Kapanen sytyttää Leijonat maalilauluun – onko tässä kaikkien aikojen leijonapyssy?

Oliver Kapanen on noussut hurjaan maalivireeseen Prahan MM-jäillä, halliten turnauksen maalipörssiä ja on pistepörssissä toisena.

Kolmessa pelissä viisi maalia – Oliver Kapanen, Leijonien nuori kakkossentteri, on tehnyt vaikutuksen ensimmäisissä MM-kisoissaan.

Viimeisimmissä kahdessa ottelussa Kapanen on iskenyt kaikki viisi maaliaan, rikkoen ensin Britannian ja sitten Norjan verkot.

Maanantai-iltana Norjaa vastaan Kapanen osui kahdesti.

”Nyt on kyllä löytynyt se rytmi ja tulosta on tullut. Maalien tekeminen on aina mukavaa ja se antaa itseluottamusta jatkopeleihin”, Kapanen, joka on nyt MM-kisojen maalipörssissä ensimmäisenä ja pistepörssissä toisena (5+0) kertoo.

”Kaikki pelaajat tietysti haluavat maaleja ja pisteitä. Ne tuovat rentoutta pelaamiseen ja mahdollistavat vapaamman pelin ilman jännitystä.”

Toisena maalipörssissä on Kanadan Connor Bedard neljällä osumallaan.

”No, enpä ollutkaan tietoinen siitä. Kuulostaa hyvältä”, Kapanen kommentoi.

Oliver Kapanen on saanut nauttia maalintekorituaaleistaan täysin siemauksin Prahan jäillä. (Kuva: Toni Repo / Aamulehti)

Kapasen huikea maalivire syttyi välittömästi sen jälkeen, kun Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen pudotti hänet ylivoimavastuulta Tshekki-pelin jälkeen.

Jalosen rohkea ratkaisu sytytti Kapasta entisestään.

”Se oli kuin pieni herätyskello, kun jouduin poistumaan siitä roolista. Ajattelin, että nyt on aika tehdä maaleja ’viisvitosella’ ja pyrkiä sitä kautta takaisin ylivoimalle”, Kapanen kertoi.

”Tänään pääsin taas ylivoimaneliöön ja teimme yhden maalin. Mutta pudotus toimi varmasti pienenä herätyksenä”, hän lisäsi Norja-ottelun jälkeen.

Kapanen on löytänyt viime peleissä toimivan yhteispelin Ahti Oksasen ja Jesse Puljujärven kanssa. Kolmikko on löytänyt yhteisen sävelen kentällä.

”Meillä on kaksi isokokoista laituria, jotka taistelevat kovaa kulmissa ja raastavat irtokiekkoja. Se mahdollistaa meille kiekon saamisen viivalle ja sieltä laukausten ammuntan. Tämä avaa meille paikkoja maalintekoon”, Kapanen, joka on tehnyt kolmesta viidestä maalistaan ohjureilla selitti.

Puljujärvi (vasemmalla), Oksanen ja Kapanen (oikealla) ovat luoneet tehokkaan ketjun. (Kuva: Toni Repo / Aamulehti)

Vaikka Kapanen on tehnyt maalinsa ”vain” Britannian ja Norjan maaleihin, tämä maalijuhla on silti poikkeuksellista Leijonille.

Esimerkiksi viiden viimeisen MM-turnauksen aikana yksikään suomalaispelaaja ei ole ylittänyt kuuden maalin rajaa turnauksen aikana.

Kun tämän vuoden turnauksessa on vielä jäljellä 5–7 ottelua, Kapanen on enää neljän maalin päässä Leijonien kaikkien aikojen MM-ennätyksestä.

Suomen MM-historiassa yhdeksän maalia ovat tehneet Lauri Mononen (1972), Hannu Järvenpää (1985), Jarkko Varvio (1992), Jarkko Immonen (2011) ja Sebastian Aho (2018).

Voiko Kapanen olla matkalla kohti maan kaikkien aikojen kovinta MM-maalipyssyä?

– Se vaatii vielä paljon työtä, mutta katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Olisi kyllä hienoa saavuttaa tuollainen ennätys, mutta joukkueen menestys on ensisijaisen tärkeää, ja yksilösuoritukset tulevat sen sivussa, Kapanen kommentoi nöyrästi.

Oliver Kapasen tulevaisuus kimaltelee NHL:ssä. (Kuva: Toni Repo / Aamulehti)

Vaikka Kapanen on jo loistanut SM-liigan pudotuspeleissä kasvattajaseuransa KalPan paidassa, hän oli suurelle yleisölle vielä ennen näitä kisoja melko tuntematon nimi.

Hänen sukunsa on kiekkokansalle kuitenkin tuttu. Isoisä Hannu, isä Kimmo, setä Sami ja serkku Kasperi ovat kaikki kantaneet leijonapaitaa.

Ensi kaudeksi Kapanen siirtyy isänsä johtamaan ja Olli Jokisen valmentamaan SHL-seuraan, Timrå IK:seen, mutta tavoitteet ovat korkealla Pohjois-Amerikassa.

Montreal Canadiens varasi Kapasen toisella kierroksella vuoden 2021 varaustilaisuudessa. Erityisesti tämän kevään loistavan suorituksen myötä yhteydenotot NHL-seuroilta ovat lisääntyneet.

”Ennen kisoja sain viestiä. He kyselivät kuulumisia ja kannustivat nauttimaan peleistä”, Kapanen kertoi Canadiensin viestistä.

Leijonien MM-turnaus jatkuu torstaina kello 17.20 alkavalla ottelulla Itävaltaa vastaan.

Lähde: Ilta-Sanomat