Tiesitkö, että ensimmäiset Suomessa järjestetyt jääkiekon arvokisat pelattiin niin ikään Tampereella jo vuonna 1965? Vapriikissa, osana Suomen jääkiekkomuseon vaihtuvaa näyttelyä, kisayleisön iloksi on nyt koottu näyttelykokonaisuus, joka kattaa kaikki kotikisat vuodesta 1965 lähtien aina vuoteen 2022 asti.
Oppaanamme toimii Suomen Jääkiekkomuseon tutkija Mika Vehmas. Hän avaa meille tarkemmin, mistä Liekehtivä Leijona -näyttelyssä tarkemmin ottaen on kyse.
– Teemana on tuoda esille Suomessa järjestettyjen jääkiekon MM-kisojen kisailmettä, visuaalista ilmettä, markkinointimateriaalia sekä muun muassa rakastetun Leijona-maskotin kehitystä. Eri aikakausina järjestettyjen kisamuistojen ympärille on haluttu luoda nostalgista tunnetta. Tänne kun tulee porukkaa näyttelyä katsomaan, niin saisi heissä aikaan sellaisen reaktion kuin ”Ai niin, toi maskotti! Tää kisabiisi soi silloin!”
Tässä on onnistuttukin, sillä näyttelyä on kuulemma käynyt katsomassa sellaisiakin ihmisiä, jotka ovat nähneet vuoden -65 kotikisat ja tulleet niitä paikan päälle muistelemaan uudestaan.
Nostalgisuuden lisäksi näyttelyyn on haluttu saada myös ripaus kansainvälisyyttä, vaikka kattavana teemana ovatkin kotikisat.
– Kun näyttely avattiin, niin totta kai alkuun kävi paljon suomifaneja. Mutta nyt kisojen alkamisen myötä ulkomaalaiset fanit ovat alkaneet löytää paikan päälle. Onkin pyritty siihen, että näyttely olisi suunnattu kaikille, ei vain suomalaisille ja olisi osa kisakokemusta kaikille, Vehmas kertoo ja se on helppo uskoa, sillä meidän kansamme muut näyttelyssä olijat ovat ulkomaalaisia kisaturisteja.
Suomen Jääkiekkoliitto on luonnollisesti jääkiekkomuseon tärkein yhteistyökumppani ja liiton kautta onkin saatu suurin osa näyttelyn materiaalista.
– Suomen Jääkiekkomuseon vetonaulana ovat aina olleet pokaalit sekä kuuluisien pelaajien varusteet. Mutta jossain vaiheessa nämäkin käyvät hieman tylsiksi; siksi onkin hienoa että nyt päästään käyttämään, näyttämään ja hyödyntämään ihan erilaista materiaalia, nuori tutkija intoilee.
Kesken haastattelun ja näyttelyyn tutustumisen, suurta valokuvaseinää tutkiessa sekä allekirjoittanut että mukana ollut valokuvaaja huomaavat seinässä jotain tuttua. Nimittäin kaksi kotikisoista vuodelta 2012 otettua valokuvaa, jotka me kaksi olemme ottaneet. Yllätys ja hämmennys on valtava, jopa Vehmas näyttää hämmästyneeltä, ja samaisella seinällä tosiaan komeilevat myös meidän nimemme valokuvaajien joukossa. Olemme siis todistetusti nyt pienenä osana suomalaista kiekkohistoriaa ja jääkiekkomuseon materiaalia, aika huikeaa!
Tampere ja uunituore Hakametsä toimivat näyttämönä ensimmäisissä kotikisoissa 1965. Pitkä matka siitä on kuljettu ja Liekehtivä Leijona-näyttely onkin oiva aikamatka läpi yhteiskunnan muutoksen.
– Materiaalia tutkiessa on ollut mielenkiintoista myös huomata yhteiskunnan muutos. Miten ensimmäisissä kotikisoissa 1965 kisojen suojelijana toimi itse presidentti Urho Kekkonen ja miten vakavailmeistä ja virallista kaikki silloin vielä oli. Kun sitten nykyään nämä kilpailut ovat koko kansan yhteiset karnevaalijuhlat ikään kuin.
1990-luvun Leijonien menestys alkoi näkyä myös MM-kisahuumassa ja ennen kaikkea kevään -95 maailmanmestaruuden jälkeen otettiin isoja askelia myös kotikisatapahtuman laajentamisessa enemmän karnevaalimaiseksi kansanjuhlaksi.
– Vuosi 1997 oli sellainen selkä rajapyykki, jolloin tapahtui suurin muutos. Jääkiekosta oli tullut koko kansan laji ja kotikisoissa alkoi selvästi enemmän oheistuotteita sekä oheistapahtumia. Suomi onkin niittänyt positiivista mainetta ja tehnyt taloudellista voittoa järjestämillään MM-kisoilla, ei se ole ollenkaan sattumaa että Suomi on jääkiekon huippumaita nykyään.
Vitriinien ja valokuvien lisäksi näyttelyn perältä löytyy pieni ”kisakatsomo”, jossa voi hetkeksi istahtaa alas nauttimaan isolta screeniltä vuoden 2012 kotikisojen parhaita paloja. Visuaalisten efektien lisäksi heti näyttelyyn astuttaessa voit kuulla vanhoja, legendaarista selostuksia ja huudahduksia sekä kuulla vanhoja kisabiisejä.
– Tässä on haettu sellaista rentoa tilaa, jossa fiilistellä. Tampere-talolla on sitten vielä myös valokuvanäyttely. Parhaamme on tehty ja mainostettu, että täällä Tampereella olisi kaikilla mahdollisimman paljon jääkiekko-aiheista tekemistä ja nähtävää, työstään selvästi ylpeä oleva Vehmas lopettaa.
Liekehtivä Leijona-näyttely on avoinna 29.4-29.5.2022
Katujuna tuo ilmaiseksi ihan viereen
Kuvat: Silja Schemeikka / Leijonat.fi
Lähde: Leijonat.fi