21. toukokuuta – 6. kesäkuuta 2021

Jääkiekon MM-kisat 2021

Jääkiekkoseuranta – Näkökulma: Jukka Jalonen on MM-kisojen alistaja – Leijonilta kaikille muille maille kunnon oppitunti

Näkökulma: Jukka Jalonen on MM-kisojen alistaja – Leijonilta kaikille muille maille kunnon oppitunti

  • 17.05.2019 10:08
  • Jääkiekkoseuranta

Leijonien otteet Tanskaa vastaan olivat Kaapo Kakon maalista eteenpäin oppitunti kaikille muille MM-kisojen joukkueille, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Matti Nyrhinen.


Leijonien otteet Tanskaa vastaan olivat Kaapo Kakon maalista eteenpäin oppitunti kaikille muille MM-kisojen joukkueille, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Matti Nyrhinen.


Lähtökohta peliin oli vaikea, sillä joukkueessa on tunnetusti suuri määrä ensikertalaisia. Sen takia valtaosa pelaajista kokee jatkuvasti asioita ensi kertaa.

Alla kolme loistavaa ottelua – niistä kaksi selvästi isompaa vastaan – sitten parin päivän välipuhallus, ja lataaminen niiden jälkeen uuteen haasteeseen. Monelle ensimmäistä kertaa. Leijonat oli selvä ennakkosuosikki, ensimmäistä kertaa tässä turnauksessa.

Peliin lähtö oli kelvollinen, mutta sitten Leijonat sortui johonkin, mitä aiemmin ei ole nähty: Leijonat alkoi tarjoamaan voiton avaimia vastustajalle ottamalla löysiä jäähyjä. Etenkin kun vastassa oli tunnetusti hyvä ylivoimajoukkue. Avauserä oli muutenkin hapuileva.

Lopulta peli lähti oikealle raiteelle, kun Kaapo Kakko teki 1-1-tasoituksen häkellyttävän yksilösuorituksen päätteeksi. Se maali oli lopulta täysin käänteentekevä. Suomi sai helpotuksen ja otti pelin juonen täysin haltuunsa.

Leijonat antoi oppitunnin kaikille muille MM-kisajoukkueille siitä, miten tasaväkinen jääkiekko-ottelu voitetaan.

Suomelle ei ikipäivänä kävisi kuin Slovakialle

Suomi muuttui koneeksi, joka jauhoi ja jauhoi. Leijonat ei ole tullut Slovakiaan viihdyttämään (paitsi ehkä Kaapo Kakko), vaan voittamaan. Kun Suomi sai pelistään kiinni, kaikki toimi täydellisessä yhteisessä harmoniassa – täydellisesti Leijonien identiteetin mukaisesti kurinalaisessa yhteistyössä.

Leijonat malttoi luottaa siihen, että oman suunnitelman mukaisesti löytyy paikat ratkaista.

Pelaajat tekivät sitä, mitä peli kulloinkin tarjosi eteen. Kun Tanska luopui kiekosta ja lähti vaihtamaan löysästi, Leijonat iski nopeasti vastaan. Kun siihen ei ollut paikkaa, Suomi piti kiekkoa rauhassa, lähti etenemään yhdessä rintamassa ja painoi pelin toiseen päätyyn.

Vaikka Tanskalla on ratkaisuvoimaa, Leijonilla ei ollut missään vaiheessa mitään hätää. Tärkeimmän oppitunnin voi kuvata käänteisesti.

Kisaisäntä Slovakia johti Kanadaa 2-0, 4-2 ja vielä 5-4, mutta päästi pelin luisumaan käsistään. Slovakit antoivat tunteen viedä liikaa. Jukka Jalosen johtama Suomi ei olisi ikipäivänä päästänyt vastaavaa tapahtumaan. Slovakialle kävi samoin Saksaa vastaan, altavastaaja pääsi slovakkien törttöillessä kääntämään ilmaiseksi 1-2-tappioaseman parissa minuutissa viime hetken 3-2-voitoksi.

Kun Suomi pääsee johtoasemaan, sitä puolustetaan ihailtavan järkevästi. Ei millään selviytymisellä ja kilpikonnapuolustamisella, vaan sillä, että otetaan kiekko itselle, pidetään sitä rohkeasti ja annetaan takaa-ajajan tehdä kaikki ylimääräinen työ. Tanska ei saanut minkäänlaista kiriä aikaiseksi, koska Suomi yksinkertaisesti poisti sen vaihtoehdon. Suomi ei lähde maalintekokilpailuun kenenkään kanssa, vaan tekee tarvittavan yhden maalin enemmän.

Leijonien yhteistyöstä ja tiiviydestä on puhuttu paljon. Tanska-pelin kolmannessa erässä se, että jokainen pelaaja tietää täysin, mitä pitää tehdä, näkyi kaikessa kauneudessaan. Jukka Jalonen on alistanut kollegoitaan turnauksessa säälimättömästi. Hänen itseluottamuksensa on ansaittu juuri tämän joukkueen kanssa elettyjen viikkojen kautta.

Kaiken kivijalka on se, että Jalonen tietää itse, että pelitapa toimii ja sillä voitetaan. Ratkaisevaa on se, että hänellä on pelaajat, jotka tekevät asiat kuten pitää, ja jotka ovat tajunneet, että tekemällä kuten sovitaan, saadaan paras tulos.

Esimerkkimaalit

Tanska-pelin maalit osoittivat Leijonien maalinteon perusperiaatteet kuin rautalangasta vääntäen. Ensimmäinen Kaapo Kakon suvereenin yksilötaidon ansiosta, joskin sitä alusti Mikko Lehtosen äärimmäisen fiksu kiekollinen peli: hän sai irtokiekon oman siniviivan päällä, katsoi kun tanskalaiset lähtivät vaihtamaan ja laittoi pienen pidon jälkeen Kakon täyteen vauhtiin.

Toista maalia edelsi juuri se, mitä kaikki joukkueet haluavat: vastustajan päädyssä monta kymmentä sekuntia jatkunut pyöritys, jonka aikana omat pelaajat päästiin vaihtamaan. Tuoreet miehet saivat helposti revittyä väsyneet tanskalaiset sekaisin ja kiekko oli lopulta helppo laittaa verkkoon.

Kolmannessa maalissa Atte Ohtamaa näki paikan avata nopeasti, Harri Pesonen tuli vauhdilla täysin avonaisen keskialueen yli ja lainasi kiekkoa Kakolle. Pesonen jatkoi sinne minne pitää, eli maalille, ja ohjasi syötön häkkiin. Yksinkertaisen tehokasta.

Joukkue, joka oppii jatkuvasti uutta, näyttää siltä, kuin sen ei tarvisi enää oppia mitään. Parasta tässä on se, että se oppii, ja on päivä päivältä vielä parempi.

Lähde: MTVuutiset

Kommentit

Content Management Powered by CuteNews
??.??.???? klo ??:??
??? logo - logo ???

??.??.???? klo ??:??
??? logo - logo ???

??.??.???? klo ??:??
??? logo - logo ???

??.??.???? klo ??:??
??? logo - logo ???

??.??.???? klo ??:??
??? logo - logo ???

??.??.???? klo ??:??
??? logo - logo ???

??.??.???? klo ??:??
??? logo - logo ???
Lohko A

Sij. Joukkue Ott V JA-V JA-H H M Pis
1. RUS Venäjä 0 0 0 0 0 0:0 0
2. SWE Ruotsi 0 0 0 0 0 0:0 0
3. CZE Tšekki 0 0 0 0 0 0:0 0
4. SUI Sveitsi 0 0 0 0 0 0:0 0
5. SVK Slovakia 0 0 0 0 0 0:0 0
6. DEN Tanska 0 0 0 0 0 0:0 0
7. BLR Valko-Venäjä 0 0 0 0 0 0:0 0
8. GBR Iso-Britannia 0 0 0 0 0 0:0 0

Lohko B

Sij. Joukkue Ott V JA-V JA-H H M Pis
1. CAN Kanada 0 0 0 0 0 0:0 0
2. FIN Suomi 0 0 0 0 0 0:0 0
3. USA Yhdysvallat 0 0 0 0 0 0:0 0
4. GER Saksa 0 0 0 0 0 0:0 0
5. LAT Latvia 0 0 0 0 0 0:0 0
6. NOR Norja 0 0 0 0 0 0:0 0
7. ITA Italia 0 0 0 0 0 0:0 0
8. KAZ Kazakstan 0 0 0 0 0 0:0 0