Leijonissa loistaa nyt ”erilainen Kapanen” – merkittävä paljastus sensaatiopelaajan NHL-suunnitelmista

Leijonien joukkueessa kevään MM-turnauksessa viisi maalia tehnyt 20-vuotias Oliver Kapanen on uusin tähti Suomen kiekkosuvun, Kapasten, tarinassa. Isoisä Hannu Kapanen kuvailee Oliveria ”erilaiseksi Kapaseksi”.

– Yllätys, yllätys, 73-vuotias Hannu Kapanen sanoo naurahtaen vastatessaan MTV Urheilun haastattelupyyntöön, joka koskee Oliverin otteita MM-kisoissa.

Hannu on tottunut kommentoimaan jälkeläistensä suorituksia mediassa.

– Kyllähän se vähän näin on, mutta ei tuo harmita hirveästi, hän myöntää.

Oliver Kapasesta tuli viime perjantaina jo neljäs aikuisten arvokisoissa pelannut Kapanen, jatkaen Hannun, hänen poikansa Samin ja tämän lapsen Kasperin perinnettä. Lisäksi Hannun Jari-veli ja Kimmo-poika ovat tehneet hienoja uria seurajoukkueissa, ja Samin Konsta-poika on aloittanut liigakaukaloissa. Kiekkosuvun monipuolisuus alkaa hahmottua selvästi.

Oliverin paikka tässä kiekkosuvussa on isänsä Kimmon, SHL-seura Timrån nykyisen urheilujohtajan, kautta. Tämä haara eroaa hieman muista, sillä Kimmo oli maalivahti, kun taas Oliver on sentteri. Muut Kapaset ovat pelanneet tai pelaavat laitureina.

KalPassa erinomaisen liigakauden pelannut Oliver Kapanen on heiluttanut maaliverkkoja MM-kisoissa Tshekissä. [Kuva: MTV]

Tämä fakta nousi puheeksi Huomenta Suomen Leijonaraadissa tiistaiaamuna, kun Kapanen oli tehnyt kaksi maalia Norjan verkkoon MM-kisoissa maanantaina.

– Oliver Kapanen on vähän erilainen Kapanen. Nämä kaikki muuthan ovat olleet isoisä Hanneksesta lähtien laitureita, ja vähän tällaisia hyvällä tavalla aggressiivisia pelaajia. Tämä poika sataa sitten sieltä isä Kimmon laarista. Tämä on rauhallisempi ja harkitsevampi, ja kas kummaa, sentteri! Asiantuntija Petteri Sihvonen sanaili.

– Kun katsoo Kapasen Samin jälkikasvua (Kasperi ja Konsta), niin siellä on aika paljon sellaista jalkaa masun alla. Siellä maisema vaihtuu, ja taitoakin on mukana. Tässä (Oliverissa) on sellaista kivaa – ei odottelua – mutta sellaista pientä harkitsevaisuutta jäällä. Oliver lukee tosi hienosti peliä, tuntuu olevan oikeassa paikassa. Ja kova kamppailija, toinen asiantuntija Ari Vallin säesti.

Hannu Kapanen tunnistaa nämä arviot.

– On erityylinen, se täytyy myöntää! Hän ei ole pelkkä laitahyökkääjätyyppi, temperamenttinen ja niin poispäin. Hän on hyvin monipuolinen kahden suunnan pelaaja.

– Oliver on ehkä vähän maltillisempi, mutta kyllä häneltäkin löytyy temperamenttia, isoisä Kapanen perkaa.

”Pää kestää melkein kaiken”

Oliver Kapanen oli MM-kisojen maalipörssin kärjessä kolmen pelaamansa ottelun jälkeen. Nuorukaisen otteet eivät ole yllättäneet Hannua, muuten kuin huiman maalimäärän osalta.

– Tiesin, että Oliver pystyy pelaamaan tuollakin tasolla, kun nuo SM-liigan pudotuspelit ja koko kevät näyttivät, mitä on tuleman. Oliver on kuitenkin niin tavoitteellinen ja huippu-urheiluhenkinen, että hänen päänsä kestää melkein kaiken.

Maalinteossa kaikki tuntuu nyt onnistuvan. Kapasen ohjaukset ovat löytäneet tiensä perille kovalla prosentilla, ja onneakin on ollut.

– Oliver on opetellut sitä maalineduspelaamista. Hän on selvästi (puolustaja Oliwer) Kasken kanssa harjoitellut ja sopinut, ettei ammuta suoraan maalivahtia kohden, vaan vähän ohi ja sieltä tulee sitten suunnanmuutoksia kiekkoon lavalla, Hannu selittää.

Oliver Kapanen on tehnyt kaikki viisi MM-osumaansa maalin läheltä, ja kolmessa niistä hän on ohjannut kiekon ilmasta maaliin. [Kuva MTV]

Kaksijakoinen seurajoukkuekausi

Seurajoukkuekausi KalPassa ennen MM-turnausta oli Kapasen osalta kaksijakoinen: Syksy oli hiljaisempi, mutta keväällä rävähti kunnolla. Pudotuspelien 14 tehopistettä 13 ottelussa oli huima näyttö.

– Oliver oli armeijassa viime kesän. Se oli aika rankka homma. Loppukesästä hän taisi pelata sitten liian paljon golfia. Ei tainnut kone lähteä käyntiin oikein kunnolla. Sitten kun se lähti sulamaan siitä, ja oikea ketjukoostumus löytyi, niin loppu on historiaa tähän mennessä. Mutta vielä on paljon opittavaa, ja hän tietää sen itsekin, Hannu Kapanen taustoittaa.

Hannu puhuu ylistävään sävyyn pojanpoikansa sitoutumisesta huippu-urheiluun.

– Tiesin, että poika menee eteenpäin. Siitä ei ole kahta kysymystä, kun katsoo hänen halukkuuttaan ja asennettaan harjoitella ja elää. Hän elää kuin huippu-urheilija: Ei liuhottele tuolla yössä, eikä kulje takki auki.

– Odotettavissa oli siis selkeä parannus edelliseen kauteen, mutta se, että se vei vielä MM-kisoihin asti, niin hänhän itsekin naureskeli tälle. Ei hän tätä ihan syksyllä odottanut, mutta antaa mennä nyt, kun on ylämäki.

Tuore pulla ajaa vierailulle

MM-kisojen ensikertalainen Oliver Kapanen nauttii olostaan Leijonien joukkueessa. [Kuva: MTV]

Hannu Kapanen korostaa Oliverin omaa halua tämän nousussa huippupelaajaksi. Tämän lisäksi esikuvia on riittänyt lähellä pienestä lähtien.

– Hartolassa meillä oli aikoinaan mökit kaikilla kolmella (Hannu, Kimmo ja Sami) samalla tontilla periaatteessa, niin siellähän lapsenlapset temmelsivät ja pelasivat keskenään.

– Onhan meillä aina pelattu jotain, jos ei jääkiekkoa, niin jotain muuta. Urheilullisuus ja ammattimaisuus ovat ne tärkeimmät. Oliver on ymmärtänyt sen, mitä pitää tehdä, jos mielii kehittyä.

Hannu on elänyt ja seurannut jääkiekkoa yli 60 vuoden ajan, joten sitä katkaisijaa ei näpsäytetä off-asentoon helpolla. Esimerkiksi menneellä liigakaudella hän seurasi kaikki Oliverin ja Konstan KalPa-kotiottelut paikan päällä ”Niiralan montun” Hannes-klubilla. Vieraspelit hän jännittää televisiosta.

Yhteydenpitokin on aktiivista, mutta kun kyse on nuorista miehistä, tarkoitusperissä on usein myös oma lehmä ojassa.

– He käyvät meillä hyvin usein jääkaapin tyhjentämässä. Kun vaimoni tekee pullasatsin, niin hän laittaa viestiä lastenlasten linjoille, että olisi tuoretta pullaa, niin yllättäen sieltä viidestä kuuteen ilmestyy, riippuen ketkä ovat Kuopiossa, Hannu naureskelee.

Valoisat näkymät tulevaisuudessa

Oliverin tulevaisuus näyttää valoisalta. Taskussa on jo varma kaksivuotinen Timrå-sopimus SHL:ään, mutta jo nämä esitykset MM-jäillä herättävät varmasti myös sentterin kesällä 2021 toisella kierroksella varanneen NHL:n perinneseuran Montreal Canadiensin huomion.

Kiekkoperheen kokeneimmalla on ohje Oliverille.

– Eihän hänen ole pakko allekirjoittaa Montrealin mahdollisesti tarjoamaa tulokassopimusta. Minä näkisin, että olisi yhteistyössä Montrealin kanssa Ruotsissa vaikka vuoden ja kehittäisi itseään entistä enemmän. Oliver itsekin on hyvin hanakkana siihen (ratkaisuun).

– Ruotsin kiekko on kuitenkin aika vauhdikasta ja erilaista. Hän oppisi siellä varmasti entistä enemmän ja entistä paremmaksi ennen Amerikan-matkaa, Hannu Kapanen summaa.

Leijonien MM-turnaus jatkuu Itävalta-ottelulla torstaina. Kapasten sisäisessä MM-maalitilastossa Oliver on jo noussut Hannun (2) ohi Kasperin (6) kantaan. Vuonna 1995 maailmanmestaruuden voittaneeseen Sami-setään – 22 MM-maalia 56 ottelussa – on vielä ainakin muutamat kisat matkaa.

Lähde: MTV Uutiset

Vastaa