Erik Haula kieltäytyy MM-edustuksesta – ”Perheen ja joukkueen etu ennen kaikkea”

Vaikka päävalmentaja Jukka Jalonen toivoi Erik Haulan vahvistavan Suomen joukkuetta tulevissa MM-kisoissa, Haula tekee päätöksen pysyä perheensä luona. Hänen päätöksensä taustalla on vahva perheside ja vastuu.

New Jersey Devilsin kokenut keskushyökkääjä Erik Haula, 33, joka vakuutti viime kaudellaan NHL:ssä, että hänen kautensa oli jo valmiiksi hyvä, kuului niihin pelaajiin, joita Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen erityisesti halusi vahvistamaan joukkuettaan Prahan MM-kisoihin valmistautuessaan. Jalonen korosti tätä hiljattain Yle Urheilun haastattelussa. Haulalle oli merkittävää roolia tarjolla erityisesti hänen taitavuutensa alivoimapelaajana.

Vaikka Haula olisi sopimuksensa puolesta voinut olla käytettävissä, hän lopulta päätti kieltäytyä kolmen viikon mittaisesta MM-komennuksesta.

Hän sanoi torstaina Yle Urheilulle: ’Tapasin Jukan ja Jeren (Lehtinen, Leijonien GM) jokin aika sitten Dallasissa vieraspelimatkalla. Keskustelu oli erittäin positiivinen, ja arvostan suuresti heidän kiinnostustaan ja omistautumistaan maajoukkuetta kohtaan.’

Haula korosti, että hänen ensisijainen huolenaiheensa on perhe, johon kuuluu vaimo sekä kolmevuotias esikoinen ja vasta kaksi kuukautta sitten syntynyt kuopus.

”Olisi ollut epäoikeudenmukaista sekä perhettä että joukkuetta kohtaan lähteä nyt MM-kisoihin. Elämme erittäin kiireistä perhearkea, kuten kaikki tässä tilanteessa olevat tietävät. Ja jos sydämeni ei olisi ollut täysin mukana Prahassa, en olisi voinut tarjota sellaista pelillistä panosta, joka olisi vastannut MM-kisaedustuksen vaatimuksia. Oman arvomaailmani mukaan en voisi olla maajoukkueen jäsen silloin. Keskustelin Jeren kanssa, ja hän ymmärsi nämä näkökohdat täysin, sekä perheenisänä että kokeneena jääkiekkoammattilaisena.”

Haulan olisi pitänyt lähteä New Jerseyn kodistaan noin kolmeksi viikoksi MM-kisareissun vuoksi.

Minskissä koettu karu kokemus

Kun Haula edusti Suomea MM-kisoissa ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan kerran vuonna 2014, päävalmentajana toimi tuolloinkin Erkka Westerlund, ja Haula pelasi vielä Minnesota Wild -joukkueessa. Suomen turnaus päättyi Minskissä finaalitappioon Venäjää vastaan, ja Haula joutui kokemaan erityisen karun tilanteen, kun Pittsburgh Penguinsin tähti Jevgeni Malkinin poikittainen maila aiheutti hänelle leukaluun murtuman ja aivotärähdyksen. Edellisen kerran Haula pelasi Leijonissa syksyllä 2016 Maailmancupissa. Hän on yhä ehdolla seuraavaan NHL-maajoukkueturnaukseen vuonna 2025 sekä olympialaisiin vuonna 2026, joista vastaava päävalmentaja Antti Pennanen kokoaa joukkueen.

Haulan NHL-kausi oli tähän asti päättynyt ilman pudotuspelejä vain kaudella 2018-2019.

Tutkitaan vammaa

Runkosarjan loppupuolella Haula kärsi myös käsivammasta, jota tutkitaan New Jerseyssä ennen kuin pelaaja siirtyy kesälomalle.

”Sen osalta olisin todennäköisesti pystynyt pelaamaan MM-kisoissa. Haluan kaikkien ymmärtävän, että toisessa elämäntilanteessa olisin varmasti osallistunut.”

Haulan perhe muuttaa toukokuun jälkipuoliskolla Minnesotaan, missä hyökkääjä totuttuun tapaan suorittaa kesäharjoittelunsa huippuammattilaisten muodostamassa ryhmässä. Tähän joukkoon kuuluu NHL-pelaajia, kuten Arizonan Nick Bjugstad, joka on ollut Haulan läheinen ystävä yli 10 vuoden ajan.

Viimeksi Ruotsin Carl Hagelinia vastaan pelannut Erik Haula edusti maajoukkuetta syksyllä 2016 Maailmancupissa.

Yle Urheilun tietojen mukaan Mikael Granlund, joka on usein loistanut MM-kisoissa suomalaisista NHL-veteraaneista, harkitsee vakavasti Prahan-matkaa. Hänen joukkueensa, San Jose Sharks, päätyi myös runkosarjaan.

Lisäksi Haula pääsee pian ihailemaan Prahan goottilaista arkkitehtuuria, sillä New Jersey Devilsin NHL-kausi 2024-2025 käynnistyy Tshekin pääkaupungista.

Lähde: Yle.fi