Jesse Puljujärvi liittyy Leijonien joukkueeseen – Raimo Summanen huolestunut riskistä

Raimo Summanen ilmaisee huolensa Jesse Puljujärven liittymisestä Leijonien joukkueeseen tulevaan turnaukseen.

Jesse Puljujärvi, 25, on valittu Leijonien joukkueeseen tulevaa Tshekin EHT-turnausta varten, joka järjestetään 2.–5. toukokuuta. Tämä tapahtuu vain viikkoa ennen MM-kisojen alkua Prahassa ja Ostravassa.

Puljujärvi tavoittelee paikkaa MM-kisajoukkueessa ja näyttöjen antaminen on hänelle tärkeää. Asiantuntija Raimo Summanen kuitenkin näkee tilanteessa haasteita.

– On hienoa, että Jesse on kiinnostunut maajoukkueesta ja haluaa ansaita paikkansa MM-kisoissa, mutta on muistettava, ettei maajoukkue ole paikka kuntoutumiseen, kommentoi Summanen.

Summanen viittaa Puljujärven viime vuoden suureen lonkkaleikkaukseen ja sitä seuranneeseen kuntoutukseen. Torniolainen palasi kaukaloon tammikuussa AHL:ssä, ja solmi helmikuussa sopimuksen NHL-joukkue Pittsburgh Penguinsin kanssa.

– Jesse on nyt kuntoutumisensa kolmannessa vaiheessa. Hänen on tärkeää saada peliaikaa, jota hän ei keväällä NHL:ssä juurikaan saanut, Summanen toteaa.


Se on hienoa, että maajoukkuepaita kiinnostaa Puljujärveä

Puljujärvi pelasi NHL:ssä keväällä keskimäärin yli yhdeksän minuuttia per ottelu. 22 ottelussa hän saavutti neljä (3+1) tehopistettä. Vaikka hän on toipunut pelikuntoon tämän kevään aikana, ei Puljujärvi ole vielä täysin toipunut pitkästä kuntoutusprosessista ja saavuttanut parasta mahdollista fyysistä kuntoaan.

– On myös tärkeää pohtia, millaisessa roolissa valmennusjohto näkee Puljujärven, ja minkä tyyppistä paikkaa hän itse tavoittelee MM-joukkueessa, Summanen miettii.

– Puljujärven pyöreäliikkeinen pelityyli sopii paremmin isoon kaukaloon kuin pieneen, mutta hänen aikaisempi roolinsa peliä rikkovana pelaajana alaketjuissa tekee tuloksen tekemisen haastavammaksi, jos rooli joukkueessa muuttuu.

Raimo Summanen. © IS / JUSSI NUKARI


Summasen mukaan Puljujärven nykyinen rooli jääkiekkoilijana on epäselvä.

– Puljujärvi ei ole luontainen puolustava hyökkääjä, ja loukkaantumiset ovat heikentäneet hänen hyökkäyspeliään, Summanen toteaa.

On oleellista, että Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen on käynyt perusteellisen keskustelun Puljujärven kanssa tämän roolista joukkueessa.

– Jalonen tuntee Puljujärven jo vuoden 2016 nuorten MM-kultajoukkueen ajalta, joten heillä on mahdollisuus keskustella avoimesti. On mahdollista, ettei Puljujärveä olisi valittu mukaan, jos Jalonen ei olisi Leijonien valmentajana, Summanen pohtii.

Puljujärvi oli yksi kirkkaimmista tähdistä, kun Suomi voitti nuorten MM-kultaa Helsingissä vuonna 2016. Aikuisten MM-kisoissa vuonna 2017 Puljujärven suoritus ei yltänyt odotuksiin, ja hän jäi ilman tehopisteitä.

Jesse Puljujärvi oli mukana nuorten MM-kisoissa vuonna 2016 ja voitti silloin MM-kultaa | © OSSI AHOLA

Jos Jalonen valitsee entisen nuorisotähden ja nykyisen kansansuosikin Puljujärven kisajoukkueeseen, Puljujärvi voi nousta yhdeksi Leijonien seuratuimmista pelaajista. Tästä asetelmasta aiheutuu riskejä, Summanen huomauttaa.

– Kaikki sujuu hyvin, jos Leijonat menestyy. Mutta jos tulosta ei tule ja Puljujärven peli ei ole odotetulla tasolla, kysymykset kuntoutuvan pelaajan valinnasta kisoihin nousevat esille, Summanen korostaa.

– MM-turnauksessa pienetkin virheet voivat olla kriittisiä, ja peliajan jäädessä vähäiseksi tilanne voi olla haastava.

Toisaalta tilanne voi kehittyä täysin päinvastaiseksi. Jos Puljujärvi yllättäen loistaa MM-kisoissa, voi hänen energisyytensä ja hyväntuulisuutensa levitä koko joukkueeseen.

– Puljujärvi on kiitollinen siitä, että pystyy ylipäätään pelaamaan, ja maajoukkueessa pelaaminen voi olla hänelle merkittävä voimavara, Summanen toteaa.

– Tästä voi syntyä erittäin positiivinen tarina, joka resonoi Tshekistä Suomeen saakka.

Puljujärvi kaipaa onnistumisia kisoissa. Kuva: Matthew Stockman / AFP

Lopuksi Summanen tuo esille muutamia avainseikkoja, joita hän aikoo seurata Puljujärven pelissä Leijonien riveissä.

– Puljujärven kiihdytyskyky on kuntoutumisen jälkeen heikentynyt, mikä vaikeuttaa yksi vastaan yksi -tilanteiden hallintaa, Summanen huomauttaa.

– Lisäksi hänen ensimmäinen kosketuksensa kiekkoon on usein liian hidas ja epävarma. Hänen kykynsä kiihdyttää ja ohittaa vastustajat on keskeistä, erityisesti kun arvioidaan, voiko hän saavuttaa täyden potentiaalinsa NHL:ssä. Toisaalta isommalla jäällä hänellä voi olla paremmat mahdollisuudet hyödyntää nopeuttaan vastustajien ohittamiseen.

Jääkiekon MM-kisat järjestetään Tshekissä 10.–26. toukokuuta.

Lähde: Ilta-Sanomat