Leijonien MM-kisavalmistelut: Jukka Jalosen ja Jere Lehtisen kommentit Pohjois-Amerikan vierailulta

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue, tuttavallisesti Leijonat, on aloittanut valmistautumisensa kevään MM-kisoihin samalla kun SM-liigan kausi kiihtyy kotimaan kiekkokaukaloissa. Päävalmentaja Jukka Jalonen ja GM Jere Lehtinen vierailivat äskettäin Pohjois-Amerikassa, missä he ehtivät keskustella mahdollisista NHL-vahvistuksista joukkueeseen.

Maaliskuun puolivälissä tehdyllä matkallaan Jalonen ja Lehtinen ehtivät nähdä kahdeksan ottelua ja tarkastella yli parikymmentä pelaajaa.

”Puhuimme alustavasti muutaman pelaajan kanssa, mutta lopulliset päätökset tehdään vasta kauden päätyttyä”, Jalonen kommentoi MTV Urheilulle.

NHL:n pudotuspelitaiston ratkettua useissa joukkueissa, keskustelut potentiaalisista MM-kisavahvistuksista voitiin käydä suoremmin.

”Vaikka pelaajilla olisikin sopimus ensi kaudesta, lähteminen MM-kisoihin voi silti olla harkinnassa. Mutta päätökset tehdään vasta, kun kaikki on varmaa”, Jalonen jatkoi.

Vaikka kiinnostusta MM-kisoja kohtaan löytyikin, Leijonien valmennusjohto odottaa rauhassa kauden päättymistä ja lopullisia päätöksiä ennen kuin vahvistuksista tehdään lopullisia päätöksiä.

Matias Maccelli (kuvassa etualalla) on tehnyt vaikutuksen NHL:ssä. | © Kyle Ross

Erilainen tilanne

Suomen kiinnostus NHL-pelaajiin kohdistuu nyt erityisesti Arizona Coyotesin hyökkääjään Matias Maccelliin, joka on loistanut merkittävästi Pohjois-Amerikan kaukaloissa.

Maccelli, 23-vuotias, on kerännyt tämän kauden aikana vakuuttavat 52 pistettä (14 maalia ja 38 syöttöä) 76 runkosarjaottelussa. Hänen jatkuvuutensa Suomen maajoukkueelle on mielenkiintoinen kysymys, sillä hänen sopimuksensa ulottuu kesään 2026 saakka.

”Pääsimme tapaamaan Maccellia ennen yhtä peliä ja keskustelemaan hänen kanssaan”, kommentoi päävalmentaja Jalonen heidän kohtaamistaan.

”Hallitsemme tilanteen, mutta odotamme pelien päättymistä ennen päätöksen tekoa. Jere, entinen NHL-pelaaja, hoitaa tämän homman. Katsomme silloin tilanteen ja fiiliksen. Pelaajilla on vielä monta peliä jäljellä tapaamisemme jälkeen, ja he voivat loukkaantua, mikä voi estää heidän osallistumisensa, vaikka he haluaisivatkin tulla mukaan. Tilanteessa on aina monia muuttuvia osia, joten etukäteen on vaikea sanoa mitään konkreettista”, Jalonen jatkaa puhuessaan Maccellista ja yleisesti NHL-pelaajista.

Lisäksi huomion kohteena ovat San Jose Sharksin Mikael Granlund ja Seattle Krakenin Eeli Tolvanen. Granlundilla on sopimus myös ensi kaudesta, kun taas Tolvanen on rajoitettu vapaa agentti tulevana kesänä (RFA).

NHL:n keväässä on nyt yksi poikkeus aiempaan.

”Jos joukkue putoaa ensimmäiseltä pudotuspelikierrokselta, heillä on mahdollisuus liittyä mukaan MM-kisoihin ennen kisojen alkua, jos he haluavat ja ovat nopeita. Tämä tilanne on selkeä meidän näkökulmastamme. Jos joukkue etenee toiselle kierrokselle, he eivät enää ehdi mukaan”, Jalonen selventää.

”Kun ensimmäinen kierros on ohi ja pelaajien tilanne on selvillä, keskitymme niihin, jotka ovat käytettävissä. Aikaisemmin pelaajia on voinut liittyä mukaan myös myöhemmin, kuten tapahtui keväällä 2022 (Dallas Starsin Miro Heiskanen ja Esa Lindell liittyivät joukkueeseen). Tämä ei kuitenkaan ole enää mahdollista, kun NHL:n pudotuspelit alkavat”, Jalonen jatkaa.

Viljami Marjala, 21-vuotias, säteili TPS:n paidassa alkukeväästä. | © Jaakko Stenroos/All Over Press

Kaksi nuorukaista

Leijonat aloittaa valmistautumisen tänään maanantaina käynnistyvällä MM-leirillä, jossa ensimmäisen viikon aikana Suomi kohtaa kahdesti Latvian.

Päävalmentaja Jukka Jalosen osalta edessä on viimeinen rutistus, sillä hänen aikakautensa Leijonien peräsimessä päättyy tähän kevääseen.

”En ajattele jatkuvasti sitä, että nyt on edessä viimeiset kisat. Enemmän keskityn pelaajien valintaan ja joukkueen rakentamiseen, sillä mukana on niin tasaisia pelaajia. Annetaan pelaajien rauhassa sulautua joukkueeseen ja katsotaan sitten, missä mennään parin viikon päästä”, Jalonen kertoo.

Viime viikon alussa Leijonat julkisti kevään ensimmäiset valintansa, joissa muun muassa TPS:n nuori lupaus Viljami Marjala ja Jukureiden 17-vuotias NHL-huippulupaus Konsta Helenius saivat paikan joukkueessa.

Marjala nousi merkittävästi esiin SM-liigan pudotuspelien alkuvaiheissa, keräten kahdeksassa ottelussa huimat yhdeksän pistettä (3 maalia ja 6 syöttöä).

”Hänestä saamamme palaute on ollut pelkästään positiivista. Olemme seuranneet hänen otteitaan tarkasti ja olleet erittäin tyytyväisiä. Siksi halusimme ottaa hänet mukaan joukkueeseemme. Nyt on mielenkiintoista nähdä, miten hän pärjää meidän joukkueessamme, kun vaatimustaso kohoaa”, kommentoi päävalmentaja Jalonen Marjalan tilannetta.

Jukureiden hyökkääjä Heleniuksen kohdalla harkitaan pian, jatkaako hän miesten maajoukkueen mukana vai liittyykö hän Suomen alle 18-vuotiaiden MM-ryhmään.

”Hänellä on vielä aikaa päättää, ja me seuraamme tilannetta. Tehdään päätökset sen mukaan. Konsta on luonnollisesti tärkeä pelaaja U18-joukkueelle, ja pyrimme tekemään ratkaisun, joka palvelee parhaiten kaikkia osapuolia”, Jalonen kommentoi Heleniuksen tilannetta.

Molemmilla nuorilla pelaajilla on yhtäläiset mahdollisuudet päästä mukaan MM-kisoihin kuin muillakin joukkueessa olevilla pelaajilla.

”Kaikki lähtevät samalta viivalta, ja päätökset tehdään pelaajien suorituksien perusteella. Pyrimme olemaan oikeudenmukaisia ja reiluja kaikkia kohtaan. Valintojen tekeminen ei aina ole helppoa, mutta ne on tehtävä”, Jalonen kommentoi.

Leijonat kohtaa MM-kisojen alla Ruotsin useissa harjoitusotteluissa.

”Ruotsi on erittäin hyvä mittari meille. He ovat hyvässä kunnossa tällä hetkellä, ja nämä ottelut auttavat meitä valmistautumaan paremmin kisoihin”, Jalonen lisää.

Lähde: MTV Uutiset