Leijonien valmentajat olivat yleisön törkeän käytöksen uhreina.

Leijonien valmennuksessa tuntemattomat miehet ottivat osaa.

Leijonien MM-avaus olisi saattanut kääntyä vielä synkemmälle tielle karmean avausjakson jälkeen, ellei Leijonien valmennus olisi ollut valppaana O2-areenan hornankattilassa MM-avauksessa.

Leijonat hävisi MM-avauksensa Tshekille voittolaukauskilpailun jälkeen lukemin 1–0. Ottelussa tapahtui monenlaista ennen voittolaukauskisaa.

Tshekki, joka hallitsi valtavalla painostuksella MM-avauksen kahta ensimmäistä erää, sai täpötäyden areenan huutomyrskyn syttymään toisen erän lopulla, kun Ondrej Palat iski kiekon Leijonien maaliin.

Palat juhli avausmaaliaan hetken, mutta juhlat loppuivat nopeasti. (Kuva: Toni Repo / Aamulehti)

Heti maalin jälkeen Leijonien vaihtopenkillä alkoi tapahtua. Herää kysymys: kannattaako maalituomio haastaa?

Apuvalmentaja Mikko Manner yritti kuunnella korvanapistaan alakatsomon yläpäässä istuvien videovalmentajien Janne Hietaniemen ja Jukka Varmasen viestejä, mutta kommunikointi ei onnistunut.

”Yhteydessä ei ollut vikaa. Hallissa oli vain niin kova meteli, ettei meinannut kuulla” Hietaniemi selvitti ottelun jälkeen.

”Meille kuului ihan hyvin. Yritimme sanoa monta kertaa, että haastakaa tuomio maalivahdin häirinnästä, mutta mitään ei meinannut tapahtua” he kommentoivat.

Hektisen hässäkän keskellä Manner kiipesi vaihtopenkin takana olevalle pleksille ja viuhtoi Hietaniemen ja Varmasen suuntaan vimmatusti. Tämä ei ollut sattumanvaraista viittoilua.

”Olimme käyneet jo valmiiksi ennen peliä läpi, miten reagoimme, jos Tshekki tekee maalin ja hallissa on kova meteli. Olimme sopineet muutamista eri käsimerkeistä tuollaisia tilanteita varten” Hietaniemi paljasti.

Janne Hietaniemi kuvattuna syksyllä 2022. (Kuva: Juha Tamminen)

Kannatti sopia. Maali hylättiin lopulta maalivahdin estämisenä. Hietaniemen mukaan heillä oli vahva näkemys, että maalin hylkäämiselle oli vahvat perusteet.

”Tshekin pelaaja meni maalivahdin alueelle selvästi itse. Siinä tuli (Harri) Säteriin kontakti, joten nykysäännöillä sen kuuluu olla häirintä. Se kontakti vaikutti niin, ettei Säteri voinut liukua tolpalle normaalisti” Hietaniemi perusteli.

”Vähän kuitenkin jännitti, koska olimme juuri spekuloineet ennen peliä noilla haastamisilla. Slovakia–Saksa-pelissä oli aika erikoinen tilanne. Meidän mielestämme Slovakian haasto oli oikea ja Saksan yksi maali olisi pitänyt hylätä, mutta tuomarit hyväksyivätkin maalin. Se aiheutti vähän mietintää valmennuksessa, että mitkä ne säännöt ovat” Hietaniemi totesi.

Kun hylkytuomio tuli ja tshekkiläisyleisö aloitti viiltävän vihellyskonsertin, Manner kääntyi kohti katsomoa ja osoitti aplodeillaan arvostustaan videovalmentajille.

Sen jälkeen videovalmentajien niskaan alkoi kohista.

”Sieltä tuli tshekkiläisyleisöltä vähän tavaraa niskaan. Olutta ja jotain nestettä. Siihen päälle jotain huutelua, mutta ei mitään sen vakavampaa. Onneksi huusivat tshekiksi, niin meni huudot ohi. No, siitä tuli vähän lisää kisafiilistä” Hietaniemi virnisti.

Onnistunut maalituomio oli siinäkin mielessä tärkeä, että sen jälkeen Leijonat pääsivät paremmin peliin mukaan. Kolmas erä oli Leijonilta selkeästi ottelun paras heikon 40-minuuttisen jälkeen.

”Se oli tärkeä hetki, että saimme sen maalin pois. Siinä tuli tuuletettuakin. On hieno homma, että pystyy tuolla tavalla vetämään maalin pois ja vaikuttamaan peliin niin vahvasti” sanoi Hietaniemi.

”Se ei tietenkään auttanut, kun saimme vain pisteen. Joukkueena voitamme ja häviämme. Tiedämme ainakin, että joukkue voi luottaa meihin ja olemme hereillä tuollaisissa tilanteissa” hän lisäsi.

Lähde: Ilta-Sanomat