EHT:lle täksi kaudeksi mukaan tulleen Sveitsin riveistä löytyy puolustaja Santeri Alatalo, jonka leijonat.fi tapasi perjantain treenien jälkeen.
Santeri Alatalolle itselleen on erityistä päästä pelaamaan maaotteluita Suomeen. Olympialaisissa viime talvena ensimmäistä kertaa Leijonia vastaan pelannut sveitsiläispuolustaja kertoi jännittäneensä enemmän helmikuun kohtaamista kuin eilistä peliä, vaikka jännitystä olikin.
– Kyllä eilenkin jännitti, mutta se oli erilaista. Enemmän olin innoissani ja onnellinen, kun tiesi, että 86-vuotias mummoni pääsi myös katsomaan peliä. Siitä tuli hyvä mieli, kun tietää, että katsomossa on perhettä, ketkä eivät ole nähneet pelejä livenä 10-12 vuoteen, kun eivät ole päässeet lentämään Sveitsiin. Oli kyllä ihan huikea tapahtuma ja onneksi se vielä jatkuu viikonlopun, Alatalo tunnelmoi joukkueensa 3-2-voittoon päättynyttä torstai-iltaa.
EHT:n uusi tulokas
Aiempina vuosina Sveitsi on pelannut Saksan turnauksessa, mutta Alatalo näkee EHT:lle mukaan pääsyn ehdottomasti isona asiana koko sveitsiläisen kiekkoilun kehittymisen kannalta. Pelit Euroopan huippumaita vastaan kauden aikana näyttää suuntaa ja auttaa myös valmistautumisessa kohti kevään MM-kisoja.
– Mukaan pääsy EHT:lle tuo mukanaan myös kotiturnauksen, johon Suomi, Ruotsi ja Tshekki tulee pelaamaan, niin se varmasti houkuttelee uudella tavalla sveitsiläisyleisöä mukaan peleihin, Alatalo mietti.
Sveitsi oppii ja kehittyy
2010-luvulla Sveitsi nappasi kaksi MM-hopeamitalia (2013 ja 2018) ja muutenkin kiekkoilu maassa on kehittynyt. Alatalo nostaa keskeiseen rooliin kehittymisessä sen, että sveitsiläiset ovat laajentaneet omia näkemyksiään panostamalla valmentamiseen ja sen myötä myös huippupelaajat ovat tulleet näyttämään esimerkkiä.
– On haettu tietoa muualta ja on ollut ulkomaalaisia, myös suomalaisia valmentajia. Se on tuonut lisää taktista osaamista. Myös yksilöiden taso on noussut taitoharjoittelun myötä. Totta kai se on kehittänyt myös liigaa ja ulkomaalaispelaajat, jotka tulevat ovat Euroopan ja jopa maailman kärkeä. Mä nään, että se on myös kehittänyt sveitsiläisiä pelaajia, kun he on nähnyt, mitä se maailman kärki on ja saanut siitä oppia.
Alatalosta on vaikea verrata Suomen ja Sveitsin liigoja, koska on niin erilaisia seuroja, mutta nostaa esille sen, että Suomessa pelataan enemmän joukkueena ja Sveitsissä painottuu ehkä enemmän yksilöihin, joiden kautta erot ovat syntyneet.
– Nyt Sveitsissä ollaan jo oppimassa joukkueen tärkeyttä ja mitä se yhteistyö tarkoittaa ja mitä jos sen tekee hyvin, niin ei välttämättä tarvii olla niitä parhaita maalintekijöitä tai parhaita pelaajia koko liigassa, jos kaikki tekee sen yhteisen hyvin eteen hommia. Musta Sveitsillä on vielä paljon opittavaa Suomelta ja sit ehkä Suomella joku taitotaso on toki korkealla, mutta myös Sveitsissä on todella taitavia pelaajia.
Suomesta mallia
Mitkä asiat ovat vielä niitä, jossa Alppimaassa pitää nostaa tasoa, että menestystä tulisi arvokisoissa tasaisemmin. Alatalon katse kääntyy Leijoniin, sillä hänen mielestä Suomi on tällä hetkellä kärkimaa.
Alatalo nostaa tärkeänä tekijänä päävalmentaja Jukka Jalosen luoman systeemin, johon jokainen on pistää itsensä likoon ja sitoutuu siihen yhteiseen tekemiseen.
– Joukkuepelaaminen. Se sitoutuminen. Turhat jäähyt on karsittu pois. Jalonen on saanut tosi hyvin luottamusta pelaajilta. Toki menestys on auttanut, mutta ei ole väliä, että kuka tulee NHL:stä, niin kaikki luottaa siihen omaan systeemiin ja tekee sitä. Sveitsissä vaatii vielä sitä pientä onnistumista, että päästään samaan.
Alatalo myöntää, että nykyisellä Sveitsin joukkueella alkaa olla kiire menestyksen suhteen, sillä murros joukkueessa on alkanut jo kohti vuoden 2026 Milanon olympialaisia.
– Tässä joukkueessa on kaikki ollut jo niin pitkään mukana, että on useita, jotka ovat olleet jo 10 vuotta tässä joukkueessa. Aika selkeä systeemi ja nyt on aika voittaa joitain.
”Ihan fifty-fifty”
1990 Tampereella syntyneen Alatalon tie vei ensimmäisen kerran Sveitsiin jo 90-luvun puolivälissä, kun valmentaja-isä Matti Alatalo siirtyi Klotenin valmentajaksi. Klotenissa pikku-Santeri aloitti myös jääkiekkoharrastuksensa. Sveitsin saksan poika oppi nopeasti ja sen myötä myös pihapelit naapuruston lasten kanssa onnistui helpommin.
– Palattiin sitten 7-8 vuoden jälkeen Suomeen, niin se kieli sitten vähän unohtui, kun ei ollut vielä somea tai Facetimea, että olisi voinut pitää yhteyttä kavereihin. Ei sitä lankapuhelimella viittinyt joka päivä soitella, Alatalo muistelee.
Vuonna 2012 Alatalo palasi Sveitsiin ja on viihtynyt siellä hyvin, vaikka alkuun joutui taas kaivamaan saksaa mieleensä. Sekä Suomen että Sveitsin kansalaisuuden omaavana Alatalolta on pakko kysyä, että onko hän enemmän sveitsiläinen vai suomalainen.
– Jääkiekkoilijana oon kyllä enemmän sveitsiläinen. Mä oon niin pitkään siellä ollut. Mun juuret on sieltä jääkiekkoilijana, mutta kesällä vietän aikaa Suomessa – ja perhettä ja sukua asuu täällä paljon ja vaimo on suomalainen, että kyllä mä on ihan fifty-fifty, kevään 2021 Sveitsin mestari päättää hymyillen.
Lähde: Leijonat.fi