Esittelyssä Leijonien vastustajat Tukholman EHT-turnauksessa

Leijonat saavat vastaansa nuoren Venäjän, kokeneen Tšekin ja nimivahvan Ruotsin.


Leijonat saavat vastaansa nuoren Venäjän, kokeneen Tšekin ja nimivahvan Ruotsin.


Venäjä


Jukka Jalosen ryhmän urakka alkaa torstaina Jaroslavissa, jossa Leijonat kohtaa Venäjän. Kyseisessä ottelussa Suomella on paljon kalavelkoja maksettavana, sillä joulukuinen 5–0-tappio Pietarin jalkapallostadionilla pelatusta ottelusta on vielä varsin tuoreessa muistissa.

Venäjä marssitti kotiturnaukseensa erittäin nimekkään nipun, mutta Tukholmaan päävalmentaja Ilja Vorobjev on valinnut keski-iältään koko turnauksen nuorimman joukkueen, mukanaan peräti seitsemän maajoukkuedebyyttinsä tekevää pelaajaa.

Maalivahtiosastolla pelattujen maaottelujen määrä on yhteensä tasan nolla. Avangard Omskin Igor Bobkov on aiemminkin ollut maajoukkueessa mukana, mutta yhtään minuuttia tolppien välissä ei ole vielä ehtinyt kertyä. Debytantteina aikuisten maajoukkueessa ovat mukana 20-vuotias Ilja Konovalov ja 19-vuotias Petr Kochetkov.

Puolustuksessa sen sijaan on vähemmän kokeiluja. Sieltä nostettakoon 196-senttinen ja yli satakiloinen Andrei Pedan. NHL:ssäkin käynyt Pedan pelaa huippukautta Kazanissa. Mielenkiintoinen nimi on myös vielä viime kaudella Buffalo Sabresissa kiekkoillut, nyt Metallurg Magnitogorskiin palannut Viktor Antipin. Puolustajien joukosta löytyy yksi debytantti. Hän on Nikolai Demidov. 23-vuotias Demidov on ollut koko kauden ajan Sibir Novosibirskin johtavia puolustajia.

Katseet kääntyvät hyökkääjissä Dinamo Moskovan tehokaksikkoon Dmitri Kagarlitsky – Vadim Shipachev. Heistä jälkimmäinen on mukana ensimmäistä kertaa tämän kauden Euro Hockey Tourilla. Venäjän tämän kauden paras EHT-maalintekijä Andrei Kuzmenko on myös jälleen mukana. Hyökkääjien maajoukkuedebytanteista tuotakoon esiin Grigori Denisenko ja Kirill Slepets. Denisenko on Florida Panthersin viime kesän ykkösvaraus. 18-vuotias laitahyökkääjä oli mukana Kanadassa pelatuissa U20-kisoissa, joissa iski kaikkiaan yhdeksän tehopistettä. Slepets on puolestaan suhteellisen pienikoinen, mutta hyvin liikkuva Jaroslavin Lokomotivin oikea laituri, jonka yleisesti uskotaan menevän ensi kesän NHL-draftissa kahden ensimmäisen kierroksen aikana.

Tšekki


Tšekki saapuu Tukholmaan iässä mitattuna turnauksen kokeneimmalla joukkueella. Milos Rihan valitseman joukkueen keski-ikä on 27,6 vuotta. Suomi ja Tšekki kohtaavat Hovetissa lauantaina klo 13 Suomen aikaa.

Maalivahteja mukana on kaksi. Joulukuisessa Timo Jutilan juhlaottelussa Suomesta voiton torjuneen Simon Hrubecin lisäksi Tukholmaan matkustaa HC Vitkovicen torjuja Patrik Bartosak.

Puolustuksesta löytyy meille suomalaisille pari kovin tuttua nimeä, kun Lukon Jakub Krejcikin lisäksi mukana on kaudella 2014–2015 Espoon Bluesia edustanut Petr Zamorsky. Peräpään runko on siis edellisen Venäjän turnauksen tapaan hyvin kokenut ja joukossa paljon EHT-konkareita. Maininnan arvoinen on edellä mainittujen lisäksi Tomas Kundratek, lähinnä erikoisen kautensa takia. Kundratekin kausi käynnistyi KHL:n kiinalaisseurassa Kunlun Red Starissa, josta tie vei myöhemmin syksyllä kotoiseen Extraligaan ja Trinecin riveihin. Visiitti sielläkin jäi varsin lyhyeksi ja matka jatkui Sveitsiin ja nykyiseen seuraan HC Davosiin.

Hyökkäyksestä löytyy tämänkertaisen tšekkimiehistön ainoa ensikertalainen. Hän on Oulun Kärppien 21-vuotias laitahyökkääjä Radek Koblizek. Myös Pelicansin Hynek Zohorna on jälleen mukana meidän kotimaisesta Liigastamme Tšekin hyökkäysosastolla. Lisäksi joukosta löytyy myös entinen Liiga-peluri Michal Birner. Nykyisin Liberecissä kiekkoileva Birner on ehtinyt urallaan edustaa Pelicansia, Turun Palloseuraa ja KalPaa.

Heidän lisäkseen kannattaa seurata Tšekin Extraligan pistepörssiä johtavaa Marek Kvapilia. 34-vuotias konkari tekee Tukholmassa paluun maajoukkueeseen kolmen vuoden tauon jälkeen. Kovassa tikissä Ruotsiin matkaa myös AHL:ssä Providence Bruinsissa kautensa aloittanut Jan Kovar, joka on HC Plzeniin saapumisensa jälkeen nakutellut menemään yli piste per peli -tahdilla.

Ruotsi


Tukholman turnaus päättyy Suomen ja Ruotsin väliseen kamppailuun sunnuntaina iltapäivällä. Tre Kronor oli taannoisessa Moskovan turnauksessa erittäin kokeilupainotteisella nipulla. Nyt Rikard Grönborg on valinnut kotiturnaukseen ennakkoon nimivahvimman ryhmän, joka koostuu kokonaisuudessaan SHL:n tai KHL:n pelaajista.

Päätorjuntavastuun ottanee Pietarin SKA:n maalivahti Magnus Hellberg. Hellbergillä on kokemusta myös Nashville Predatorsin ja New York Rangersin organisaatioista. Kotihallissaan torjuva Djurgårdenin Adam Reideborn täydentää maalivahtiosastoa.

Ruotsalaisten pakisto on mielenkiintoinen sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Esimerkkeinä maajoukkuekonkari Philip Holm ja 20-vuotias, viime kesän Carolina Hurricanesin 6. kierroksen varaus, Jesper Sellgren. Puolustajista nimekkäin on 170 NHL-peliä vyöllään omaava Klas Dahlbeck. Luleån Oscar Engsund valittiin maanantaina turnaukseen loukkaantuneen Simon Bertilssonin tilalle ja pelaa samalla ensimmäiset pelinsä aikuisten maajoukkueessa. Puolustuksesta löytyy myös Jokereiden Viktor Lööv.

Joulukuussa Venäjällä Ruotsin joukkueessa pelasi yli kaksi ketjullista hyökkääjiä, joilla ei ollut aiempaa maajoukkuekokemusta. Heistä neljä onnistui säväyttämään siten, että ovat mukana nytkin. He ovat erinomaista kautta Brynäsissä pelaava sentteri Joel Kellman, hänen seurakaverinsa Jesper Boqvist, voittomaalin Tšekkiä vastaan Moskovassa iskenyt Michael Lindqvist ja Moran Mathias Brome.

Debytantteja on hyökkääjissä nytkin mukana kolme, heistä ehdottomasti mielenkiintoisin SHL:n paras maalintekijä 18:sta osumallaan Emil Bemström. 19-vuotias Bemström on Columbus Blue Jacketsin varaus. Muut ensikertalaiset ovat 25-vuotias Skellefteå AIK:n Emil Djuse sekä hänen kaimansa ja ikätoverinsa, Malmö Redhawksin kapteenistoon kuuluva Emil Sylvegård. Hyökkääjistä vahvin CV löytyy Metallurg Magnitogorskissa kiekkoilevalta Dennis Rasmussenilta, jolla on pelattuna 139 NHL-ottelua. Kannattaa myös seurata Anaheimin viime kesän 1. kierroksen varausta Isac Lundeströmiä, joka aloitti kauden NHL:ssä pelaten siellä 15 peliä. Hän on nyt kuitenkin palannut lainasopimuksella Ruotsiin ja kiekkoilee loppukauden Luleån riveissä. Lisäksi Djurgårdenin Jakob Lilja on merkille pantava pelaaja. Taitavana syöttelijänä tunnettu vasen laitahyökkääjä on turnaukseen lähdettäessä SHL:n pistepörssissä toisena.

Lähde: Jatkoaika