Antero Mertarannan selostuksia haittaa itsepäinen valinta – MM-lähetysten studio-osuuksissa keksittiin keinotekoisia aiheita keskusteltavaksi.

MTV:n ja Viaplayn Leijonat-lähetykset houkuttelevat erilaisia katsojia.

”Enemmän on enemmän” vaikuttaa olevan tv-kanavien strategia jääkiekon MM-kisoissa.

Vaikka kyseessä oli vain Leijonien maanantai-iltainen alkusarjan ottelu Norjaa vastaan, alustivat sekä MTV että Viaplay sitä mahtipontisesti tunnin mittaisilla ennakkostudioilla.

Norja-ottelusta tehdyn arvion perusteella, kumman kanavan sitten kannattaisi valita Leijonien edesottamusten seuraamiseen?

Studio-osuudet

Voisiko MM-turnauksen tässä vaiheessa riittää mielenkiintoista sisältöä tunnin mittaiseen ennakko-ohjelmaan?

Ei tietenkään. Sekä MTV:llä että Viaplayllä jouduttiin tekemään tyhjästä asiaa.

Viaplay käytti yliampuvaa kahden studion taktiikkaa: Tuomas Melingin juontaman päästudion lisäksi Iiro Harjula ja Jussi Jokinen keskustelivat pöydän ääressä paikan päällä Prahassa.

Kun kaikkien piti päästä ääneen, jäi olennainen välillä taka-alalle. Esimerkiksi Konsta Heleniuksen loukkaantumiseen johtanut tilanne näytettiin ruudussa vasta ensimmäisen erätauon viimeisillä sekunneilla, vaikka kyseessä oli Leijonien seuratuinta pelaajaa koskenut uutinen.

Maikkari tyytyi Suvi Puukankaan juontaman studion lisäksi ottamaan yhteyttä Prahaan, missä yksinäinen Sami Kapanen haastatteli muun muassa Leijonien loukkaantunutta puolustajaa Rasmus Rissasta.

Läsnäoloa oli katsojan kannalta tarpeeksi.

SM-liigaa läpi kauden seuranneelle MTV:n teennäisen mahtipontinen urheilutunnari alkaa tulla jo korvista ulos. Kaiken lisäksi sitä tungetaan videoklippienkin päälle. Mitä vikaa on pelkässä puheessa ilman taustamusiikkia?

Asiantuntijat

Studioiden kokoonpanoissa päivän trendi on selvä: tarvitaan karismaattinen ex-pelaaja ja teräväkielinen valmentaja.

Viaplayn saarnamiehenä toimii Ville Nieminen ja MTV:n Olli Jokinen. Molemmilla on uskottavuutta NHL-uriltaan ja hieman verkkainen tarinankertojan tyyli. Selostuskopissa tämä ei toimisi, mutta studiossa kyllä.

Valmentajan näkökulman MTV:lle tuo Karri Kivi ja Viaplaylle Risto Dufva. Vaikka RD on pidetty ja värikäs kiekkopersoona, huokuu Kivestä kattavampi kokemus tv-esiintyjänä. Nieminen ja Dufva tosin toimivat yhdessä erityisesti oudon huumorin ystäville.

Viaplayn lähetyksessä ennen peliä ääneen pääsi myös päävalmentaja Jukka Jalonen ennalta nauhoitetussa insertissä. Hänen ”taktiikkapalaverinsa” oli mielenkiintoinen osio ja sisällöltään kansantajuinen.

Kysymys kuitenkin kuuluu, kaipaako suuri yleisö oppituntia kiekkoviihdettä katsoessaan?

Molempien kanavien studio-osuudet ovat laadukkaat, mutta molemmille voisi tehdä hyvää tiivistäminen ja priorisointi tässä vaiheessa turnausta.

Leijonien pelit Viaplaylle selostaa NHL:n parista tuttu Antti Mäkinen.
Kuva: Toni Repo / Aamulehti)

Selostus

Selostus on yksi tärkeimmistä tekijöistä lähetyksen valinnassa, sillä selostajaa kuuntelee useita tunteja lähes tauotta.

Selostuskopeista löytyykin suurin ero lähetysten välillä.

MTV:llä Antero Mertarannalla on yhä vakiintunut kannattajakuntansa. Hän on yksi viimeisten 30 vuoden legendaarisimmista sinivalkoisista äänistä, mutta myös ärsyttää monia lajia enemmän seuraavia.

Mertarannan, 68, selostuksessa keskeistä on tunne. Nykyhetken lisäksi mukana on nostalginen kuorrutus, muistoja vuosikymmenten varrelta aina ysiviidestä lähtien.

SM-liigan selostuksissa Mertaranta on ollut kuin kala kuivalla maalla, mutta Leijonien parissa hän on vahvimmillaan. Konekiväärimäisellä vauhdilla sanoja lateleva legenda on ollut Suomen otteluissa äänessä niin pitkään, että muiden selostajien kuuleminen kuulostaa suorastaan väärältä.

Kilpailija Viaplayn Antti Mäkisen tyyli ja persoona jakavat vahvasti mielipiteitä. On hänestä mitä mieltä tahansa, kiistatonta on, että Mäkinen on alansa raudanluja ammattilainen, joka hallitsee sekä monipuolisen äänenkäytön että selostamansa lajin salat.

Useimmiten NHL:ää selostavan Mäkisen, 45, tietopankki niin pelistä kuin pelaajista pesee Mertarannan selvästi. Selostusote on analyyttisempi ja puolueettomampi.

Yksi selkeä ero selostuksissa tulee myös asiantuntijasta. Jääräpäisesti ja vanhanaikaisesti Mertarannan performanssiin ei asiantuntijaa mahdu, vaikka sopiva aisapari voisi täydentää mukavasti lopputuotetta syömättä legendan vahvuuksia. Mäkisen ja Jussi Jokisen yhteistyö toimii hyvin, vaikka Jokinen ei näillä kilometreillä vielä aivan vedäkään ulosanniltaan vertoja Suomen sujuvimmille kiekkokommentaattoreille.

Valinnan paikka

Kuten odottaa saattoi, MTV ja Viaplay tarjoavat samasta tapahtumasta laadukkaat lähetykset, mutta erilaiset kokemukset. Mitä enemmän jääkiekkoa seuraa ympäri vuoden, sitä todennäköisemmin Viaplayn lähetys on mieluisampi.

Jos taas MM-kisat täyttävät vuotuisen kiekkokiintiön ja kiinnostus kohdistuu enemmän karnevaalimenoon ja jaettuun kokemukseen, ei Mertarantaa voittanutta ole vieläkään.

MTV:n lähetyksen näkee myös ilmaiseksi menettämättä paljoakaan verrattuna Viaplayn varsin kalliiseen kuukausihintaan. Pelkästään Leijonien pelit katsovalle ilmaislähetykset tarjoavat aivan tarpeeksi.

Kiekkoasiantuntijat MM-kisoissa

Viaplay: Ville Nieminen, Esa Pirnes, Mikko Lehtonen, Ossi Väänänen, Riku Helenius, Jussi Jokinen, Marko Anttila ja Risto Dufva.

MTV: Kari Jalonen, Olli Jokinen, Lasse Kukkonen ja Karri Kivi.

Lähde: Ilta-Sanomat