Leijonien potentiaaliset NHL-vahvistukset häämöttävät MM-kisoissa

Kevään MM-kisat lähestyvät vauhdilla, ja NHL-pelaajien mahdollinen osallistuminen alkaa hahmottua.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen ja GM Jere Lehtinen ovat aloittaneet perinteisen Pohjois-Amerikan kiertueensa tavoitteenaan löytää vahvistuksia kevään MM-kisoihin.

Viime viikon NHL:n siirtotakarajan jälkeen alkaa pikku hiljaa selvitä, mitä pelaajia maajoukkue voisi saada tarjolle rapakon takaa.

Suomalaisille ei ole tällä kertaa luvassa suurta tähtiloistoa pudotuspeleistä putoavista joukkueista, sillä lähes kaikki suomalaiset kärkipelaajat ovat johtamassa joukkueitaan kohti pudotuspelejä.

Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton.

NHL:n runkosarjan päättymisen ja MM-kisojen välillä on aikaa kolme viikkoa, mikä antaa pudotuspelien ensimmäisen kierroksen putoajille mahdollisuuden liittyä kisakoneeseen – kuten viime keväänä tapahtui Mikko Rantasen ja Kaapo Kakon kohdalla.

MINKÄLAISET pelaajat voisivat olla tarjolla NHL:stä?

Yksi kuumimmista nimistä on viime vuosina Arizonassa esiintynyt ja suomalaisten NHL-tähtien joukkoon noussut 23-vuotias Matias Maccelli. Taitavana pelintekijänä hän on ollut kuluvalla kaudella kuudenneksi tehokkain suomalainen NHL:ssä.

Maccelli ei ole aiemmin pelannut MM-kisoissa, mutta hän on esiintynyt Jalosen valmentamassa Leijonissa EHT-tasolla jo tulokaskautenaan SM-liigassa 2019–20.

Arizonan nuori lupaus, Matias Maccelli, erottui suomalaisista NHL-pelaajista pelaajaprofiilinsa puolesta. Hänen kykynsä luoda ja hallita peliä ahtaissa tilanteissa on hämmästyttävän vakuuttava. Tällä kaudella NHL:ssä 50 pisteen rajapyykki tuntuu olevan pelkkää paperia. Kuva: DAVID KIROUAC / REUTERS

Maccellin lisäksi toinen potentiaalinen huippuluokan MM-vahvistus on San Josen Mikael Granlund. Hiljattain 800 NHL-ottelun rajapyykin rikkonut suomalaiskonkari nähtiin Leijonissa viimeksi kultaisen MM-kotikisojen aikaan vuonna 2022.

Montrealin Joel Armia, joka on nähty MM-jäillä kahdesti viime keväinä, jää valitettavasti jälleen kerran pudotuspelien ulkopuolelle.

Pelaajien mahdollisuus osallistua MM-kisoihin liittyy usein heidän sopimustilanteeseensa. Yleensä pelaajat, joiden sopimus on päättymässä, eivät lähde MM-kisoihin, sillä se ei ole joko mahdollista tai järkevää. Mainitulla kolmikolla – Armialla, Granlundilla ja Maccellilla – on kuitenkin voimassaolevat sopimukset ainakin ensi kauteen.

Vaikka Columbuksen Patrik Laineellakin on voimassaoleva sopimus, hänen tilanteensa eroaa muista. Henkilökohtaisten vaikeuksien kanssa kamppaileva Laine on ollut jo toista kuukautta NHL:n hoito-ohjelmassa, eikä hänen paluulleen kaukaloon ole vielä määritelty aikataulua. Näin ollen on epätodennäköistä, että Laine lähtisi vielä kevään päätteeksi Tshekkiin.

Hieman yllättävä nimi MM-spekulaatioissa on New Jersey Devilsin kokenut keskushyökkääjä Erik Haula. Vaikka Haulaa ei ole nähty maajoukkueessa vuosiin, syy on selvä: hänen joukkueensa on edennyt pudotuspeleihin jokaisella hänen kymmenellä NHL-kaudellaan. Nyt Devils on kuitenkin jäämässä rannalle. Haulan sopimus ulottuu vielä kahden seuraavan kauden päähän.

Erik Haula on edustanut Leijonia kahdessa arvoturnauksessa urallaan: MM-kisoissa 2014 ja World Cupissa 2016. Kuva: VINCENT CARCHIETTA / REUTERS

Detroitissa kovaa pudotuspelitaistoa käyvä puolustaja Olli Määttä on viime vuosina ollut päävalmentaja Jukka Jalosen luottomies maajoukkueessa. Mikäli Detroit jää pudotuspelien ulkopuolelle, Määttä saattaisi jälleen olla käytettävissä Leijonien riveissä.

Yllättävänä korttina tähän tilanteeseen voidaan ottaa mukaan Pittsburghissa lonkkavaivoistaan toipunut kansansuosikki Jesse Puljujärvi – Jalosen vanha luottomies, legendaarinen U20-kultajoukkueen jäsen vuodelta 2016.

Maalivahtiosastolla Leijonat nojaavat jälleen Euroopassa pelaaviin maalivahdeihin. Ottawan Joonas Korpisalon kausi NHL:ssä on ollut synkkä, ja Detroitin Ville Husso on kärsinyt läpi kauden loukkaantumisista.

Suomen ykkösmaalivahti Juuse Saros on puolestaan viemässä Nashvilleä pudotuspeleihin, ja kevään sensaatiovahdilla Ukko-Pekka Luukkosella on edessään kuuma sopimusneuvottelukesä.

NHL:n pudotuspelisijojen ulkopuolella olevat suomalaiset

(Suluissa sopimustilanne)

 • Matias Maccelli, Arizona (2026)
 • Juuso Välimäki, Arizona (katkolla)
 • Mikael Granlund, San Jose (2025)
 • Eeli Tolvanen, Seattle (katkolla)
 • Erik Haula, New Jersey (2026)
 • Kaapo Kähkönen, New Jersey (katkolla)
 • Joel Armia, Montreal (2025)
 • Kasperi Kapanen, St. Louis (katkolla)
 • Henri Jokiharju, Buffalo (katkolla)
 • Ukko-Pekka Luukkonen, Buffalo (katkolla)
 • Jesse Puljujärvi, Pittsburgh (2025)
 • Valtteri Puustinen, Pittsburgh (katkolla)
 • Urho Vaakanainen, Anaheim (katkolla)
 • Patrik Laine, Columbus (2026)
 • Olli Määttä, Detroit (2025)
 • Ville Husso, Detroit (2025)
 • Joonas Korpisalo, Ottawa (2028)

MM-kisat pidetään Tshekin Prahassa ja Ostravassa 10.–26. toukokuuta. Suomi pelaa oman lohkonsa Prahassa.

Viime vuosien MM-turnauksissa Suomessa NHL-tähtien osallistuminen on ollut melko vähäistä, mutta tilanne voi olla nyt muuttumassa.

Tämä kevään MM-turnaus on nimittäin viimeinen ennen suurta maajoukkueturnausta. Maailman parhaat pelaajat palaavat ensi talvena vuosien tauon jälkeen maajoukkuekentille. Ensin ohjelmassa on ensi helmikuussa Four Nations -turnaus, ja vuotta myöhemmin Milanossa parhaat vastaan parhaat -olympialaiset 2026.

Monilla huippunimillä voi nyt olla erityinen kiinnostus näyttää taitonsa myös maajoukkueessa tulevia superturnauksia ajatellen.

Ei ole lainkaan mahdotonta, että esimerkiksi Suomen kanssa Prahassa pelaavan Kanadan paidassa viilettävät toukokuussa sukupolviensa suurnimet Sidney Crosby ja Connor Bedard. Molempien kausi päättyy NHL:ssä runkosarjaan.

Erityisesti suurlegendan Crosby’n ilmoittautuminen MM-kisoihin todennäköisesti houkuttelisi mukaan myös muita Kanadan suurnimiä.

NHL:ssä kaiken mahdollisen voittanut Sidney Crosby on esiintynyt MM-jäillä kahdesti: vuosina 2006 ja 2015, jolloin kisat sattumoisin pelattiin juuri Tshekissä. Tämän kevään aikana Pittsburgh on kokenut romahduksen ensimmäistä kertaa Crosbyn uralla NHL:ssä. Näin ollen hänet saatetaan hyvinkin nähdä keväällä Prahassa. Kuva: BRETT HOLMES / REUTERS

Lähde: Ilta-Sanomat