Nämä NHL-vahvistukset ovat saatavilla MM-kotikisoihin – onko Leijonat saamassa viime hetkellä aivan todellisen jättipotin?

Leijonille on saatavilla NHL:stä todella monta erilaista pelaajaa. Todella kirkkaita pelaajia voi olla saatavilla Tampereelle, mutta tilanne niiden suhteen voi ratketa aivan viime tippaan.

Roope Hintz (vas.), Joel Armia, Rasmus Ristolainen ja Patrik Laine ovat keskustelua herättäviä nimiä MM-spekulaatioissa. KUVA: REUTERS, AFP / LEHTIKUVA

Jääkiekon MM-kotikisojen alkuun on enää vajaat neljä viikkoa, ja Leijonien MM-leiritys pyörii todella kovaa vauhtia.

Pitkästä aikaa ajankohtaiseksi on tullut myös arvuuttelu mahdollisista NHL-apureista, joita Leijonissa ei ole juurikaan nähty pian neljään vuoteen.

Kotikisat ovat monille pelaajille jopa ainutkertainen mahdollisuus ammattiuralla. Kun NHL-miehille ei ole oikeastaan vuosiin ollut edes tarjolla maajoukkuepelejä, MM-kisat on sytyttänyt normaalia enemmän.

Joka tapauksessa NHL-apureiden suhteen todellinen jättipotti ei vaikuta tällä haavaa todennäköiseltä, mutta mahdollisuus tähtiluokankin vahvistuksiin Tampereelle on saatavilla.

Kaksi miestä on jo alustavasti sanonnut ilmoittautunut Leijonien saatavuuteen. Buffalon puolustaja Henri Jokiharju ja Montrealin laituri Joel Armia on kertonut Ilta-Sanomille olevansa halukkaita Tampereen MM-kotihuumaan.

Jos runkosarjan viimeisessä otteluissa ei tapahdu loukkaantumisia, heidät voidaan mahdollisesti nähdä ensi kuussa Nokia-areenassa.

Muista runkosarjan kautensa loppumisesta kokeneemmista NHL-pelaajista katseet kääntyvät ensimmäisinä Joonas Donskoihin ja Rasmus Ristolaiseen, joiden nykyiset sopimukset jatkuvat myös seuraavaan kauteen.

Donskoin kausi Seattlessa on joka tapauksessa ollut todella huono, ja pelihuumori on loistanut jo pitkään poissaolollaan. Hänen tapauksessa olisi varsin ymmärrettävää, jos raskaan kauden jälkeen ei olisi intoa MM-reissuun.

RIstolainen on sen sijaan antanut ymmärtää, että ensimmäinen MM-edustus voisi nyt kiinnostaa. Hän kuitenkin putosi tällä viikolla ylävartalovamman takia sairastuvalle, joka toi tummia pilviä mahdollisen MM-osallistumisen ylle.

Maalille Leijonat on mahdollisesti saamassa Arizonaan loppukaudeksi liittyneen Harri Säterin, joka oli torjumassa ykkösvahtina jo olympialaisissa.

MM-pohdinnan erittäin kiinnostavin nimi on Patrik Laine. Columbuksen ykköstähden kausi loppuu runkosarjaan. Kotikaupungin MM-kisat luultavimmin kiinnostaisivat Tesoman tykkiä, joka ei ole vielä koskaan NHL-uransa aikana edustanut maajoukkuetta.

Laineella loppuu kuitenkin myös sopimus, ja kesän jatkoneuvotteluista on odotettavissa kaikkea muuta kuin yksinkertaiset. Niillä on kuitenkin erittäin suuri merkitys paitsi Laineen omalle uralle myös Jarmo Kekäläisen johtaman Blue Jacketsin tulevaisuudelle. Myös taustalla piilevä kauppauhka vaikuttaa tilanteeseen.

Laineen MM-osallistuminen ei kuitenkaan ole täysin poissuljettua, mutta erittäin vaikeasta sopimustilanteesta johtuen se ei vaikuta tällä hetkellä todennäköiseltä.

Patrik Laine on pukenut leijonapaidan ylleen edellisen kerran 18-vuotiaana ennen NHL-uransa alkua. KUVA: ERIC HARTLINE-USA TODAY SPORTS

Sopimuksettoman pelaajan tulo MM-kisojen ei kuitenkaan ole täysin tavatonta. Viime vuosikymmenellä tälläisiä tilanteita on nähty kourallinen, mutta yhdessäkään tilanteesssa kyseessä ei ollut kovinkaan merkittävä pelaaja NHL-joukkueelle, jossa hän edeltävällä kaudella pelasi.

Runkosarjan NHL-kautensa lopettaa myös liuta pienemmän roolin suomalaispelaajia, jotka kuitenkaan tuskin ajaisivat hierarkiassa kokeneempien europelaajien ohi. Sopimustilanteessa sen sijaan tälläisistä nimistä saatavilla voi olla ainakin Matias Macceli, Henrik Borgström ja Ville Heinola.

Jo toistasataa NHL-ottelua pelannut New Jerseyn Janne Kuokkanen voisi sen sijaan olla monikäyttöinen vahvistus MM-leijoniin. Laituri on kuitenkin kärsinyt talven mittaan monesta erilaisesta vaivoista, mikä voi vaikuttaa taustalla.

Sopimuksensa päättävistä pelaajista Vancouverin Juho Lammikko ja Buffalossa AHL:ässä jumissa oleva Arttu Ruotsalainen ovat pelaajia, jotka sopimustilanteestaan huolimatta voisivat olla tarjolla MM-jäille.

Lammikko lähti vastaavassa tilanteessa kisoihin 2019 ja Ruotsalainen oli viime keväänä Jalosen MM-miehistöön.

Leijonakasvoista NHL:n viimeisten runkosarjan mielenkiintoisin joukkue on Dallas Stars. Jos joukkue paisuu ulos lännen pudotuspeleistä, Texasista saattaa tulla moi suomalainen kisoihin.

Dallas Starsin ykkössentteri Roope Hintz, ykköspuolustaja Miro Heiskanen, Esa Lindell, Jani Hakanpää ja Joel Kiviranta ovat kukin sopimustilanteesta puolesta saatavilla.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan kotikisat on kiinnostaa myös Dallasin suomalaisten keskuudessa, mutta NHL-kauden jatkuminen on kuitenkin luonnollisesti tällä hetkellä ainoa tavoite.

Dallasin kanssa samanlainen tilanne on tällä hetkellä Nashvillellä, jossa Mikael Granlund ja NHL:n voittotilaston kärkimies Juuse Saros ja Eeli Tolvanen ovat kaikki kiinnitettyinä seuraan myös seuraavaksi kaudeksi.

Dallasissa vilisee kovan luokan suomalaispelaajia isoissa rooleissa. Joukkue käy kovaa taistoa pudotuspelipaikasta. KUVA: JEROME MIRON-USA TODAY SPORTS

Leijonat voi todella saada vielä aivan viime tipassa tai kisojen alussa todella kovankin luokan NHL-apureita Pudotuspelien ensimmäinen kierros nimittäin päättyy ihan samoihin aikoihin MM-kisojen alun kanssa.

– Nyt ollaan tekemässä sellainen poikkeussääntö, että kysytään ennen pudotuspelejä, tuletko jos putoatte 1. kierroksella ja olet terve. Menettely koskee todella tälläisia Barkov-kaliiperin miehiä. Tarviimme tietoa, jotta voimme pitää pelaajapaikkoja auki, Jalonen sanoi muutama viikko sitten Urheilulehdelle.

Mitään pelaajaryntäystä Jalonen ei kuitenkaan varmasti jää enää viime tippaan odottelemaan, mutta tarjolla voi olla sen luokan ammattilaisia, että pari kisapassia voidaan jättää suosiolla leimaamatta vielä ennen MM-kisoja.

On nimittäin todella todennäköistä, että pudotuspeleihin menevillä olevista tähtiluokasta Aleksander Barkov, Mikko Rantanen, Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen, Hintz, Heiskanen, Grandlund ja Saros ainakin kaksi on putoamassa viimeistään ensimmäiseltä pudotuspelikierrokselta. Kellään heistä ei myöskään olisi kisamatkalle esteenä.

NHL:n runkosarja loppuu 29. huhtikuuta ja pudotuspelit alkavat 2. toukokuuta. Leijonat aloittaa MM-turnauksensa Norjaa vastaan 13. toukokuuta.

Lähde: Ilta-Sanomat