Tshekki nollasi Suomen rankkareilla

Suomi koki kirvelemän avaustappion kun Suomi hävisi Tshekille rankkareilla 1-0

Tiukassa ja jännittyneessä ottelussa Ondrej Kase ratkaisi voiton rankkarikisassa, kun isäntämaa Tšekki nipisti Suomesta 1-0-voiton avatessaan 2024 IIHF:n jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut Prahassa perjantaina.

Kase, entinen NHL-pelaaja ja Litvinovin apulaiskapteeni, harhautti, teki veivin ja iski korkean rystylaukauksen maaliin. Kapteeni Roman Cervenka sinetöi voiton.

Koko illan valokeilassa olivat maalivahdit siinä mielessä, että ”kuka räpäyttää ensimmäisenä?” Tšekin Lukas Dostal, kaksi kertaa nuorten maailmanmestaruuskisoissa pelannut maalivahti, joka pelasi tällä kaudella ennätykselliset 44 NHL-ottelua Anaheimissa, torjui 21 laukausta. Hän ei päästänyt yhtään maalia neljästä suomalaisesta rankkarista. Harri Sateri, EHC Biel-Bienneä ja Suomen 2022 olympiakultajoukkuetta edustava maalivahti, oli kiireisempi kahdesta torjuen 27 laukausta.

Tšekit ja suomalaiset omaavat pitkän IIHF-historian yhdessä, mukaan lukien Tšekin kultamitalivoitot vuosina 1999 (Lillehammer) ja 2001 (Hannover). Valmentaja Radim Rulikin isäntäjoukkue haluaa katkaista kultamitalikuivan jakson, joka ulottuu vuoteen 2010, kun taas Suomen valmentaja Jukka Jalonen pyrkii lisäämään neljännen kultamitalinsa (2011, 2019, 2022) viimeisellä kerrallaan maailmanmestaruuskisojen penkin takana.

Tämä peli herättää järkeviä kysymyksiä molempien joukkueiden kyvyistä hyökätä tehokkaasti. Suomalaiset tuskin loivat hyviä maalintekopaikkoja ensimmäisellä puoliajalla.

Kuten 2004 ja 2015 maailmanmestaruuskisoissa Tšekin pääkaupungissa, tunnelma oli riemukas heti kiekon pudotuksesta alkaen, rummut pauhasivat ja ”Češi!”-huudot kaikuivat runsaasti. Jättimäiset sarjakuvamaiset kiekkologot tunnetta hehkuvilla kasvoilla koristivat päätyalueita ja valotehosteet koko areenalla korostivat draamaa. Se oli aistillinen nautinto täydelle katsomolle.

Maalittomassa, rangaistuksettomassa ensimmäisessä erässä tšekit hallitsivat peliä alueellisesti, mutta heillä oli vain muutama kultainen tilaisuus. Matej Stransky oli lähellä avata maalinteon, kun hän leikkasi oikealta laidalta lähietäisyydeltä rystylaukaukseen, ja puolustaja Libor Hajek testasi Sateria juuri ennen summeria. Laukaukset suosivat Tšekkiä 10-1 ensimmäisen 20 minuutin aikana.

Suomen Rasmus Rissasen jäähyn aikana kompastellen, tšekit tuhlasivat ensimmäisen ylivoimansa. Jännitys kasvoi erän edetessä. Alle viisi minuuttia ennen toisen erän loppua David Tomasek ravisteli Säterin maskia korkealla laukauksella, mutta maalivahti nappasi irtokiekon.

18:18 kohdalla Ondrej Palat luuli antaneensa kotiyleisölle kaipaamansa ensimmäisen maalin. 33-vuotias kahden kerran Stanley Cup -voittaja Tampa Baysta, joka nykyään pelaa New Jerseyssä, syötti kiekon maalin eteen ketjukaverilleen David Tomasekille, jonka yritys leijaili takaisin Palatille maaliviivan tuntumaan. Hän sai sen korkealle Säterin vasemman jalan yli.

Mutta ei niin nopeasti. Uskoen, että maalialueella ollut Tomasek oli häirinnyt Säteriä, Jalonen käytti valmentajan haastetta, ja maali hylättiin videokatselmuksen jälkeen.

Kolmannen erän alussa suomalaiset eivät onnistuneet hyödyntämään pitkiä laukauksiaan ensimmäisellä ylivoimallaan sen jälkeen, kun kova tšekkipuolustaja Radko Gudas otettiin kiinni kompastumisesta. Tarkastusjuhla jatkui. HIFK Helsingin Juha Jääskä, 26-vuotias MM-kisojen tulokas, loi mukavan tilaisuuden leikatessaan kohti keskustaa ja pakottaen Dostalin torjumaan räpylällä, mutta silti tasapeli jatkui.

Jatkoajalla suomalaiset aloittivat 4 vastaan 3 -ylivoimalla, kun Gudas istui rangaistuksen kiinnipitämisestä, joka jatkui erien yli. Kapteeni Mikael Granlundin johtaessa peliä puolikaarelta, paine oli kova, mutta tulosta ei näkynyt. Sitten Säteri tuijotti alas Tomasekia ja hänen ketjukaveriaan David Kämpfiä heidän loistavissa tilaisuuksissaan.

Viimeksi tšekit tekivät maalin suomalaisia vastaan varsinaisella peliajalla 4-3 voitossaan rankkareilla 2017 MM-kisoissa Pariisissa. Suomi voitti kaksi viimeisintä kohtaamista 1-0 vuonna 2021 (Riika) ja 3-0 vuonna 2022 (Tampere).

Faneilla, jotka ovat innokkaita näkemään, miten suomalainen ihmelupaus Konsta Helenius pärjää miesten joukossa, on odotettava hieman pidempään. Luonnoskelpoinen 17-vuotias oli yksi kahdesta avausottelussa pelaamattomasta hyökkääjästä, toinen oli 31-vuotias Ahti Oksanen. Helenius, joka teki tällä Liiga-kaudella 36 pistettä Jukureissa, kirjasi seitsemän syöttöä juuri päättyneissä U18 MM-kisoissa, joissa Suomi sijoittui viidenneksi kotikentällään.

Pyrotekniikkaa sisältäneet avajaisseremoniat olivat spektaakkeli sinänsä.

Valaistut pylväät ja keskiympyrässä luistelleet palkintokilpiä kantaneet luistelijat juhlivat 16 kilpailevaa kansallista joukkuetta. Jaromir Jagr, kaikkien aikojen suurin tšekkiläinen hyökkääjä ja edelleen aktiivinen Kladnossa 52-vuotiaana, teki cameon antaen peukalot pystyssä Bobin ja Bobekin välissä. Tšekin pop-tähti Lenny myös lauloi hänen 2016 hittinsä “Hell.o.”

IIHF:n presidentti Luc Tardif virallisesti avasi 2024 turnauksen ja liittyi Tšekin jääkiekkoliiton presidentin Alois Hadamczikin kanssa toivottamaan fanit tervetulleiksi.

Lähde: IIHF