Leijonien MM-vastustajat esittelyssä: USA hakee mitalimenestystä MM-kisoissa

Vuoden 2022 MM-kisoissa USA sijoittui neljänneksi. Tulevan kevään 2023 MM-kisoissa Leijonat ja USA kohtaavat toisensa heti turnauksen ensimmäisenä päivänä, perjantaina 12.5. kello 16.20.   

USA on viimeisissä kahdeksassatoista MM-turnauksessa edennyt finaaliin peräti 14 kertaa ja voittanut niistä yhdeksän. Kyse on luonnollisesti poikien, alle 18-vuotiaiden MM-kisoista, sillä miesten MM-kisoista Yhdysvallat on viimeksi napannut pronssia kirkkaamman mitalin 1950, jolloin kisat pelattiin Lontoossa.

Olympialaisista USA on onnistunut sen jälkeenkin voittamaan sekä hopeaa (1952, 1956, 1972, 2002, 2010) että kultaa (1960, 1980).

Perinteitä siis on, ja tulevaisuuden lupauksiakin on ollut koko tämän vuosisadan ajan, mutta jostain syystä se viimeinen silaus on jäänyt tekemättä. Itse asiassa suurmaista Yhdysvallat on ainoa, joka on 2000-luvulla joutunut pelaamaan paikastaan MM-kisojen ylimmässä divisioonassa. Kaiken lisäksi kaksi kertaa (2003, 2010).


Potentiaalia on ja jenkkijoukkueessa on aina myös tähtiä. Viimeisten kymmenen turnauksen tähtikentällisistä kuudessa on ollut amerikkalaispelaaja mukana. USA:n pelaajille on myös jaettu Parhaan puolustajan ja Parhaan maalivahdin palkinto viimeisten kymmenen vuoden aikana, ja onpa jenkkipelaaja voittanut MM-turnauksen pistepörssinkin (Patrick Kane, 2018).

Kymmenestä viime turnauksessa kolmessa USA:n tie on katkennut kohtaamiseen Leijonien kanssa. Kahdesti lähtöpassit on antanut Kanada ja kahdesti Venäjä. Kovia joukkueita kaikki, vuodesta toiseen, mutta jostain syystä Yhdysvallat ei ole onnistunut tärkeää välierää voittamaan.


Mistä sitten kiikastaa? Kenties USA:n joukkueiden nuoruus on koitunut heidän kohtalokseen ratkaisevissa otteluissa. Jenkkien kisajoukkueiden keski-iät viimeisten kymmenen vuoden aikana vaihtelevat 22.6 vuoden ja 25.44 vuoden välillä. Esimerkiksi Suomen nuorin joukkue oli keski-iältään 25.13 (2018). Nuorin amerikkalaisjoukkue oli keski-iältään vain 22.6 vuotta.

Mutta, varmaa on se, että Tampereellakin pelaa vauhdikas ja värikäs joukkue, joka pelaa luovaa ja viihdyttävää jääkiekkoa.

Yhdysvallat Suomessa

Jenkkipelaajia on Suomessa nähty kautta vuosien, mutta legendaarisesta Miracle on Ice -joukkueesta, joka voitti olympiakultaa 1980 Lake Placidissa Suomessa pelasi vain Phil Verchota.  Hän saapui Helsinkiin heti olympiakultaa seuranneella kaudella ja teki 15 maalia Jokereiden paidassa.

Tähtikentällisiin jenkkejä nousi vasta 1998, kun HIFK:n puolustaja Brian Rafalski ja maalivahti Tim Thomas valittiin All Starsiin liigakauden päätteeksi.

Kuusi askelta suomalaiseen maailmanmestariin

Tim Thomas lähti HIFK:sta Pohjois-Amerikkaan 1999, mutta palasi Eurooppaan vuota myöhemmin ja siirtyi Tukholman AIK:oon. Siellä hänen joukkuekaverinaan oli seuraavaksi kaudeksi New York Islandersiin siirtynyt puolustaja Dick Tärnström, joka AIK:n omana juniorina oli pelannut seurassa koko ikänsä ja pääsarjassakin jo kuusi kautta. Mukaan lukien kaudet 1995–98, jolloin samassa kopissa oli Erik Hämäläinen (1995).

Lähde: Leijonat.fi