Onko hän Leijonien yllättävä valinta MM-kisoissa? ”Ei epäilystäkään.”

Leijonien MM-kokoonpanosta voi paljastua odottamaton avainpelaaja.

Leijonat saattaa saada Valtteri Puustisesta, 24, kiehtovan ja ovelan pelaajan Tshekin MM-kisoihin.

Puustinen, joka on urallaan etenevä nuori mies, voi kiekollisilla taidoillaan ja peliälyllään tehdä vaikutuksen ja yllättää monia MM-kisojen jäillä. Hänen liittymisestään Leijonien MM-valmisteluihin ilmoitettiin tällä viikolla.

– Valtteri on ehdoton vahvistus Suomen joukkueelle, siitä ei ole epäilystäkään. Hän on vastustajille vaarallinen pelaaja, ja sellaista taitoa ei varmasti ole Suomen joukkueessa liikaa,” toteaa kokenut jääkiekkoasiantuntija Mika Toivola, joka on työskennellyt Puustisen kanssa aikaisemmin HPK:ssa.

Toivola, 53, toimi HPK:n urheilujohtajana, kun laitahyökkääjä Puustinen saavutti läpimurtonsa SM-liigassa hämeenlinnalaisjoukkueessa. Puustisen siirtyminen Hämeenlinnaan juontui hänen polkunsa päättymisestä kasvattajaseurassaan KalPan junioreissa.

– Aluksi hän ei ollut HPK:ssa mikään työn sankari tai himoharjoittelija, Toivola kertoo.

– Puustisen aerobinen kunto sekä perus- ja pohjakunto paranivat HPK:ssa huomattavasti. Tämä kehitys on mahdollistanut sen, että hän nykyisin pystyy ja jaksaa pelata useita pelejä viikossa korkealla tasolla. Siinä hän on mielestäni ottanut merkittävän askeleen eteenpäin, jatkaa Toivola.

HPK:ssa Puustinen kasvoi SM-liigapelaajaksi ja saavutti liigamestaruuden sekä nuorten maailmanmestaruuden vuonna 2019.

Toivolan mukaan Puustinen oivalsi HPK:ssa, että hänellä on mahdollisuus vakiinnuttaa paikkansa SM-liigassa ja edetä urallaan.

– Hänen piti ymmärtää, millainen työmäärä vaaditaan SM-liigaan pääsyyn. Hän tajusi, että täytyy kehittyä kokonaisvaltaiseksi urheilijaksi ja pelaajaksi – hän opetteli myös puolustuspeliä edetäkseen urallaan. Hän teki tarvittavan työn itse ja onnistui siinä, Toivola kertoo.

HPK:sta lähtien Puustinen on edennyt NHL:ään, missä hän on tällä kaudella vakiinnuttanut asemansa Pittsburgh Penguinsin kokoonpanossa.

Valtteri Puustinen juhlimassa maalia Pittsburgh Penguinsin NHL-ottelussa. KUVA: Bruce Bennett / Lehtikuva

Puustinen varattiin NHL:ään seitsemännellä kierroksella vuonna 2019. Tänä kautena hän saavutti NHL:n runkosarjassa 52 ottelussa 20 tehopistettä (5 maalia, 15 syöttöä) ja plusmiinus-saldoksi kirjattiin +4.

– Minusta hän on moderni laitahyökkääjä, jolla on terävät pelilliset vaistot. Käden taidot ovat erinomaiset, ja hän lukee peliä hyvin erityisesti kiekottomana – hän havaitsee ja ennakoi, miten ja mihin suuntaan tilanteet kehittyvät, kuvailee Toivola.

Hän kamppailee pelottomasti, mutta harkitsevasti. Hän osaa arvioida tilanteet ja valita oikeat hetket liikkumiselleen.

– Kokonaisuudessaan hän on pelaaja, joka haluaa ratkaista pelejä ja on valmis kantamaan vastuuta tehopisteiden sekä maalien muodossa, Toivola toteaa.

Mika Toivola, 53, on kokenut jääkiekkoilun ammattilainen, joka on valmentanut useita SM-liigaseuroja. KUVA: Kari Mankonen

Asiantuntija Raimo Summanen, 62, kuvailee Puustista ovelaksi ja taitavaksi pelaajaksi, erityisesti ahtaissa tilanteissa.

– Hän tekee nopeita oivalluksia, mutta osaa myös viivyttää ja rytmittää peliä ahtaissa tiloissa, mikä on tärkeä taito.

– Lisäksi hänellä on erinomainen rannelaukaus,” sanoo Summanen.

Näen, että hänen suurin kehityskohteensa on pelitempossa, erityisesti NHL-tasolla.

Raimo Summanen, maajoukkueen entinen päävalmentaja. KUVA: Kalle Parkkinen

Puustisen pituus on 176 senttiä ja paino 83 kiloa. Toivolan mukaan Puustinen pelaa kuin isokokoinen pelaaja.

– Hän kamppailee pelottomasti, mutta ei liian riskialttiisti. Hän osaa arvioida tilanteet ja löytää oikeat paikat liikkua. Lisäksi hän lukee peliä taitavasti, mikä mahdollistaa tilanteiden hallinnan, vaikka vastassa olisi isompi tai vahvempi pelaaja.

– Mielestäni hänen suurin kehityskohteensa on pelitempossa, erityisesti NHL:ssä. NHL:n kapeammassa kaukalossa tilanteet kehittyvät nopeammin, ja peli on suoraviivaisempaa ja voimakkaampaa. Hänen on reagoitava entistä nopeammin ja tehokkaammin vahvoja pelaajia vastaan.

Valtteri Puustinen kamppailutilanteessa New Jersey Devilsiä vastaan pelatussa ottelussa. KUVA: John Jones / Reuters

Toivolan mukaan Puustiselle tulisi antaa pelipaikka Leijonien MM-joukkueen kärkikentissä, jotta hänen potentiaalinsa tulisi parhaiten hyödynnetyksi.

– Puustiselle pitäisi löytää keskushyökkääjä, joka osaa luoda peliä. Ideana olisi sentteri, joka ei pidättele kiekkoa liikaa, vaan syöttää aktiivisesti laitahyökkääjille. Puustisen rinnalla pelaavan sentterin on myös kyettävä kantamaan puolustusvastuuta.

– Puustinen on sellainen pelaajatyyppi, että uskon Jukka Jalosen ja hänen tiiminsä antavan hänelle myös ylivoimavastuuta,” arvioi Toivola.

Valtteri Puustinen juhlii HPK:n Liigan mestaruutta keväällä 2019. (Kuva: JUHA TAMMINEN)

Toivola kuvaa Kuopiossa syntynyttä Puustista hieman velikullaksi, mutta samalla aivan tavalliseksi jääkiekkopelaajaksi.

Puustinen tunnetaan myös lempinimellä ”Kuopion Juti”. Puustinen kertoi itse lempinimen taustoista värikkääseen tyyliin Yleisradiolle keväällä 2019.

– Se sai alkunsa siitä, kun äiti oli Helsingissä jollain keikalla. Hän tuli kotiin ja kädessään oli Jutilan nimmaroitu kuva. Noin yhdeksän kuukautta myöhemmin minä synnyin. Siitä lähtien olen tykännyt jääkiekosta. Isä on vitsaillut, että olenko minä vai Jutilan poika. Se on aika hauska tarina, Puustinen kertoo.

Puustisen kielitaito on herättänyt keskustelua myös NHL-peleissä. Penguinsin joukkuekaveri Jesse Puljujärvi, 25, antoi äskettäin oman arvionsa Puustisen kielitaidosta Pohjois-Amerikassa.

Puljujärvi kommentoi kevättalvella: ”Ei hänen englantinsa vielä mitään kaunista ole. Kyllä siinä vähän naurattaa, kun hän puhuu. Onhan se ihan hauskaa kuunnella ja miettiä, kuinka huonoa englantiani itsekin joskus puhuin. Se oli aivan järkyttävää. Mutta kyllä hänkin näyttää kehittyneen.”

Myös Puljujärvi on ehdolla Suomen MM-joukkueeseen, joten on mahdollista, että näemme nämä kaksi pelaajaa Leijonien joukkueessa.

Huumorimme kohtaavat hyvin. Jesse on hauska kaveri, ja me tulemme toimeen hyvin, kertoi miesten MM-hopeamitalisti Puustinen.

Valtteri Puustinen

Valtteri Puustinen

Syntynyt 4.6.1999 Kuopiossa
Pituus/paino: 176 cm/83 kg
NHL-varaus: Pittsburgh 2019, 7. kierros (203. pelaaja)
Nykyinen seura: Pittsburgh Penguins
NHL:n runkosarjassa tällä kaudella: 52 ottelua, 5+15=20 tehopistettä, plusmiinus +4.
AHL:n runkosarjassa tällä kaudella: 24, 5+8=13, -6.
Saavutuksia: U20 MM-kulta 2019, miesten SM-kulta 2019, miesten MM-hopea 2021.

Lähde: Ilta-Sanomat