään MM-kisoissa 12 vuoden tauon jälkeen. Hänen palkintokaapistaan löytyy kolme NHL:n parhaalle puolustajalle jaettavaa Norris Trophya, tuorein näistä viime kaudelta. EK65 on elävä legenda, joka hallitsee eleettömän varmasti Tre Kronorin ylivoimapeliä ja ruokkii hyökkääjiä.

Erik Karlsson on puolustuksen elegantti kapellimestari. KUVA: CHARLES LECLAIRE / REUTERS

6) Nico Hischier, Sveitsi

New Jersey Devilsin kapteeni on NHL:n tähtitasoinen keskushyökkääjä. Vaikka hän on vasta 25-vuotias, Hischier lähestyy jo 500 NHL-ottelun rajapyykkiä. Lähes piste per peli -kaudet osoittavat hänen hyökkäyskykynsä, mutta hän on ennen kaikkea loistava kahden suunnan sentteri. Hischier on edustanut Sveitsiä MM-kisoissa jo viidettä vuotta peräkkäin ja hän on joukkueensa tärkeimpiä pelaajia, joka janoo menestystä.

Nico Hischier toimii Sveitsin hyökkäyksen johtohahmona. KUVA: KIYOSHI MIO / REUTERS

7) Rasmus Dahlin, Ruotsi

Vuoden 2018 NHL:n ykkösvaraus vahvistaa Ruotsin jo entuudestaan vahvaa puolustusta. Viimeisten parin vuoden aikana hän on kehittynyt todelliseksi tähtipuolustajaksi NHL:ssä. Hänen liikkeensä on loistava, hän käynnistää jatkuvasti hyökkäyksiä ja luo jatkuvasti uhkaa vastustajan maalille. Dahlin on myös kehittynyt merkittävästi puolustussuunnassa viime vuosien aikana. Hän tienaa ensi kaudesta alkaen huimat 11 miljoonaa dollaria kaudessa vuoteen 2032 asti.

Rasmus Dahlin allekirjoitti lähes 90 miljoonan dollarin sopimuksen viime kesänä. KUVA: TIMOTHY T. LUDWIG / REUTERS

8) Zach Werenski, Yhdysvallat

USA:n puolustuksen kärkinimi MM-kisoissa. Columbus Blue Jacketsin 26-vuotias tähtipuolustaja hurmaa monipuolisella pelillään. Hän pelaa rohkeasti kiekon kanssa, tukee hyökkäyksiä aktiivisesti ja hoitaa puolustustehtävänsä fyysisellä otteella. Vaikka Columbuksen kausi oli pettymys, Werenski teki hienot tehot 57 (11+46) 70 ottelussa ja oli runkosarjan 12. tehokkain puolustaja.

Zach Werenski on ollut Columbuksen selkäranka vuosikaudet. KUVA: ISAIAH J. DOWNING / REUTERS

9) Mikael Granlund, Suomi

Leijonien ykköstähti ja joukkueen johtohahmo. Hän loistaa aina maajoukkueessa, ja odotukset ovat korkealla myös nyt. Viime kauden jälkeen Granlundilla oli rikkonainen kausi, mutta hän pelasi erinomaisesti tällä kaudella NHL:ssä San Jose Sharksissa. Vaikka joukkue ei menestynytkään hyvin, Granlund oli sen ykköstähti ja paras pistemies 60 (12+48) tehopisteellään. Hän on ovela, luotettava ja taitava ylivoimalla sekä erinomainen syöttelijä. Tässäkin turnauksessa Granlundilta voidaan odottaa oivalluksia, jotka erottavat hänet muista pelaajista.

Mikael Granlund pelasi loistokauden San Josen ykkössentterinä, vaikka joukkueen menestys ei ollutkaan kovin hyvä. KUVA: DAVID GONZALES / REUTERS

10) Adrian Kempe, Ruotsi

Los Angeles Kingsin luotettava maalintekijä pelaa neljännessä MM-turnauksessaan. Tämä 27-vuotias, äärimmäisen nopea laitahyökkääjä on noussut Ruotsin kärkihyökkääjien joukkoon viimeisen parin vuoden aikana. Viime kaudella hän iski maalin peräti 41 kertaa. Tällä kaudella Kempe oli NHL:n viidenneksi tehokkain ruotsalaispelaaja, kirjaten tehot 28+47=75. Hän on tyylikäs pelaaja niin jäällä kuin sen ulkopuolellakin.

Adrian Kempe on noussut viimeisten parin vuoden aikana kovaksi maali- ja pistelingoksi NHL:ssä. KUVA: GARY A. VASQUEZ / REUTERS

Karsiutujiksi listalta jäivät ensimmäisinä USA:n nuoret hyökkääjätähdet ja NHL-joukkueiden ykkösketjun miehet, Matt Boldy ja Cole Caufield, sekä Kanadan huippulaituri Brandon Hagel ja kisojen suurin maalivahtitähti Jordan Binnington.

Lähde: Ilta-Sanomat