Lonkeron maistaminen herätti ulkomaalaisten kiekkofanien mielenkiinnon MM-kisoissa Prahassa – arviot yllättivät

Miten ulkomaalaiset reagoivat suomalaisen lonkeron makuun?

Lonkero, tuo suomalainen klassikkojuoma, on kotimaassa tuttu näky niin baareissa kuin kauppojen hyllyillä. Monille ulkomaalaisille lonkero on kuitenkin täysin tuntematon.

Ilta-Sanomat tarjosi kiekkofaneille maistiaisia jääkiekon MM-kisoissa Prahassa. Tarjolla oli perinteistä greippilonkeroa ja kesän 2023 hittijuomaa, ananaslonkeroa. Viime vuoden MM-kisoissa ananaslonkero ehti loppua tamperelaisbaarista jo kisojen alkuvaiheessa.

Maistajiksi valikoitui kiekkofaneja eri puolilta maailmaa, kuten Tšekistä, Slovakiasta, Kanadasta, Latviasta, Puolasta, Tanskasta ja Ukrainasta. 17 testaajasta vain yksi oli maistanut lonkeroa aiemmin.

”Tulin viime vuonna Helsinkiin ja totta kai maistoin lonkeroa”, tanskalainen Christian kertoi innoissaan. Hän kuitenkin arvioi ananaslonkeron olevan liian mieto: ”Saisi sisältää vähän enemmän vodkaa. Mutta maistan ananaksen ja sokerin. Se on erittäin kiva.”

Christianin kommentti osoitti pientä väärinkäsitystä, sillä lonkero sisältää giniä, ei vodkaa.

Tanskalaiset ystävykset Jonas ja Christian pitivät lonkerosta, mutta olisivat toivoneet sen olevan hieman vahvempaa. (Kuva: Toni Repo)

Jokainen maistaja antoi juomille arvosanat asteikolla 1–10. Yllättäen lähes kaikki tuntuivat pitävän lonkerosta, vaikka yksi arvosana oli alle viiden. Slovakialainen Dominika antoi ananaslonkerolle nelosen kommentoiden: ”Tämä on liian makeaa.”

Tšekkiläinen Filip piti enemmän ananaslonkerosta, kun taas slovakialaisen Dominikan suosikki oli greippilonkero. (Kuva: Toni Repo)

Vaikka ananaslonkero on suosittu Suomessa, kansainvälisessä raadissa perinteinen greippilonkero sai hieman paremmat arviot. Greippilonkeron keskiarvosana oli 8,2, kun taas ananaslonkeron 7,6.

Tšekkiläinen Michael, joka tavallisesti juo olutta, kommentoi: ”Voisin kuvitella tyttöystäväni pitävän tästä.”

Myös muutamat muut tšekit arvelivat, että ananaslonkero voisi olla enemmän naisten mieleen. Kanadalainen Mario arvioi juomaa näin: ”Olen olutkaveri, mutta tykkään tästä. Jälkimaku ei ole vahva, ja se menee alas vaivattomasti.”

Ananaslonkeron makeus oli monien mielestä korostunut. ”Liian makea,” puolalainen Jarek sanoi hieman irvistäen.

(Kuva: Toni Repo)

Tšekkiläinen John puolestaan kehui ananaslonkeroa: ”Kesälle tai keväälle oikein raikas juoma. Täydellinen juoma.”

Greippilonkero sai osaltaan ylistäviä arvioita. ”Maistuu vahvemmalta kuin 5,5-prosenttiselta. Voisin hyvin ostaa tätä kesällä,” prahalainen Natalie arvioi antaen arvosanaksi yhdeksän.

(Kuva: Toni Repo)

Ukrainalainen Maxim innostui greippilonkerosta: ”Voisin juoda tätä joka päivä.” Hän kysyi heti perään, löytyykö greippilonkeroa Tšekistä, mutta harmikseen sai kuulla, ettei sitä ole kaupoissa tai baareissa.

”Vaikuttaa siltä, että minun täytyy tulla Suomeen,” Maxim totesi.

Ukrainalainen Maxim (vas.) hullaantui lonkerosta ja arveli, että hänen pitää matkustaa sen perässä Suomeen. KUVA: TONI REPO

Lähde: llta-Sanomat

Vastaa