”KHL-pelaaja yllättää: Stéphane Da Costa palaa Ranskan maajoukkueeseen MM-kisoihin – Ministeri antaa kommenttinsa

Ranskan urheiluministeri toteaa, että pelaaja ei tue Venäjän hyökkäyssotaa.

Ranskan kiekkoilijat saavat odottamattoman vahvistuksen, kun 34-vuotias KHL-pelaaja Stéphane Da Costa liittyy Ranskan maajoukkueeseen. Da Costa on saanut luvan edustaa kotimaataan ja osallistuu Tšekissä järjestettäviin MM-kisoihin, kertoo L’Équipe-lehti.

Da Costa on pelannut venäläisvetoisessa KHL:ssä vuodesta 2018 lähtien. Hänet suljettiin alun perin pois Ranskan maajoukkueesta, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, mutta jatkoi pelaamista KHL:ssä.

Vaikka Venäjä jatkaa brutaalia hyökkäyssotaansa ja Da Costa edelleen edustaa Avtomobilist Jekaterinburgia, Ranskan jääkiekkoliitto on päättänyt kumota hyllytyspäätöksen.

Ranskan urheiluministeri Amélie Oudéa-Castéra lähetti tiedotteen L’Équipe-lehdelle, jossa hän selitti, miksi vastustaa Da Costan paluuta maajoukkueeseen.

Ministeri painottaa, että arvot ovat tärkeitä, mutta jokainen tapaus on käsiteltävä erikseen.

”Stéphane Da Costa on pelannut Venäjällä pitkään. Hän ei tehnyt päätöstä asettua maahan Venäjän hyökkäyssodan aloittamisen jälkeen,” ministeri perustelee.

Ministeri Oudéa-Castéra huomauttaa, että kiekkoilijan tilanne on poikkeuksellinen, sillä korkean tason kiekkosarjoja on vain harvoja.

Ranskan jääkiekkoliitto kääntyi ministeriön puoleen pyytäen, että Da Costa saisi liittyä MM-joukkueeseen.

”Ministeri oli henkilökohtaisesti yhteydessä Stéphane Da Costaan. Pelaaja ei ole koskaan tukenut Venäjän invaasiota. Neutraaliuden vuoksi Ranskan jääkiekkoliitto voi valita hänet,” ministeri kommentoi. ”Tässä kontekstissa ministeri päätti olla asettumatta pelaajan ja liiton tahtoa vastaan.”

Da Costa on yksi Ranskan historian parhaista pelaajista ja hänellä on yli 400 ottelua KHL:ssä. Hän pelasi ensimmäisen pätkänsä Venäjällä vuosina 2014–2017.

Ranska pelaa MM-kisojen B-lohkossa Ostravassa, kun taas Leijonat kilpailevat A-lohkossa Prahassa.

Lähde: Iltalehti