Saako KHL:ssä yhä pelaava suomalainen pelata Leijonissa? Näin kertoo Erkka Westerlund

Maajoukkueen entinen päävalmentaja Erkka Westerlund ei lähde sulkemaan Leijonien ovia KHL:n pelaajilta

Erkka Westerlund arkistokuvassa. KUVA: JANNE NYKÄNEN

Voidaanko KHL:ssä yhä pelaavia jääkiekkoijoita ottaa Suomen maajoukkueeseen?

Ilta-Sanomien maanantaina yhteydensaaneista jääkiekkovaikuttajista esimerkiksi Leijonien päävalmentajana toimiva Jukka Jalonen ei kommentoinut asiaa.

Leijonien 2004-2007 ja 2013-2014 valmentajana toimineen Erkka Westerlundin mielestä on liian jyrkkää kertoa, että näitä pelaajia ei voisi valita Suomen paitaan.

KHL:ssä suomalaisista pelaavat yhä SKA Pietarissa Mikko Lehtonen ja Leo Komarov ja Traktor Tsheljabinskissa Teemu Pulkkinen

– En vielä ainakaan niin suoraan linjaisi mitään.

– Tämä on aika iso kysymys. Vielä kun puhutaan elinkeinosta ja ammatista. Miten me käsittelemme ihmisiä, jotka tekevät esimerkiksi töitä Venäjällä? Pitäisikö heidät sulkea sen takia yhteiskunnasta pois? Westerlund toteaa.

– Tai pitäisikö meidän Suomesta kaikki venäläiset ihmiset tehtävien ulkopuolelle? Missä menee raja että riittääkö esimerkiksi jos on ollut 15 vuotta Suomessa tai entä 10 vuotta?

Mikko Lehtonen pelaa yhä kauttaan KHL:ssä. KUVA: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

Mutta eivätkö KHL-pelaajat ole mukana Venäjän propagandakoneistossa – jolle ulkomaalaispelaajat on nykytilanteestä entistä tärkeämpiä.

– Mitäköhän propagandaa he tekevät? Erkka Westerlund lähetti vastakysymyksen.

Hänen mielestään pelaajat eivät ole luomassa propagandaa vaan “omaa työtään, johon he ovat sitoutuneet”.

– Tietenkin se on jokaisen pelaajan valinta, jonka he voivat tehdä ja jokainen saa ja voi omia arvoja miettiä. Kun joku toinen alkaa toiselta puolelta niitä asettamaan, se on todella eri asia. Westerlund pyörittelee menemään.

Westerlund, 65 vuotta valmensi KHL:ssä Jokereita vuosina 2014 – 2016 ja Salavat Julajev Ufaa vuosina 2017-2018. Menestysvalmentaja on nykyään mukana TPS:n SM-liigajoukkueen johtoryhmässä

Lähde: Ilta-Sanomat

Leijonien Karjala-turnauksen otteluohjelma julkaistu - Liput myyntiin torstaina 21.9.2023Lue lisää