Suomen huippulupaus siirrettiin sivuun ykkösketjusta – Jukka Jalonen antoi palautetta

Jukka Jalonen ilmaisee pettymyksensä. Mikael Granlundin ja Valtteri Puustisen ketjun toimivuus kyseenalaistetaan, ja muutokset ovat mahdollisia.

Katseet ovat nyt kääntyneet kohti Suomen ykkösketjua, sillä muutoksia tarvitaan.

NHL-vahvistukset Mikael Granlund ja Valtteri Puustinen eivät ole saaneet yhteistyötä kukoistamaan. Maanantain ottelussa Norjaa vastaan ketjun keskellä nähtiin Konsta Helenius, joka kuitenkin vaihdettiin kolmannessa erässä sivuun.

Vaikka Granlund onnistuikin pisteiden valossa, Pittsburgh Penguinsin laituri Puustisen saldo on karu 0+0. Helenius puolestaan sai Isoa-Britanniaa vastaan yhden syöttöpisteen.

Puustinen myöntää haasteet:

– ”Miken” (Granlund) kanssa olemme keskustelleet, että toisen meistä tulisi mennä enemmän maalille. Pelaaminen on keskittynyt liikaa kiekon ulkopuolella pyörimiseen, Puustinen kommentoi.

– Minulla on ollut vaikeuksia hahmottaa tilanteita. Tuntuu siltä, että pitäisi ratkaista jokainen tilanne heti kun saan kiekon. Tarvitsen enemmän rauhallisuutta ja tietoisuutta siitä, että minulla on aikaa.

Toinen ketju, jota johti Oliver Kapasen, löysi jo sunnuntaina huippuvireen Ahti Oksasen ja Jesse Puljujärven rinnalla. Kolmosketjussa pelaava Arttu Hyry teki maanantaina kaksi maalia Norjaa vastaan.

Huomionarvoista on, että suuri osa maaleista on syntynyt maalin edestä, laadukkaista siniviivakuteista ja paluukiekoista.

– Kuten muutkin ketjut ovat osoittaneet, maalinedustalta syntyy maalit. Ei voida sallia tilannetta, jossa kaksi pelaajaa pyörii kulmissa ja maalin edessä ei ole ketään, kun kiekko saapuu sinne.

Heleniuksen pudottua pois, Juha Jääskä siirtyi ykkösketjuun.

– Jääskä vakuutti, että voimme luottaa hänen olevan maalin edessä.

Ketjurulettia luvassa?

Kolmessa ensimmäisessä MM-ottelussa ykkösketjun laituri Valtteri Puustinen ei ole vielä saanut tehopisteitä. (Kuva Jenni Gästgivar)

Päävalmentaja Jukka Jalonen totesi, että Heleniuksen penkityksellä ei ollut mitään tekemistä nuorukaisen saaman tällin kanssa.

”Hän oli tänään hieman vaisu. Ei ollut aivan parhaimmillaan. Mutta nyt on syytä pysyä rauhallisena ennen päätöksien tekemistä.”

Ykkösketjun ongelmat ovat tiedossa. Jalosen ja muun valmennusryhmän on nyt harkittava, onko ketjua muutettava.

Tilannetta voi mutkistaa se, että muut ketjut näyttävät toimivan.

”Ykkösketjun pelaajat eivät tunnu pysyvän kiekossa – he ovat ehkä hieman kaukana toisistaan. Se ei toimi kovin hyvin. He ovat varmasti huomanneet sen, ja niin ovat kaikki muutkin.”

”Pitää harkita, tehdäänkö muutoksia vai mitä on tehtävä. Yksi asia on selvä: kentällä on tehtävä enemmän töitä. On selvää, että ykkösketju ei ole vielä löytänyt oikeaa rytmiä, jossa kiekko liikkuisi nopeasti ja muutamat pelaajat olisivat lähellä auttamassa”, Jalonen pohti.

Iloa riittää

Konsta Helenius tiputettiin ykkösketjusta (Kuva: Jenni Gästgivar)

Vaikka Puustinen koki vaikean illan, hän esiintyi mediassa veikeänä ja avoimena.

Hän korostaa, että pitkän kauden aikana tulee väistämättä vaikeita jaksoja, jolloin on vain mentävä maalille ja tehtävä töitä.

Vaikka maalinteon tehottomuus ei vielä paina mieltä, Puustinen haluaa silti parantaa suoritustaan erityisesti ylivoimalla.

Hän kuitenkin muistuttaa, että joukkueen voitto on tärkeintä, ja siksi hymy pysyy hänen kasvoillaan. Seuraava ottelu on torstaina Itävaltaa vastaan, ja Leijonat pitävät vapaapäivän tiistaina.

Mikael Granlund ja Valtteri Puustinen ovat ilmaisseet huolensa joukkueen ongelmista. (Kuva Jenni Gästgivar)

Lähde: Iltalehti