Tshekin kisatoiveet murenivat kotikritiikin edessä: Leijonat avausvastustajana MM-kotikisoissa

Tshekin odotukset jääkiekon MM-kisoissa ovat laskeneet kotimaassa ennen turnauksen alkua, erityisesti kun Suomi on ensimmäisenä vastustajana perjantai-iltana.

Tshekin joukkue jääkiekon MM-kisoihin Prahassa ja Ostravassa on täynnä tunnettuja nimiä, mukaan lukien kahdeksan NHL:ssä tällä kaudella pelannutta pelaajaa, vaikkakin heistä kolme on maalivahteja.

Kenttäpelaajista ovat saapuneet muun muassa hyökkääjät Ondrej Palat (New Jersey Devils), David Kämpf (Toronto Maple Leafs) ja Dominik Kubalik (Ottawa Senators), sekä puolustajat Jan Rutta (San Jose Sharks) ja Radko Gudas (Anaheim Ducks). Vaikka maalintekovoimaa on, suuri osa vastuusta on Euroopassa pelaavien harteilla.

Maalivahdin paikasta taistelee kolme NHL-veskaria: Peter Mrazek (Chicago Blackhawks), Lukas Dostal (Anaheim Ducks) ja Karel Vejmelka (Arizona Coyotes), jotka ovat kaikki saaneet runsaasti peliaikaa kauden aikana.

Kotimaassa ei kuitenkaan vallitse vakuuttunut ilmapiiri. Kari Jalosen päävalmennusta seurannut Radim Rulikin luotsaama joukkue koki tappiot valmistavissa otteluissaan Euro Hockey Tourilla, häviten sekä Suomelle, Ruotsille että Sveitsille.

Ennen perjantain Leijonien kohtaamista Prahan MM-urakan avausottelussa, kansallisen vedonlyöntiyhtiön Tipsportin kertoimet osoittavat Tshekin joukkueen saavan vähän kannatusta. Kotikisojen isännät saivat mestaruudelleen kertoimen 8,50, mikä nosti heidät vasta viidenneksi suurimmaksi mestarikandidaatiksi.

Tipsportin arvioissa Ruotsi, Kanada ja Yhdysvallat ovat etulyöntiasemassa samalla kertoimella 4,10, kun taas Suomi on neljäntenä (8,20).

Aiemmin tehtyjen simulaatioiden perusteella Kanada on ennakkosuosikki voittamaan lohko A:n 51 prosentin todennäköisyydellä, kun taas Tshekki ennustetaan sijoittuvan toiseksi tai kolmanneksi lohkossaan (kummallekin 22 prosentin todennäköisyys). Suomen odotetaan olevan kolmanneksi tai neljänneksi lohkossa.

Tipsportin tietokonesimulaatiossa Kanada voittaa kultaa 24 prosentin todennäköisyydellä, USA on toisena (22%) ja Ruotsi kolmantena (18%). Sitten tulevat Sveitsi (10%), Tshekki (8%) ja Suomi (7%), mutta viime hetken kertoimissa Leijonat ovat nousseet kaksi sijaa ylöspäin.

Useat kiekkosivustot eivät myöskään ole optimistisia Tshekin suhteen. Urheilusivusto iSport arvioi joukkueen vasta kuudenneksi Sveitsin jälkeen. Ennakkoluulojen mukaan neljä parasta ovat Ruotsi, USA, Kanada ja Suomi.

– Tshekki on hiukan vahvempi maalivahtiosastonsa ja kotiedun ansiosta kuin Slovakia, mutta heidän mahdollisuutensa ovat silti paljon pienemmät kuin kolmella muulla ennakkosuosikilla, iSport ennustaa.

– Fanien ei siis pitäisi odottaa liikaa. Puolivälieriin pääseminen olisi mahdollista, mutta välieriin yltäminen olisi suuri saavutus. Vaikka arvostamme tshekkiläisiä pelaajia, viiden muun joukkueen taso on (paperilla) korkeampi. Se on karu tosiasia, sivusto lisää.

Tshekki ja Suomi aloittavat Prahan MM-kisat perjantaina kello 21.20 Suomen aikaa A-lohkon ottelussa. Samaan aikaan B-lohkossa pelataan ottelu Ruotsi–USA.

Kisat alkavat kello 17.20 Suomen aikaa otteluilla Sveitsi–Norja ja Slovakia–Saksa.

Lähde: MTV Uutiset