Havis Amanda ja Tampereen Keskustorin suihkulähde suojattiin mahdolliselta MM-kulta-hurmokselta

Iäkkäiden suihkulähdeveistosten kestävyys juhlijoiden puristuksessa on herättänyt viime vuosina huolta.

Helsingissä Havis Amandan ja Tampereen Keskustorin suihkulähteet on suojattu innokkaiden kiekkojuhlijoiden varalta. KUVA: ANNA ROITTO / LUKIJAN KUVA, HENRIIKKA KORTE / AAMULEHTI

Helsingin Kauppatorin laidalla sijaitseva Havis Amanda -suihkulähde on suojattu tänään sunnuntaina mahdollisen MM-kultajuhlinnan varalta. Asia ilmenee kuvasta, jossa kaupungin työntekijät pystyttävät lähteen ympärille vaneriaitoja.

KUVA: ANNA ROITTO / LUKIJAN KUVA

Suihkulähde on ollut urheiluhuumaa juhlivien kantapaikka vuosien ajan, mutta viime vuosina on alkanut herätä huolta yli 110-vuotiaan patsaan kestävyydestä.

Suihkulähteessä on perinteisesti uitu, ja myös kiekkokultaa juhlineet ovat kiivenneet Mantana tunnetun vanhan pronssipatsaan päälle.

Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan vs. toimialajohtaja Laura Aalto sanoi aiemmin STT:lle, että kaupunki varautuu suojaamaan suihkulähteen, jos Suomi pelaa finaalissa.

– Manta on iäkäs ja hauras. Varaudumme siihen, että Manta on helsinkiläisten ilona jatkossakin, Aalto perusteli.

Tampereen Keskustorin suihkulähde on nyt suojakuvun suojaama. KUVA: HENRIIKKA KORTE / AAMULEHTI

Julkisen taiteen kestävyydestä on kannettu huolta myös Tampereella, jossa mitaliottelut pelataan. Viime vuosina kiekkokultaa juhlivat ovat löytäneet tiensä Keskustorin suihkulähteelle.

Tampereen Keskustorin suihkukaivoveistos on vuodelta 1883, ja sen on suunnitellut sveitsiläinen Robert Huber

Lähde: Ilta-Sanomat