Erittäin dramaattista lisätietoa Venäjällä pelanneen Mikko Lehtosen valintakohuun saatu: “Koko peliura olisi ollut vaakalaudalla”

Leijonien MM-leiri jatkaa tällä viikolla Tshekin Ostravassa, jossa torstaista lähtien pelataan Tshekin Euro Hockey Tour -turnaus

Mikko Lehtonen (46) jatkoi KHL-pelejä SKA:ssa huhtikuun puoliväliin asti. [AOP]

Puolustaja Mikko Lehtosen valinta leijonajoukkueeseen on herättänyt juttelua ja kiehauttanut tunteita somessa.

Olympiavoittaja ja maailmanmestari oli jatkanut pelaamista Venäjän armeijan urheiluseurassa Pietarin SKA:ssa Ukrainan sodan alkamisestakin.

– Olemme käyneet hänen kanssa keskustelut ja tiedämme faktat. Näiden pohjalta toivotamme Lehtosen erittäin lämpimästi tervetulleeksi, Leijonien General Manager Jere Lehtonen kommentoi lyhyesti Suomen jääkiekkoliiton lauantaina tekemästään tiedotteesta.

Niin ikään SKA:ssa pelannut hyökkääjä Leo Komarov ei ole tiedotteen mukaan täydessä pelikunnossa, eikä hän sen takia ole mukana leirityksessä ja MM-kisoissa.

Vahingonkorvaus

Liiton puheenjohtaja Harri Nummela taustoitti tietoja Iltalehdelle Lehtosen valintakohuun johtaneita olosuhteita. Hän korostaa, että liitto ei valitettavasti voi kommentoida yksittäisten pelaajasopimusten tietoja.

– Yleisellä tasolla voidaan todeta, että osa KHL-joukkueista vapautti ulkomaiset pelaajansa yhteisymmärryksessä pelaajien kanssa seurajohdon käydyn keskustelun ansiosta. Osa KHL-joukkueista sen sijaan on pitänyt kiinni pelaajasopimuksista eikä ole suostunut vapauttamaan pelaajiaan sopimuksista ja niiden velvoitteista, Nummela sanoo.

– Näissä joukkueissa pelaajat ovat olleet sellaisessa tilanteessa, että sopimuksen yksipuolinen purkaminen olisi tehnyt pelaajalle todella merkittävän vahingonkorvauksen maksuvelvoitteen.

Nummela tarkentaa että hän ei puhu tulevien palkkojen saamatta jäämisestä vaan kertaluontoisesta erillisestä vahingonkorvausta

– Yksipuolinen purkaminen olisi tehnyt tilanteen, jossa pelaajan koko peliuran jatkuminen olisi tämän sopimusrikkomuksen takia ollut vaakalaudalla.

– Näiden pelaajien osalta pelaamisen jatkamisessa ei ollut kyse mistään tietoisesta Venäjän tukemisesta vaan erittäin tukalasta ja vaikeasta tilanteesta, jossa sopimuksen yksipuolinen ennenaikainen irtisanominen ei ole ollut heille ajankohtainen vaihtoehto.

Tukea pelaajille

Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela korostaa, että KHL:ssä jatkaneiden suomalaispelaajien kohdalla kysymys ei ole ollut Venäjän tukemisesta. [Jaakko Stenroos / AOP]

Nummelan mukaan Jääkiekkoliitto ja Suomi-kiekon muut toimijat ovat yrittäneet tukemaan ikävään tilanteeseen tulleita pelaajia.

– He tarvitsevat tukea. Olemme yrittäneet auttaa heitä pääsemään irti näistä sopimuksista, mutta se ei valitettavasti ole ollut mahdollista. Näin sitten päädyttiin tulla tällaiseen tilanteeseen.

Suomi kohtaa Euro Hockey Tourin avausottelussa isäntämaa Tšekin torstaina ja MM-kisat järjestetään Tampereella ja Helsingissä 13. – 29. toukokuuta.

Lähde: Iltalehti

Leijonien Karjala-turnauksen otteluohjelma julkaistu - Liput myyntiin torstaina 21.9.2023Lue lisää