Kiekkolegendan komento pitää Prahan kuppilassa – polttariporukka sai lähdön

Tshekkiläiset kiekkolegendat perustivat unelmien paikkansa, jossa hinnat yllättävät.

Helteinen kevätilta yllättää iloisesti.

Prahan vanhankaupungin sydämessä, idyllisen sivukujan kulmassa, sijaitsee kuppila, josta suomalaiset jääkiekon ystävät saattavat löytää tutun hahmon. Heti sisäänkäynnin edessä, pyöreässä kulmapöydässä, istuu suomalaisen jääkiekon suurlegenda Saku Koivu.

Koivu, 49, ei ole päätynyt kyseiseen ravintolaan sattumalta. Hänen seuranaan on entinen pelikaveri NHL-vuosilta, Martin Rucinsky, joka myös omistaa paikan.

Ravintolan nimi on Stridacka, mikä tarkoittaa tshekiksi vaihtopenkkiä.

Kaksi legendaa vaihtavat kuulumisia pitkästä aikaa. Koivu ja Rucinsky pelasivat yhdessä Montreal Canadiensissa vuosina 1995–2001.

Tyylikkäästi ikääntyneiden kiekkosuuruksien rauhallinen illanvietto keskeytyy tasaisin väliajoin, kun ihmiset haluavat vaihtaa muutaman sanan lähinnä Rucinskyn kanssa ja ottaa kuvia.

Rucinsky, 53, on Tshekin kultaisen sukupolven tähtiä, sillä hän oli voittamassa Tshekin paidassa olympiakultaa ja kolme MM-kultaa. NHL:ssä hän pelasi peräti 998 ottelua.

Stridackassa vieraileville ei jää epäselväksi, kuka on paikan isäntä.

Muutama päivä myöhemmin Rucinsky istuu jälleen tutulla paikallaan, ”vaihtopenkin” vakiopöydässään.

– Oli mahtava nähdä Sakua pitkästä aikaa. Edellisestä kerrasta oli varmaan kahdeksan vuotta, Rucinsky hymyilee.

– Saku arveli aluksi, etteivät paikalliset tunnista häntä, mutta sanoin hänelle, että älä huoli. Kyllä Saku tunnetaan ja tiedetään täälläkin. Tshekki on intohimoinen lätkämaa.

Rucinsky lopetti pitkän pelaajauransa keväällä 2015, edustaen uransa aikana kahdeksaa eri NHL-seuraa. (Kuva: Toni Repo / Aamulehti)

Komean peliuransa jälkeen Rucinsky alkoi unelmoida oman ravintolan perustamisesta hyvän ystävänsä ja toisen entisen NHL-pelaajan Petr Nedvedin, 52, kanssa.

– Meillä oli paikan perustaminen mielessä noin nelisen vuotta. Etsimme pitkään oikeaa paikkaa. Pidimme tästä paikasta heti, mutta tämä oli varattu. Siinä kesti 2,5 vuotta ennen kuin saimme viimein paikan ostettua, Rucinsky kertoo.

Aiemmin samalla paikalla toimi baari, mutta koronan takia yritys meni nurin. Kun paikka vapautui, Rucinsky ja Nedved tarttuivat heti tilaisuuteensa. He ovat omistaneet paikan nyt pari vuotta.

– Sijainti on kaikista tärkein asia tällä alalla. Tämä on mielestäni meille täydellinen sijainti. Vanhankaupungin pääaukio on aivan vieressä, joten ihmisiä kulkee paikan ohi paljon, sanoo Rucinsky.

Oluen pitää olla erinomaista ja kylmää – tietenkin.

Rucinskylla ja Nedvedillä oli selkeä visio, millaisen paikan he haluavat panna pystyyn.

– Emme halunneet ostaa mitään massiivista paikkaa, vaan sopivan pienen paikan, jossa tunnelma pysyy rentona. Toisekseen oluen pitää olla erinomaista ja kylmää – tietenkin. Siitä ei tingitä tippaakaan, Rucinsky linjaa.

– Meillä on sen takia töissä ihmisiä, jotka vastaavat olutpuolesta. He tekevät loistavaa työtä.

Tshekkilegendojen ravintolassa oluen kanssa ei pelleillä. (Kuva: Toni Repo / Aamulehti)

Rucinskyn ja Nedvedin paikassa laatu ei tarkoita korkeita hintoja, vaikka samalla alueella ravintoloiden hinnat ovat Prahan korkeimmat.

Stridackassa tsekkiläinen laatuolut irtoaa suomalaisvinkkelistä katsottuna hämmentävän halvalla, vain 2,5 eurolla. Kivenheiton päässä vanhankaupungin pääaukiolla oluesta joutuu pulittamaan yli tuplasti enemmän.

– Tällä alueella on paljon paikkoja, missä yritetään vain houkutella turisteja ja tehdä mahdollisimman paljon rahaa. Emme halunneet tehdä samaa. Haluamme pitää tätä paikkaa tavallisille tshekkiläisille ja ihmisille, jotka haluavat saada rahoilleen hyvää vastinetta, Rucinsky perustelee.

– Oluen lisäksi ruoan pitää olla laadukasta. Ruoan ei tarvitse olla Michelin-tasoa, mutta kaiken, mitä tarjoamme, täytyy olla niin hyvää kuin mahdollista. Tämä on meidän mottomme.

Rucinskyn ja Nedvedin tarkoituksena ei ole takoa ravintolalla tuhottomasti rahaa.

– Kun aloitimme, täällä kävi vain paikallisia. Nykyisin meillä käy myös turisteja, kun sana on levinnyt. Olemme saaneet paljon hyvää palautetta siitä, että älkää muuttako mitään. Täällä käy tietenkin paljon myös kiekkoihmisiä, koska ihmiset tietävät omistajat.

Stridacka on suosittu kiekkoilijoiden keskuudessa. (Kuva: Toni Repo / Aamulehti)

MM-kisojen aikaan Nedvediä ei näy mestoilla. Sille on pätevä syy, sillä Nedved toimii Tshekin maajoukkueen GM:nä.

Rucinsky on ravintolassa lähes päivittäin. Välillä hän auttelee henkilökuntaa, mutta pääosin hän pitää tunnelmaa yllä ja valvoo, että kaikki sujuu kuten pitää.

– Tapaan täällä ystäviäni ja eri ihmisiä. Täällä on hyvä energia, mikä on erittäin tärkeää.

Se oli ihan hullunmyllyä. Englantilaiset ovat hulluja.

Rucinsky kertoo seuraavansa jääkiekkoa edelleen aktiivisesti. Tshekkilegenda jännittää kuumeisesti, minkä joukkueen Tshekki kohtaa MM-puolivälierissä. (Kuva: Toni Repo / Aamulehti)

Välillä Rucinsky joutuu ottamaan isompaa roolia. MM-kisojen ensimmäisen viikonlopun aikana hän joutui jopa portsarin hommiin, kun englantilainen polttariporukka sikaili terassilla.

Railakas ilta päättyi siihen, että yksi terassituoli vääntyi mutkalle, mikä ei miellyttänyt omistajaa. Rucinsky vaati polttariporukkaa korvaamaan aiheuttamansa vahingon, mutta vastineeksi kiekkolegenda sai haistattelua.

Rucinsky otti NHL-vuosiltaan oppimansa rujomman sanavaraston käyttöön, hääti porukan kovaäänisesti tiehensä ja lätkäisi perään porttikiellon.

– Se oli ihan hullunmyllyä. Englantilaiset ovat hulluja. Kysyin, että näinkö käyttäydytte kotonakin. Jotkut luulevat olevansa koskemattomia. Täällä saa pitää hauskaa, mutta pitää käyttäytyä, Rucinsky hämmästelee.

Oma ravintola on Rucinskylle sydämenasia. Miehestä huokuu, että hän on löytänyt paikkansa peliuran jälkeen.

Rahan puolesta Rucinskyn ei tarvitsisi enää tehdä töitä, mutta hän ei osaa levätä vain laakereillaan.

– Monet entiset NHL-pelaajat ovat ajautuneet ongelmiin, koska he ovat polttaneet rahaa ja alkaneet hullutella. Urankin jälkeen pitää olla viisas ja varovainen. Tykkään siitä, mitä teen. Tämä on paikka, joka tuo meille iloa, Rucinsky sanoo ja hymyilee leveästi.

Rucinskyn ja Nedvedin omistama ravintola on ollut toiminnassa pari vuotta. (Kuva: Toni Repo / Aamulehti)

Lähde: Ilta-Sanomat

Vastaa