Suomen uusi leijonaääni on tämä mies – vertailu Antero Mertarantaan selkeyttää asiaa entisestään

Tulevana keväänä jääkiekon MM-kisojen televisiointi kokee muutoksen, sillä uudeksi leijonaääneksi nousee Antti Mäkinen.

Viaplay, joka vastaa kevään jääkiekon MM-kisojen televisioinnista, esitteli keskiviikkona 24.1.2024 televisiokokoonpanonsa.

Suurin huomio kiinnittyi luonnollisesti uuteen leijonaääneen, kun odotetusti pitkäaikainen NHL-selostaja Antti Mäkinen esiteltiin Viaplayn joukkueessa.

”Pitkään olin vahvasti keskittynyt NHL:ään ja ajattelin, etteivät MM-kisat olleet minulle sopiva alue. Kuitenkin vanhetessani ja kokemusta karttuessani heräsi halu toimia leijonaselostajana MM-kisoissa. Tänään tuo päivä on viimein koittanut.”

”En muista, milloin olisin viimeksi tuntenut tällaista jännitystä, mutta tänään se on vahvasti läsnä. Koetan nähdä sen positiivisena merkkinä”, Mäkinen kertoi keskiviikon mediatilaisuudessa.

Mäkinen, 44, joka on kotoisin Tampereelta ja nykyisin asuu Kangasalla, on tullut tunnetuksi erityisesti NHL-selostajana, joka on toiminut taalajäiden tapahtumien äänenä yli toistakymmentä vuotta.

Totta kai minua verrataan Mertsiin. Se on odotettavissa, mutta teen asiat omalla tyylilläni ja luotan siihen, että se riittää

Mäkinen ehti myös antaa äänensä Leijonien otteluille jo syksyllä 2016 pelatussa World Cupissa, mutta suomalaisten kannalta kyseinen turnaus päättyi pettymykseen.

”Suomi teki kyseisessä turnauksessa kolmessa pelissä yhteensä vain yhden maalin,” Mäkinen huomautti hymyillen.

”Tämä on kyllä aivan eri juttu. Matkustamme Prahaan paikan päälle, ja ympärillä on koko MM-karnevaalin tunnelma,” Mäkinen kertoi.

Vaikka NHL:n suosio on kasvanut huomattavasti Suomessa viime vuosina, toukokuinen koko kansan MM-turnaus herättää silti aivan erityistä kiinnostusta.

Leijonaäänen osalta suomalaisille on ollut vain yksi nimi: Antero Mertaranta, joka on selostanut jokaisen Suomen MM-ottelun vuodesta 1995 lähtien.

”Totta kai minua verrataan Mertsiin. Se on odotettavissa, mutta teen asiat omalla tyylilläni ja uskon, että se riittää”, Mäkinen totesi.

”Antero Mertaranta on ikoni ja instituutio suomalaisessa selostuksessa. En millään tavalla lähde kilpailemaan hänen kanssaan,” Mäkinen korosti.

Antero Mertaranta on selostanut peräkkäin 244 Suomen jääkiekkomaajoukkueen MM-ottelua vuodesta 1995 lähtien. Vielä ei tiedetä, jatkuuko tämä putki tänä keväänä. Kuva: Ossi Ahola / Aamulehti

Toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, tullaanko kuulemaan Antero Mertarantaa kevään MM-kisoissa. Vaikka kisojen televisio-oikeudet siirtyivät viisivuotisella sopimuksella MTV:ltä Viaplaylle, Leijonien ottelut ovat edelleen nähtävissä myös vapaasti MTV3-kanavalla.

MTV ei ole vielä paljastanut, kuka toimii Suomen otteluiden selostajana kyseisellä kanavalla.

Olen hieman epätyypillinen selostaja siinä mielessä, että kun monet selostajat verhoavat selostamonsa A4-papereihin, minulla on vain yksi paperi, jossa on pelkät kokoonpanot

Joka tapauksessa toukokuussa Viaplayn kautta Mäkisen selostusten äärelle saapuu todennäköisesti katsojia, jotka eivät ole aiemmin kuulleet hänen NHL-selostuksiaan.

”Voin luvata katsojille, että selostajana on jääkiekon ammattilainen, joka tuntee lajin syvällisesti ja pystyy näkemään siinä muutakin kuin pelkät pelinumerot,” Mäkinen korostaa.

”Toimin juniorivalmentajana ja olen ollut koko elämäni mukana jääkiekossa. Joka päivä olen itse oppimisen tiellä, kun pääsen keskustelemaan kokeneiden ammattilaisten kanssa jääkiekosta. Olen muuttunut todelliseksi jääkiekkonördiksi, jota kiinnostaa yhtä paljon se, miten joukkueet pelaavat, kuin se, ketkä siellä pelaavat,” Mäkinen kertoo.

Mäkinen on tunnettu selostajana, joka aktiivisesti ottaa kantaa joukkueiden pelitapaan ja tekee tarvittaessa kärkkäitä sekä syvällisiä havaintoja. Tässä suhteessa hän erottuu aiemmista leijonaselostajista, kuten Mertarannasta tai Mika Saukkosesta.

”En usko, että teen mitään muutoksia. Olen siinä mielessä poikkeuksellinen selostaja, että kun monet selostajat käyttävät A4-papereita selostuksessaan, minulla on vain yksi paperi, jossa on ainoastaan kokoonpanot,” Mäkinen kertoo.

”Yritän eliminoida kaiken muun turhan pois. Pyrin olemaan niin sisällä asioissa, että minulla on aina tarpeeksi tarinaa kullakin ottelulla. Pidän mielessäni pääasiat ja keskityn olemaan täysillä mukana pelissä,” Mäkinen kuvailee.

Mäkinen on jääkiekkomies ”henkeen ja vereen”. Hän tavoittelee jatkuvaa oppimista ja haluaa syventää jatkuvasti tietämystään pelistä. Kuva: Lassi Rinne

Mäkisen selostusuransa esikuva löytyy hänen uransa alkuvaiheilta Tampereen paikallisradiosta.

”Se on ehdottomasti oppi-isäni Juha Lindgren. Sain toimia Radio957:ssa aikanaan kahdeksan vuotta Lindgrenin aisaparina ja opetella selostamista,” Mäkinen kertoo.

MM-kisat käynnistyvät Tshekissä, Prahassa ja Ostravassa 10. toukokuuta. Ennakkokeskustelun keskipisteenä on perinteisesti ollut se, millainen tähtipelaajien kattaus NHL:stä saapuu kisoihin.

Viime vuosina tähtipelaajien osallistuminen on ollut melko vaatimatonta kaikkien maiden osalta. Kuitenkin Mäkinen, joka tuntee hyvin NHL-piirit, ennustaa, että tänä vuonna rapakon takaa saapuu enemmän kiinnostavia pelaajia tämän vuoden turnaukseen.

”Uskallan sanoa, että näin on,” Mäkinen vahvistaa.

”Kyllähän siellä tarkkaillaan todella tarkasti, mikä kaupunki, mikä maa ja millainen sää. Toukokuinen Praha ja Tshekki. Uskon, että turnaukseen saapuu aika kovia nimiä,” Mäkinen kommentoi.

Viaplayn jääkiekon MM-kisatiimi esiteltiin keskiviikkona Helsingissä. Kuva: Viaplay

Lähde: Ilta-Sanomat