Vladimir Putinin ystävä ajoi läpi kiistanalaisen muutoksen jääkiekon MM-kisoihin – kulisseissa syttyi taistelu

Jääkiekon MM-kisat oli tarkoitus pelata NHL-kokoisessa kaukalossa, mutta sitten tapahtui jotain odottamatonta.

Keväällä 2019 uutisoitiin merkittävästä muutoksesta jääkiekon MM-kisoihin. Kansainvälisen jääkiekkoliiton silloinen puheenjohtaja René Fasel ilmoitti, että vuodesta 2022 alkaen maailmanmestaruudet ratkotaan kapeassa, NHL-mittaisessa kaukalossa.

Koko IIHF:n hallituksen kerrottiin tukevan muutosta. Hallitus tiedotti päätöksestään maaliskuussa 2019 Tampereella pidetyn kokouksensa yhteydessä.

”Kyllä se yleensä menee niin, että se mitä hallitus esittää, menee kongressissa myös läpi. En muista yhtään tämän tyyppistä asiaa, jossa kongressi olisi päättänyt toisin”, silloinen varapuheenjohtaja Kalervo Kummola sanoi IS:lle. Kaukaloiden koon muutoksesta ehdittiin jo uutisoida käytännössä varmana.

Nyt Tšekissä on käynnissä jo kolmas MM-turnaus vuoden 2022 kisoista lukien, mutta monien kiekkofanien ihmetykseksi 26-metrisiä NHL-kaukaloita ei ole näkynyt tai kuulunut. Eikä ole kuulumassakaan.

IS:lle vahvistetaan, ettei Faselin kevään 2019 näyttävästi julkistama kohu-uudistus syystä tai toisesta koskaan edennyt IIHF:n kongressin viralliselle esityslistalle. Koska kyseessä olisi ollut hyvin merkittävä ja jopa koko lajiin oleellisesti vaikuttava uudistus, pelkkä IIHF:n hallituksen päätös ei riittänyt sen virallistamiseen.

Kyseessä oli etunenässä Faselin ajama asia, ja kaukalon koon muuttamiselle löytyi IIHF:n sisältä myös runsaasti vastarintaa.

Sen jälkeen kun Fasel koronapandemian keskellä vuonna 2021 jätti tehtävänsä IIHF:n puheenjohtajana, keskustelu MM-kisojen siirtämisestä 26-metrisiin kaukaloihin on hiljentynyt, eikä muutoshalukkuutta ole enää ilmennyt.

IIHF:n puheenjohtajuuden jätettyään Fasel on venäläistynyt ja tehnyt vähin äänin bisneksiään Venäjällä. Hänet tunnetaan myös Vladimir Putinin ystävänä.

René Fasel julisti maaliskuussa 2019, että MM-kisat siirtyvät kapeaan kaukaloon. Niin ei kuitenkaan käynyt. (Kuva: Aamulehti)

Pientä esimakua eurokiekkoilijoiden pelaamisesta NHL-kaukalossa saatiin vuoden 2022 Pekingin olympialaisissa, jossa Leijonat voitti kultaa.

Tuolloin kuitenkin yleisesti katsottiin, että 26-metrisellä kaukalolla oli negatiivisia vaikutuksia pelin viihdearvolle, koska ahtaampaan tilaan joutuneet pelaajat olivat henkilökohtaisilta taidoiltaan selvästi NHL-pelaajia jäljessä. Näin ollen peli puuroutui herkästi ahtaassa tilassa miekkailuksi. Kapeampi kaukalo oli myös helpompi tukkia keskialueen trapilla.

Pekingin olympialaiset piti alun perin pelata NHL-pelaajilla, minkä takia kaukalot tehtiin NHL-kokoisiksi.

Tšekissä MM-kisat pelataan 28-metrisessä kaukalossa, mutta säännöt sallivat kaukalon leveydeksi 26–30 metriä.

Myös lähes kaikki SM-liigakaukalot ovat nykyään 28 metriä leveitä, kun vielä takavuosina nähtiin enemmän myös 30-metrisiä askeja.

MM-kisat pelataan 28-metrisessä kaukalossa. (Kuva: Toni Repo / Aamulehti)

Lähde: Ilta-Sanomat

Vastaa