Leijonien maaleista lähes puolet syntyy identtisellä kaavalla – Olli Jokinen paljastaa salaisuuden

Leijonien maaleista lähes puolet syntyy identtisellä kaavalla – Olli Jokinen paljastaa salaisuuden

Suomen maajoukkueen hyökkäyspeli perustuu vahvasti tiettyyn kaavaan, kertoo Olli Jokinen.

– Pelitavallisesti Suomen hyökkäysalueen hyökkäyspeli perustuu periaatteessa siihen, että saadaan viivan kautta toimituksia maalille, ja on ylämaski ja alamaski, Jokinen selittää.

Viimeisissä kahdessa pelissä Suomen pelaajat ovat päässeet vapaasti maalin eteen ohjaamaan kiekkoa maaliin. Iso-Britanniaa vastaan Suomi teki kolme maalia ohjureista ja Norjaa vastaan kaksi maalia samalla tyylillä.

Jokinen kritisoi näiden vastustajien puolustuspelaamista:

– Briteiltä ja Norjalta aika heikkoa puolustamista loppupeleissä. Siinä pitäisi laiturin olla pakin laukauksen linjalla ja puolustajien estää pääsy maalin eteen. Esimerkiksi Tshekki-pelissä näitä ei nähty.

Leijonien vastustajat eivät saa kehuja Jokiselta.

– He eivät ole pystyneet pelaamaan mailaa pois eivätkä ole olleet linjoilla. Jos olisin vastustajan valmentaja, se söisi miestä. Vähintään kaksi tasoa pelaajia pitäisi olla linjalla ennen kuin kiekko menee maalille asti.

Vastustajien laiska liike on antanut tilaa Suomen pelaajille maalinedustan lisäksi myös siniviivassa.

– Suomenkin joukkueessa jokainen puolustaja osaa tunnistaa, missä vastustajan laituri menee. Nyt on ollut niin paljon tilaa ja aikaa, että ei ole tarvinnut kuin ottaa pari potkua keskelle ja laittaa polvenkorkuinen rannelaukaus maalia kohti.

Kaikkea ei voi laittaa vastustajien heikkouden piikkiin, myös Leijonat ansaitsevat kehuja.

– Ei ole muuta yksittäistä syytä kuin että vastustajalla oli heikkoa puolustamista. Vähän väärin pelattu, mutta myös Suomen hyvyyttä, että osutaan kiekkoihin, Jokinen kehaisee.

Erityisesti Oliver Kapanen on ollut tehokas maalin edessä. Hän on tehnyt turnauksessa jo viisi maalia, joista kolme on syntynyt ohjauksella. Tällä saldolla Kapanen johtaa turnauksen maalipörssiä. Myös Arttu Hyry ja Jesse Puljujärvi ovat onnistuneet ohjaamaan kiekon maaliin.

– Kun yksi onnistuu, pelaaja oivaltaa, että sinne kannattaa mennä. Nyt maalin eteen on varmasti paljon halukkaita menijöitä, kun melkein kaikki maalit tehdään sieltä, Jokinen pohtii.

Jalosen pelikirja testiin

Jokinen ei usko, että ohjurimaalien suuri määrä johtuisi pelitavan tai harjoittelun muutoksesta. Hän arvelee, että maalineduspelaamiseen kiinnitetään nykyään enemmän huomiota. Ainakin hänen joukkueissaan maalineduspelaamista, johon ohjurit kuuluvat, harjoitellaan.

– Pohjois-Amerikassa ohjureiden harjoittelu on ollut päivittäistä. Toki siellä peli on hieman erityyppistä. Mikkelissä harjoiteltiin ohjaamista ja maalineduspelaamista viikoittain.

Jokinen on huomannut, että Jalosen pelikirjassa pyritään luomaan tilanteita viivan kautta. Olennaisena osana tähän kuuluu maskipelaajat, jotka pääsevät parhaassa tapauksessa ohjaamaan viivasta toimitettuja kiekkoja maalin edessä.

– Maajoukkue näyttää esimerkkiä vuodesta toiseen, että pyritään rakentamaan tilanteita viivan kautta ja saamaan kahden-kolmen miehen maalipaineet ja kahden tason maskit, Jokinen analysoi.

Parissa edellisessä ottelussa pelikirja on toiminut, mutta todellinen testi tulee kovemmissa peleissä.

– Jos sama tahti jatkuu, Kanada- ja Sveitsi-pelit ovat mittareita, pystymmekö tekemään näitä asioita. Ensin pitää voittaa kamppailut, ennen kuin voidaan puhua toimittamisesta, maskipelaamisesta tai ohjaamisesta, Jokinen linjaa.

Lähde: MTV Uutiset

Vastaa