Jukka Jalonen tuohtui MM-kisojen sääntösekoilusta – ”Ei järjenhiventä”

Leijonien valmentaja tyrmistyi turnauksen sääntöjen muutoksista Norja-ottelun jälkeen.

Jokainen päivä jääkiekon MM-kisoissa tarjoilee yllätyksiä.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen, joka on jo 11. kertaa MM-kisojen valmennustiimissä, hämmästyi kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n tekemiä outoja päätöksiä, jotka ovat saaneet kokeneen luotsin pudistelemaan päätään.

Yksi viimeaikaisista muutoksista koskee pelaajien rangaistuksia pelin viivyttämisestä. Tänä keväänä pelaajia on vihelletty jäähyille useissa tilanteissa, joissa peli on jumittunut paikoilleen staattisten kulmanyrkkiöiden takia.

”Se on todella hankala tilanne kaikille pelaajille. Siellä voi olla neljä ukkoa hässäkässä. Eihän kukaan tietenkään halua antaa kiekkoa ehdoin tahdoin pois ja lähteä takakarvaamaan tai muuta”, Jalonen kommentoi Norja-ottelun jälkeen.

Jalosella oli myös selkeä parannusehdotus IIHF:lle.

”Tässä olisi ehdottomasti kehitettävää. Jos peli jumittuu, niin vihellys. Jos kyseessä on hyökkäävä pelaaja, joka pitää kiekkoa laitaa vasten, niin aloitus keskialueelle. Jos puolustava pelaaja syyllistyy viivyttämiseen, niin aloitus omaan päähän.”

Maanantain Norja-ottelussa Leijonat pääsi kertaalleen ylivoimalle, kun Max Krogdahl joutui jäähylle pelin viivyttämisestä.

”Se oli aivan turha jäähy. Ei ole järkeä antaa 15 sekunnin kulua kellossa, kun ei tapahdu mitään. Ne jäähyt ovat naurettavia”, Jalonen myönsi.

”Mieluummin vihellettäisiin rikkeitä, jos tapahtuu painimista, koukkimista, ronkkimista ja kiinnipitämistä. Mutta viisi sekuntia? Ne ovat turhia.”

Jalosen mukaan MM-kisojen säännöt ovat muuttuneet turnauksen aikana.

”Esimerkkinä vaikkapa tilanne, kun kypärä putoaa jäähän. Alun perin sääntö oli selvä: pelaajan tulee jättää kypärä jäähän ja mennä vaihtoaitioon. Muutoin seuraa kahden minuutin jäähy”, Jalonen sanoi.

”Tai ainakin niin meidän ymmärrykseni oli. Mutta sitten sekin muuttui. Yhtäkkiä sääntöjen mukaan kanadalainen pelaaja pudotti kypäränsä, otti sen käteensä, laittoi sen päähänsä ja jatkoi pelaamista. Hänet ohjattiin vaihtoaitioon ilman jäähyä”, Jalonen hämmästeli.

Tämä muutos yllätti Jalosen ja kumppanit.

”Ihmettelimme suuresti tätä muutosta ja otimme yhteyttä. Nyt pelaajat saavatkin ottaa kypäränsä mukaan. Aiemmin se oli kiellettyä. Miksi sääntö muuttui yhtäkkiä?”

Jalosen mukaan tämä aiheuttaa haasteita myös tuomareille.

”Tuomareiden on tehtävä tulkintoja. Kun kypärä putoaa, peli pysähtyy siihen. Tämä on selvää. Nyt kun pelaaja ottaa kypäränsä mukaan ja laittaa sen päähänsä, tuomarit joutuvat seuraamaan pelaajaa ja miettimään, mihin hän menee – jääkö pelaamaan vai meneekö aitioon.”

”Tämä on täysin käsittämätöntä. Ei mitään järkeä. Miksi sääntöjä muutettiin yhtäkkiä?”

Lähde: Ilta-Sanomat