IIHF:n johtaja avautuu Venäjän tilanteesta – haluaa Venäjän nopeasti takaisin: ”Konflikteja on kaikkialla”

Kansainvälinen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja Luc Tardif toivoo Venäjän ja Valko-Venäjän palaavan kansainvälisille jääkiekkoareenoille mahdollisimman pikaisesti. Hän korostaa, että IIHF:n on pysyttävä loitolla poliittisesta paineesta

Suurimmassa osassa urheilulajeista Venäjä ja Valko-Venäjä suljettiin viime vuonna kansainvälisestä kilpailutoiminnasta Venäjän Ukrainassa aloittaman ja Valko-Venäjän tukeman hyökkäyssodan takia. Sama tehtiin jääkiekossa, eivätkä Venäjä ja Valko-Venäjä päässeet pelaamaan MM-kisoissa, kuten eivät pääse tänäkään vuonna. Tänä vuonna jääkiekon MM-kisoja isännöi Suomen kanssa Latvia.

IIHF:n puheenjohtaja Tardif teki kuitenkin tiistaina (31.1.2023) selväksi, että hän haluaisi Venäjän ja Valko-Venäjän pian arvokisoihin takaisin.

– Meidän täytyy pysyä loitolla poliittisesta paineesta. Joskus se on vaikeaa, Tardif kertoi.

Sillä ei pidä olla Tardifin mukaan väliä, mistä poliittista painetta tulee. Sitä tulee hänen mukaansa kuitenkin tällä hetkellä ”enemmän kuin koskaan”.

– Meillä on aina hyvä syy olla hyväksymättä joidenkin liittojen pelaamista poliittiselta kannalta, koska konflikteja on kaikkialla; Kiinan ja Taiwanin välillä, Pakistanissa, Kirgisiassa, Armeniassa, IIHF:n johtaja listasi.

Tardif sanoi ymmärtävänsä Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n viimeviikkoista linjanvetoa. Linjauksen mkaan venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat voisivat palata kansainvälisiin kilpailuihin tietyin ehdoin. Ehdoiksi paluulle kirjattiin esimerkiksi, että urheilija ei ole tukenut Venäjän sotatoimia Ukrainassa ja hän sitoutuu antidopingsääntöihin. Paluu tapahtuisi neutraalin lipun alla ilman maatunnuksia.

– Kansainvälisenä liittona meidän pitäisi olla avoimena kilpailulle ja urheilijoille kaikkialta. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö meidän tule ajatella pelaajiemme ja kilpailuidemme, työntekijöidemme turvallisuutta, venäläiset ja valkovenäläiset mukaan lukien, Tardif kommentoi.

Hän painotti että IIHF:n päätökset on tehty tähän saakka turvallisuus huomioiden ja sama tulee säilymään jatkossakin.

”Tehtäväni on tuoda perhe yhteen”

Tämänvuotisiin MM-kisoihin Venäjä ja Valko-Venäjä eivät tule joka tapauksessa pääsemään, mutta tilanne ensi vuonna Tshekissä järjestettävän MM-turnauksen osalta on auki. IIHF:n on tehtävä sekin päätös Tardifin mukaan turvallisuus edellä.

– Toivon, että Venäjä ja Valko-Venäjä palaavat niin pian kuin mahdollista. Se tarkoittaa, että sota olisi ohi. Ennen sitä on huomioitava, että turnaus voidaan järjestää kunnolla turvallisuuden näkökulmasta.

– Tehtäväni on tuoda perhe yhteen ja saada paras mahdollinen turnaus.

Tardif totesi, että päätöksiä tehtäessä on aina vaikea tietää, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Hän alleviivasi, että IIHF toimii demokraattisesti ja voi tulevaisuudessa tehdä MM-kisoista KOK:n linjauksista poikkeavankin päätöksen.

– Olemme itsenäinen organisaatio ja teemme omat päätöksemme. MM-kisat ovat meidän kilpailumme, olympialaiset ovat toinen asia, Tardif kertoi ja viittasi siihen, että olympialaisia hallinnoi KOK.

Lähde: MTV Uutiset

Leijonien Karjala-turnauksen otteluohjelma julkaistu - Liput myyntiin torstaina 21.9.2023Lue lisää